Minuut stilte voor concerten in Nederlandse popzalen

Nederlandse podia reageren geschokt op gijzeling in Parijs

Ralph-Hermen Huiskamp ,

Na diverse schietpartijen door heel Parijs, eindigde de golf aanslagen van gisteravond met een gijzeling in poppodium Bataclan. In de zaal, met een capaciteit van 1200 personen, vond op dat moment een uitverkocht concert plaats van de Amerikaanse rockband Eagles of Death Metal. De Nederlandse podia reageren op het drama met een minuut stilte voor de concerten vanavond. 3voor12 sprak Paradiso, TivoliVredenburg, Annabel en 013 over de gebeurtenissen.

De gijzeling in Bataclan duurde ruim twee uur. Om 22.30 kwamen de eerste berichten binnen over een mogelijke schietpartij bij het podium, om 01u kwam de gijzeling ten einde na een bestorming van speciale eenheden van de Franse politie. Er wordt gesproken van 118 doden. Volgens ooggetuigen kwamen de daders, gewapend met explosieven en machine geweren, schietend binnen. Tientallen bezoekers en de bandleden konden vluchten via nooduitgangen en het backstage-gedeelte van de zaal. Velen bleven opgesloten, waarna er executies plaatsvonden. Bij de bestorming door de politie hebben de daders zich uiteindelijk opgeblazen, waarbij de meeste doden gevallen zijn.

De concertzaal uit de negentiende eeuw staat in het 11e arrondissement van Parijs, een van de drukst bevolkte wijken van Parijs. Met een capaciteit van 1200, is de zaal vergelijkbaar met de middelgrote concertzalen zoals we die in Nederland kennen.De Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals kondigde zojuist aan dat in alle poppodia vanavond een minuut stilte voor de concerten zal worden gehouden, als steunbetuiging voor de slachtoffers, nabestaanden en betrokkenen.

Paradiso: “Geen aanleiding tot angst”
“Ik was bij de opening van het nieuwe 013 in Tilburg”, vertelt Paradiso-directeur Mark Minkman. “Ik ben meteen richting naar Paradiso gegaan en belde met mijn collega-directeur. Het wordt toch het Paradiso van Parijs genoemd, het komt zo opeens dichtbij. Gelukkig was het publiek ontspannen aan het dansen en was er niks aan de hand. De bedrijfsleiding en de portiers wisten van de gebeurtenissen, maar je wil toch even aandacht hebben voor de mensen die aan het werk zijn. Kijken of ze steun nodig hebben.

Er is totaal geen reden om angstig te zijn. Natuurlijk let iedereen wat beter op, maar er is geen reden tot verscherpte veiligheidsmaatregelen bij Paradiso. We zijn naar aanleiding van Charlie Hebdo al eens bezig geweest om een programma te organiseren met de kerk van de vliegende spaghettimonsters (een geloof dat als parodie op de grote godsdiensten opgericht is, red.). Volgens mij is dat de beste manier om met dit soort zaken om te gaan. Zo’n avond over de waanzin van religieus fanatisme en ons vooral niet laten regeren door angst.”

013: “Dan is het feest wel echt over”
Voor poppodium 013 was het gisteravond een gekke avond. Na een lange verbouwing werd gisteren eindelijk het nieuwe gebouw, met de nieuwe zalen, geopend. In alle feestelijkheden duurde het dan ook even tot het nieuws over Parijs naar binnen sijpelde. “Ik hoorde het vrij laat”, zegt directeur Frens Frijns. Hij is pas net wakker, na een lange nacht. “Ik was de hele avond helemaal gelukkig. Een trots man. Iedereen feliciteerde me constant, maar toen zag ik alle berichten. Een ongelooflijke shock, dan is het feestje wel echt in een keer over. Ik liep direct naar de security. Zij wisten er natuurlijk al lang van. Ik had zelf even geen idee wat ik moest doen. We hebben uiteindelijk besloten om door te gaan, maar geen tweets en berichten over de feestelijkheden meer naar buiten te sturen.

