DTRH15: Iggy Fucking Pop verschiet hitkruit in kwartier

Maar rockt verder nog als een jonge hond

Tekst: Ingmar Griffioen en foto's: Rob Jansen, Jimmy Israel en Marcel Krijgsman ,

Weer een zestiger op het podium, Iggy Pop stamt zelfs uit het zelfde jaar als Patti Smith. En dan staat morgen ook nog eens zeventiger Seasick Steve op het menu. Smith bleek alvast jong genoeg om Down The Rabbit Hole er van langs te geven. Het is aan Iggy om zijn stempel te zetten op deze tweede festivaldag en tweede editie.

HET CONCERT:

Iggy Pop, Down The Rabbit Hole Hotot, zaterdag 27 juni 2015

DE ACT:

Archetypische rocker, die zijn naam vestigde met protopunkband The Stooges. James Newell Osterberg, Jr. heette al snel Iggy en onderging als Iggy Pop redelijk wat transformaties, maar we kennen 'm nog altijd vooral als rocker. Sommigen misschien van Pinkpop 1987, maar de meesten eerder van de editie van 2007, Lowlands 2006 of 2010. Het behoeft weinig betoog dat de headliner een baas van formaat is, een 68-jarig rockicoon die nog barst van de levenslust en als een jonge hond over het podium snelt. Niet voor niks in 2010 met zijn Stooges toegelaten tot the Rock and Roll Hall of Fame.

Iggy Pop speelt vanavond drie nummers van het debuutalbum van The Stooges (1969), vier van zijn solodebuut The Idiot (1977) en nog eens vijf van Lust For Life (ook 1977). Van de hele setlist komt er maar een nummer niet uit de jaren zeventig ('Skull Ring'), plus een cover uit de jaren tachtig ('Wild One'), dus we kunnen lastig stellen dat de Amerikaan een actuele artiest is. Maar Iggy dankt een deel van zijn faam natuurlijk ook aan zijn waanzinnige, hyperactieve performances. En als je Pop zo op ziet komen, schoppend, wild gebarend en sexy swingend, in het eerste nummer vliegt het jasje al uit, dan snap je die boeking helemaal.

HET NUMMER:

De set krijgt sowieso een vliegende start. 'No Fun' is al een opruiende punktrack en 'I Wanna Be Your Dog' rockt toch nog beestachtiger. We denken weer even terug aan Patti Smith die de 40e verjaardag van 'Horses' vierde, maar deze nummers zijn gewoon 46 jaar terug uitgebracht en krijgen de volle Hotot met gemak om. 'The Passenger' is iets jonger (van Lust For Life, 1977) en slaat het hardst in. "Hi I am Iggy, what's your name? These guys are fucking awesome and it's time to play the fucking 'Passenger'." Dat is nog eens een aankondiging. En meteen het sein om te filmen, meisjes op de schouders te nemen (7 tegelijk? Serieus? Afgesproken werk of wat?) en nog massaler mee te zingen: "Lalalalalalalala".

HET MOMENT:

Iggy Pop is niet van de verhalen op het podium. Verwacht van hem geen statement over de Amerikaanse wetgeving over het homohuwelijk. Dat hoeft ook niet per se natuurlijk. "There was a boy in the sixties who wanted me to go to war in Vietnam. I ain't no good at that. I just want to make love. Like its 1969", bekent hij dan als intro voor '1969'. Dichterbij een statement komt Pop niet. Maar na een voorstelrondje heeft hij nog wat achter de hand: "I am still Iggy fucking Pop and I live for my sins." Het is de aankondiging van 'Some Weird Sin'.
 

OOK OPMERKELIJK:

Iggy keert de rug naar het publiek. "Ok motherfuckers are you ready? Here it comes. Wild One!" Cover 'Real Wild Child (Wild One)' komt wel een beetje in een nachtclubversie en dan pakt Pop er ook nog een stoel bij. Om dan even later 'Nightclubbing' in te zetten. De man doet ook aan bruggetjes.

HET PUBLIEK:

De tent is vol, de heuvels er omheen ook, mensen hangen in de touwen van de tent om nog wat te zien van Iggy die 'Five Foot One' doet. And the crowd goes wild. Niet zo wild als Iggy, maar toch. De Hotot heeft sinds Oscar and the Wolf niet zo vol gestaan en zo massaal meegezongen. Het maakt ook niet uit hoe jong je bent vanavond, iedereen kent het grootste deel van de setlist. En ze kennen zijn vrouwelijk/stoere live-act nu ook.
 

HET OORDEEL:

De (verrassing van de) toegift is weer een farce. We hoefden niet eens te joelen of fluiten. Het geluid stierf nooit weg en iedereen had het in het programma al gezien. Iggy en de band zijn terug met 'I'm Bored'. Ja die is wel weer lekker. En je blijft toch kijken. Zoals Róisín zei; "It could be 8 years before you see me again." Bij Iggy kan het theoretisch zomaar de laatste keer zijn, hoewel gezien zijn fitheid en de ontvangst van deze set een pensionering niet echt voor de hand lijkt te liggen.

Iggy Pop (68) is natuurlijk allang de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd, maar dat zie en hoor je er geen moment aan af. Hoewel z'n loopje niet helemaal meer die van een gazelle is. Hij staat hier niet met The Stooges (waarmee hij vanaf 2003 comebackshows deed), maar met een nieuwe groep, waarin sommigen leden van Sinéad O'Connors band herkenden. Prima band, maar af en toe kon er misschien een tandje bij. Dat gaf de frontman ook meerdere keren aan de drummer aan: "Come on!" Vijf kwartier Iggy Pop leverde een meer dan goede headlinerset op, dat repertoire en de man zelf staan (net als bij Patti en 'Horses' gisteren) nog hartstikke overeind. We blijven alleen met één vraag achter: wat bezielt de afgetrainde zestiger bij de baard van de profeet om de set te starten met de vier grootste hits. Iggy Pop op Down The Rabbit Hole 2015 ging niet als een nachtkaars uit, maar het slot had wel zoveel knallender gekund.

DE FOTO:

SETLIST
No Fun (Stooges)
I Wanna Be Your Dog (Stooges)
The Passenger (Lust for Life)
Lust For Life (Lust for Life)
Skull Ring (Skull Ring)
Sweet Sixteen (Lust for Life)
Five Foot One (New Values)
1969  (Stooges)
Sister Midnight (The Idiot)
Real Wild Child (Wild One) cover Johnny O'Keefe uit 1986 (Blah Blah Blah)
Nightclubbing (The Idiot)
Some Weird Sin (Lust for Life)
Mass Production (The Idiot)
TOEGIFT
I'm Bored (New Values)
Funtime (The Idiot)
Neighbourhood Threat (Lust for Life)