DTRH15: De grijze massa in beeld

Smith en Pop lokken de vijftigplussers

Tekst: Xavier Teerling, foto's: Xavier Teerling ,

'Echt opvallend hoeveel grijze mensen hier zijn. Komen ze alleen voor Iggy en Patti?' vroegen wij ons af? Gedistingeerd grijs duikt steeds vaker op in de festivalweides. Wordt het de festivallook van dit seizoen? Nemen de vijftig tinten grijs inderdaad het stokje over van de hipsters?

Goud van Noud

Noud is 52 en komt uit Boven Leeuwen, een dorpje in het Gelderse Rivierenland en op fietsafstand van de Groene Heuvels.

'Ik kom echt voor de nieuwe muziek, dingen die ik nog niet ken. Daarom ben ik hier. Ik ben een fanatieke concertbezoeker. Merleyn in Nijmegen, Roepaen in Ottersum, dat zijn plekken waar ik graag kom.Een festival roept nostalgische gevoelens op. Ik was ooit een fanatiek Pinkpopganger. Ik was wel klaar met de grote festivals met de stadionrockacts.
DTRH is weer een beetje 'back to the roots', een gouden festival. Lekker klungelen in een tentje met z'n tweetjes.Koken bij de tent doen we niet. We gaan voor het goed eten en drinken. Dat kan hier perfect. En ik voel me als een vis in het water tussen de jonge generatie.Of de grijze massa de festivals overneemt? Geen idee. Ik houd me er niet mee bezig.'

Iggy was de aanleiding

Jan is 49, getrouwd, 2 kinderen, woont in Nijmegen. Sinds 5 jaar flink grijs.

'Ik was altijd een matige festivalganger. Ik werd het pas echt sinds ik grijs werd. Iggy Pop was voor mij absoluut de aanleiding om een ticket te kopen. Ik kom voor Iggy. Punt.
De grijze massa vind ik eigenlijk maar niks. Het jonge volk ziet er toch veel vrolijker en kleurrijker uit? Ik sta wel op de camping maar kook niet. De vega-roti is een absolute aanrader.'

Jo - 54 - Maastricht - grijs sinds een jaar of 15. Komt voor Patti Smith

Ton - 51 - Vught - al een jaar of twintig grijs. Komt voor War On Drugs.

Ben - 64 - Den Haag - is al meer dan 30 jaar grijs. Komt voor Patty Smith en Damien Rice

Tanja - 53 - Amsterdam - 'grijs sinds mijn achttiende'. 'Ik kom voor Patti Smith en Iggy Pop'

Dick - 56 - Apeldoorn - grijs sinds m'n dertigste. Komt voor Iggy Pop

Ria - 61 - Groenlo. Grijs sinds 10 jaar. Ik kom voor Alabama Shakes. Mooie plaat. En voor Blaudzun. Maar die heb ik helaas gemist.

Cinta - 53 - Amsterdam - grijs sinds haar 20e. Komt voor Patti Smith

Tijs, 56, Den Haag is al ruim 21 jaar grijs. 'Ik kom absoluut voor Iggy!'