Lowlands: Gedroomde afsluiter Underworld moet genoegen nemen met de Heineken

Jaren negentig technopioniers net zo relevant als toen

Tekst Menno de Meester, foto's Tim van Veen ,

'Shouting! Lager! Lager! Lager!' Terwijl de Alpha het met Ben Howard moet uitzingen, barst de Heineken uit zijn voegen met festivaltechnohelden Underworld. In het jaar dat hun magnum opus Dubnobasswithmyheadman 21 wordt, laat het Britse drietal op Lowlands zien hoe tijdloos techno kan zijn. De toegestroomde ravers van het eerste uur mengen zich maar wat graag in de jonge generatie technofans, die 'Born Slippy' niet bewust hebben meegemaakt. Underworld maakt niet alleen de verwachtingen waar, maar overtreft ze met plezier en perfectie.

HET CONCERT:

Underworld, Lowlands Heineken, vrijdag 21 augustus 2015 

DE ACT:

Underworld behoort samen met The Chemical Brothers en The Prodigy tot de grote Britse acts die elektronische muziek naar de festivalweide vertaalden. Van deze drie zit Underworld het dichtst tegen techno aan. Dit jaar tourde het drietal met hun 21-jarige album Dubnobasswithmyheadman, waarvan vanavond 'Skyscraper', 'Spoonman', 'Dirty Epic' en de hit 'Cowgirl' voorbij kwamen. 

Hun show op Lowlands is niet echt een dj-set, ook niet echt een liveshow, meer een viering van de hoogtepunten van al die jaren Underworld. Elke track is integraal te horen met live-vocalen van hypeman Karl Hyde. Producers Rick Smith en Darren Price staan achter de mengtafels en lijken druk in de weer, maar wat ze precies aan het doen zijn blijft onduidelijk. Dat doet er ook helemaal niet toe: de nummers hebben al genoeg impact van zichzelf, versterkt door een subliem uitgedachte lichtshow. De titels van de tracks worden getoond op een immens beamerscherm, alsof de Britten willen dat je nu eindelijk weet hoe die ene vergeten track nu eigenlijk heet. 

HET NUMMER:

Grote verrassing is King Of Snake, de supersnelle ravetrack die voor een vroeg hoogtepunt in de set zorgt. Het is een track die je zelden hoort, maar die ontzettend goed blijkt te werken. Karl Hyde is niet alleen vocaal lekker bezig vanavond, maar staat ook schaamteloos te dansen bij elk nummer, wat het zorgeloze rave-gevoel zeer ten goede komt.

HET MOMENT:

Het moment waar iedereen op wacht wordt even uitgesteld. De heren durven het aan om 'Born Slippy' niet bij het overbekende intro te beginnen, maar juist bij het kale technogedeelte van de track. Het kwartje valt daardoor wat later, maar de extase is er zeker niet minder om. Met zo'n anthem op zak kun je nog jaren vooruit.

OOK OPMERKELIJK:

De tracks die Underworld in de jaren negentig uitbracht, met name van het album Dubnobasswithmyheadman, passen beter bij de stijl van nu dan hun zeroes-hit 'Two Months Off'. Zelfs hun vijf jaar geleden verschenen drum 'n bass-track 'Scribble' klinkt hier hopeloos gedateerd, terwijl 'Cowgirl' en 'Rez' het hier zoveel beter doen. 

HET PUBLIEK:

Een jongen vraagt me of 'Born Slippy' straks nog komt: 'Ik heb gehoord dat ze die ook draaien.' Inderdaad, dat doen ze, dat is hun eigen track, leg ik uit. Het is alweer negentien jaar geleden dat het nummer verscheen, een groot deel van het publiek was toen nog niet eens geboren. Naast de jongste generatie die 'Born Slippy' misschien net ontdekt heeft, zijn de ravers van het eerste uur ook volop aanwezig. Dit is raven zoals raven moet zijn: iedereen is gelijk, iedereen gaat er volledig voor. De Heineken (voorheen Grolsch) barst uit z'n voegen met de uitzinnige menigte. 

HET OORDEEL:

Underworld hoeft nauwelijks moeite te doen om de tent te laten ontploffen. Het enthousiasme van Karl Hyde, gecombineerd met de tijdloze tracks van de Britten zorgen voor een impact die moeilijk overschat kan worden. Het blijft bizar hoe een subtiele ingreep, zoals het wegvallen van een kickdrum, met groot gejuich wordt ontvangen, om vervolgens bij het terugkomen van de kickdrum een nog grotere orkaan van extase te creëren. De genialiteit van de muziek van Underworld schuilt in subtiele veranderingen die je onbewust enorm beïnvloeden. De hoogtijdagen van Underworld herleefden vanavond en de Britten bewijzen dat het mogelijk is om tijdloze techno te maken. Een betere afsluiter had de Heineken zich vanavond niet kunnen wensen.

DE FOTO: