Documentairefestival IDFA maakt muziekprogramma bekend

Films over o.a. Janis Joplin, Eagles Of Death Metal en Sharon Jones

Atze de Vrieze ,

Het muziekprogramma van filmfestival IDFA is bekend. Negentien films over muziek werden dit jaar geselecteerd. Het is zoals altijd een gevarieerd aanbod, met biografische films over Janis Joplin en Mavis Staples, een snel portret van Eagles Of Death Metal frontman Jesse Hughes en een collage-achtige film over het West-Berlijn van de jaren tachtig. De Melkweg heeft een speciaal muziekprogramma, met daarbij diverse optredens.

IDFA is al jaren het belangrijkste documentairefestival ter wereld, met films over zo’n beetje ieder ieder actueel thema. Het wordt gehouden in een flink aantal theaters in de hoofdstad, en wordt door de VPRO op allerlei manieren verslagen. Later daarover meer op 3voor12, maar houd ook de uitzendingen op radio en tv en de speciale IDFA editie van de VPRO Gids in de gaten. 
 
Het muziekprogramma is zoals de afgelopen jaren gebruikelijk is samengesteld in nauw overleg met programmeurs van de Melkweg en concentreert zich op de Rabozaal. Het zwaartepunt ligt op het weekend van 21 en 22 november, maar het muziekprogramma loopt door tot 28 november. Het poppodium spant zich in om de films te omlijsten met optredens, waarover laat meer informatie volgt. De precieze dagen en tijden van de films en bijbehorende optredens zijn nog niet bekend, maar volgen volgens IDFA snel. De kaartverkoop begint 9 november om 19:00 uur.
 
The Redemption of the Devil: Eagles Of Death Metal
Bestond er nog geen film over Jesse Hughes, het meest cartooneske rock ’n roll karakter van de laatste tien jaar? Nee dus, hoog tijd. De hipsters van Vice treffen Jesse Hughes op een interessant kruispunt in zijn leven: hij wordt veertig. Tijd voor het klooster?

B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989 
Dankzij die vervloekte muur was West-Berlijn in de jaren tachtig een krankzinnige, schizofrene stad. Er heerste ongelofelijk veel onrust en op politiek vlak een explosieve sfeer, maar juist dat had ook een grote aantrekkingskracht op creatieve mensen. Een collage-portret.
 
Boudewijn de Groot: Kom Nader
De NTR maakte een documentaire over de man die eigenlijk niet te filmen is: Boudewijn de Groot. In de jaren zestig was hij de stem van zijn generatie, nu hij ruim zeventig is vindt hij het tijd om zijn oude liedjes op te bergen. Een portret met een hoog familiegehalte.
 
Mavis!
Al in de jaren vijftig begon de carriere van gospelzangeres Mavis Staples, onder de hoede van vader Pops Staples, met broers en zussen aan haar zijde. Mavis was de meest opvallende vocalist van de familie, die decennia lang relevant bleef en met zijn tijd meeging.
 
Miss Sharon Jones!
Soulzangeres Sharon Jones ontleent haar inspiratie aan de tijd dat Mavis Staples het meest succesvol was, toch kennen we haar pas een jaar of tien. Ze geniet met volle teugen van het langverwachte succes, maar dan komt de diagnose: lymfklierkanker.
 
Janis: Little Girl Blue
Meer sixties, maar van een heel andere orde: Janis Joplin ontvluchtte het benauwde Texas en belandde midden in de opbloeide scene in San Francisco. De film over een zeer bekende getroebleerde zangeres is haast te zien als het sixties-antwoord op succesfilm Amy. Of andersom natuurlijk.
 
Imagine Waking Up Tomorrow and All Music Has Disappeared
Probeer maar eens een cd of plaat te kopen van The KLF, de avant-gardistische Engelse popgroep uit eind jaren tachtig, begin jaren negentig. Lukt niet. Bill Drummond, ex-KLF-lid, gaat verder: hij stelt zich voor dat elke plaat die ooit opgenomen is, verdwenen is. Een film over de waarde van muziek.
 