Door deze aanslag komt het geweld opeens onze wereld binnen. Gewoon in een concertzaal. Maar we kunnen ons nooit beschermen tegen dit soort fanatici. Wij gaan in elk geval niet onze programmering aanpassen, of met sommige dingen stoppen. Dan zouden we ze laten winnen. Het enige wat we kunnen doen is afwachten wat er nu in de wereld gaat gebeuren. Dit kan niet zonder reactie blijven, vrees ik.”

Annabel: “We moeten niet vergeten dat dit juist is waar de vluchtelingen voor vluchtten”
Gisteren trad de reggaezanger Gyptian op in het nieuwe Rotterdamse podium Annabel. Directeur Aziz Yagoub had het net met hem over de veiligheid in Jamaica, toen het nieuws uit Parijs binnen kwam. “Het nieuws druppelde langzaam binnen. Eerst waren er doden bij een schietpartij, later bleken er meerdere schietpartijen te zijn. Elke dode is er een te veel, maar toen ik hoorde over de gijzeling van het poppodium kreeg ik echt kippenvel. Je denkt meteen over hoe het zou zijn als het in Nederland gebeurt. Een gekke gedachte, want je zou eigenlijk bezig moeten zijn met de slachtoffers in Parijs. Vervolgens denk je na over hoe zoiets kan gebeuren. Je ziet op Facebook meningen langs komen die ons sterker kunnen maken, maar ook waar je teleurgesteld van raakt.

We moeten bezig zijn met de slachtoffers daar, en daarna met hoe we dit in Nederland kunnen voorkomen. Meer beveiliging helpt niet. Je gaat niks beginnen tegen iemand die om zich heen gaat schieten of steken, of met een auto op mensen in rijdt. Misschien ben ik te links hierin, maar we moeten bedenken hoe mensen tot zo’n daad komen. We moeten vooral extremisme bestrijden, en daarvoor moeten we ons proberen in te leven in de daders. Waar komt zo’n daad vandaan, hebben ze een trauma? Ik weet zeker dat ze een psychische, religieuze stoornis hadden. Wat in elk geval niet moet gebeuren, is verdeeld raken. Dat is precies wat de daders willen, die verdeeldheid. Frankrijk roept nu de noodtoestand uit, gooit de grenzen dicht. Mensen roepen nare dingen over vluchtelingen. We moeten niet vergeten dat dit soort gebeurtenissen juist de reden zijn dat vluchtelingen hun eigen land ontvlucht zijn.

Maar ik wil ook als Marokkaan zeggen, dat er echt een kleine groep is met dit soort extreme ideeën. Het in de gaten houden van die groep zal niet voldoende zijn. Met alle gebeurtenissen in Syrië, Irak, de rest van de wereld en de open grenzen in Europa, moeten we bedenken dat dit soort types in ons midden zijn. Ik wil absoluut geen populisme preken, maar we zullen ook echt moeten optreden.”

TivoliVredenburg: “Charlie Hebdo in het kwadraat
" We hoorden het rond 23.15, vertelt Frans Vreeke, directeur van TivoliVredenburg. “We hebben met alle aanwezigen geprobeerd de gebeurtenissen te bevatten. Er was totale verslagenheid. Ik vond Charlie Hebdo al ongelooflijk, en dit is dat nog even in kwadraat. We waren echt lamgeslagen, maar vroegen ons tegelijk af of we er iets mee moesten. In Nederland is er nooit gezegd dat we rekening moeten houden met een dergelijke gebeurtenis, dus er is geen reden voor een verhoogde staat van paraatheid voor de beveiliging. We waren uiteindelijk vooral bezig met onze collega’s in Parijs, met wat zij nu meemaken. Vanavond kijken we wel wat we doen. Misschien een gedicht voordragen voor het concert, maar in elk geval in overleg met de artiest.”