Clipprimeur: Yuko Yuko heeft 3 platen en een VHS-docu op de plank

Jonge Friese band werkt ook aan compilatiealbum voor eigen label

Ingmar Griffioen ,

Dampende psych-dreampop in een stampvolle, rokerige en hete Nijmeegse kelder: de jonge Friese band Yuko Yuko liet veel indruk achter bij het Popronde-debuut in De Onderbroek. Dat belooft wat, want zoveel shows deed de groep nog niet. Qua releases is Yuko Yuko, of eigenlijk de 19-jarige Elias Elgersma een stuk productiever. Sinds begin 2012 slingerde hij liefst veertien releases op Bandcamp, er liggen nog drie platen en een VHS-docu op de plank en een compilatiealbum in het verschiet. O ja, en er is een clipprimeur van Borderline, starring Marrit en ¥ung Yuko.

Volgens Elgersma is het geheim van zijn productiviteit heel simpel: "Ik werk thuis met een 8-sporen tape recorder en dan ben je heel gauw door je sporen heen. Je kunt niet langer dan een uur met een nummer bezig en dan heb je zo een nummer af en de volgende ook. Uiteindelijk heb je eind van de maand een stuk of twintig nummers liggen." Zijn muziek komt op overmoede plaatsen terecht. Zo brachten al twee Mexicaanse en een Frans label EP's en singles van Yuko Yuko uit. In Nederland betekende In Rome op de Hollandse Nieuwe sampler van november 2013 de eerste release. Dit jaar volgden twee platen: Cultlove en Babes, waar we Borderline op vinden. Stuk voor stuk uit op het eigen label Purple Noise Record Club en "gewoon huppa op de Bandcamp" geslingerd.

"Ik heb nu drie platen liggen met Yuko-nummers, waarvan de meeste nog dit jaar uitkomen", laat Elgersma vol bravoure weten. Ook op stapel staat een compilatie van de Purple Noise Record Club stal, met naast Yuko Yuko ook (Kleine Prijs van Friesland-winnaar) The Homesick, Bingo Starr, Wet Dreams en The Fearless Queers. "Eigenlijk allemaal bands waar we zelf in zitten, maar het zijn niet allemaal live-bands hoor. Ik zit zelf wel in al die bands, en bassist/gitarist Jaap van der Velde ook. Er zit alleen geen rode draad in, behalve dat ze allemaal door mij op m'n kamer zijn opgenomen. Marrit Meinema schrijft en zingt ook, in Borderline bijvoorbeeld. De rest is niet betrokken bij het schrijven."

"De ambitie is om superveel platen te maken en veel op te treden. Het liefst non-stop, omdat we geen pauzes hoeven te nemen aangezien het opnemen van platen allemaal supersnel gaat. Daar helpen die Mexicaanse en Franse labels ook aan mee. Verder zijn er een aantal featurings gaande met een artiest die FRANKRIJK heet en de Mexicaanse band Hawaiian Gremlins. De belangrijkste focus ligt op de documentaire van Jaap en mijzelf, over onszelf: Music From The North." De noordelijke woonplaats speelt niet per se een rol in Yuko Yuko's muziek meent Elgersma. "We wonen wel echt in de piek van Nederland, tegen de Waddenzee aan. Dat maakt de muziek wel iets geïsoleerder."

Yuko Yuko speelt dankzij de Popronde de komende tijd vaker dan gewend:
Den Bosch: 03 okt - P79
Almere: 04 okt - Hard Bitten and the Others
Groningen: 09 okt - Vera
Haarlem: 11 okt - Pitcher i.s.m. Geertruida
Utrecht: 16 okt - EKKO