Thru You Princess
De Israelische muzikant Kutiman maakt producties met samples als basis. Dat doen er wel meer, maar Kutiman heeft een wel heel specifieke bron: YouTube. Hij leent geluiden van al die onbekende mensen die hun kunsten tonen voor de webcam. Waaronder de Amerikaanse hardwerkende amateur zangeres Princess.
 
 
American Epic Sessions & The Big Bang
Jack White verzamelt muzikanten in de studio, bij de authentieke apparatuur waarmee in de jaren twintig klassieke Amerikaanse muziek als blues en bluegrass werd opgenomen. Een lange verzameling sessies, gebaseerd op een driedelige tv-serie waarvan het eerste deel ook vertoond wordt.
 
We're Still Here: Johnny Cash's Bitter Tears Revisited
Nog een film met muzikanten in de studio: vijftig jaar geleden maakte Johnny Cash een conceptalbum over de indianengemeenschap in Amerika. Muzikanten als Joe Henry en Emmylou Harris ontginnen het album opnieuw. 
 
Song Of Lahore
Een groep Pakistaanse muzikanten die sinds de islamitische revolutie in 1977 knarsetandend aan de zijlijn heeft moeten staan, krijgt ineens succes. Jazzmuzikant Wynton Marsalis nodigt ze uit voor een concert in het Lincoln Center. Hoe behoud je je cultuur als de sharia ingevoerd is?
 
Keith Richards - Under The Influence 
Dit jaar zijn voor het eerst twee Netflix-producties opgenomen in het IDFA-programma, waaronder deze over Rolling Stones icoon Keith Richards. Die is in de nadagen van zijn carriere nog maar eens in zijn roots gedoken, en vertelt over de oude blueshelden die hem inspireerden.
 
What Happened, Miss Simone?
Die andere Netflix-film is deze over Nina Simone, de charismatische zangeres met de bijzonder lage stem. Het is een muzikaal portret, maar uiteraard is ook aandacht voor de burgerrechtenbeweging waar Simone in de jaren zestig mee in aanraking kwam. 
 
Hot Sugar’s Cold World
De Amerikaanse sample-kunstenaar Hot Sugar wil zich onttrekken aan de eenvormigheid van de elektronische muziekwereld. Iedereen gebruikt dezelfde plugins, stelt hij, en dus neemt hij alles zelf op. Met een vreemde voorkeur: zo zien we hem in de weer met de schedels van de Catacomben van Parijs en wil hij het geluid van een begrafenis opnemen.
 
A Poem Is A Naked Person
Een beetje een apart verhaal, dit A Poem Is A Naked Person. De film werd al geschoten tussen 1972 en 1974, maar we kregen hem pas dit jaar te zien, na de dood van regisseur Les Blank. Onderwerp van de film is zanger Leon Russell. Les Blanks zoon Harrod loste uiteindelijk alle creatieve en juridische problemen rond de film op.
 
I Am The Blues
Veel oude muziek in het programma dit jaar. Zo ook I Am The Blues, waarin regisseur Daniel Cross ons meeneemt naar de oorsprong van het genre: de Mississippi-delta. Met oude muzikanten als Bobby Rush, Barbara Lynn, Henry Gray, Carol Fran, Lazy Lester en Bilbo Walker.

Concerto - A Beethoven Journey
Een film over de klassieke componist Beethoven, maar ook over de befaamde Noorse pianist Leif Ove Andsnes. Regisseur Phil Grabsky volgt hem tijdens een enorm project dat zich over vier concertseizoenen uitstrekt. 

Playing Lecuona
De andere film over klassieke muziek in de selectie gaat over Ernesto Lecuona, ook wel bekend als ‘de Cubaanse Gerswin’. De componist, zoon van een Canadese journalist, vermengde net als Gerswin klassieke muziek met elementen uit de populaire cultuur, maar dan de Latijns-Amerikaanse. Hij werd er zeer succesvol mee.