3voor12 Checklist (week 31): o.a. Health, Fresku en Dusty

Elke week de beste nieuwe muziek

Menno de Meester ,

Het is weer vrijdag, dus we praten je even bij met een nieuwe Checklist. Welke tracks werden het meest besproken en beluisterd door onze redactieleden? Alleen maar nieuwe binnenkomers deze week. Het indrukwekkende album van Health knalt binnen op nummer 1, rappers Fresku en Dusty maken de topdrie compleet met een kreeft en een duif.

1 (-) Health – Death magic (album)
De noiserockband uit Los Angeles maakt een grote stap naar electronica, maar verliest haar impact niet. Integendeel: de producties op deze plaat zijn weer zeer indrukwekkend en meedogenloos, maar nu ook af en toe wat toegankelijker en zelfs poppy. De single New Coke stond onlangs al in de Checklist, maar ook L.A. Looks en Dark Enough klinken als potentiële singles. Hier en daar duikt er de associatie met Crystal Castles op, de groep waarmee Health een van haar eerste singles uitbracht in 2007. Beluister Death Magic ook op de Luisterpaal.

2 (-) Fresku ft. Mocromaniac – Kreeft (video)
Hij ging van chips naar kip, van kip naar kreeft. Fresku “kan niet meer elke dag over problemen praten”, hij “moet dadelijk naar de sauna, nigga.” Dat het goed met hem gaat mag gevierd worden in de expliciete video Kreeft. De Eindhovense rapper neemt brag ’n boast-hiphop op de hak met schaaldieren en strippers. De video ging vanochtend in première bij 3voor12.

3 (-) Dusty – Pigeon (EP) + live bij 3voor12 Radio
Van de kreeft van Fresku naar de duif van Dusty. De Britse rapper studeerde in Utrecht aan de Herman Brood Academie en leerde De Sluwe Vos op een eindexamenfeestje kennen. De Sluwe Vos produceerde de hele EP en blijkt naast techno ook een zeer goed met hiphop en grime uit de voeten te kunnen. Woensdag was Dusty te gast in 3voor12 Radio en liet hij onder meer de indrukwekkende single Black Clouds horen die hij opdroeg aan zijn moeder. De EP Pigeon kwam deze week uit op Noah’s Ark en is nu te horen op Luisterpaal. Overigens is de term Dusty Pigeon al net zo NSFW als de clip van Fresku.

4 (-) Lianne La Havas – Blood (album)
Het Album Van De Week is Blood van Lianne La Havas. Deze week brengt ze haar tweede album Blood uit, waarmee ze haar bloedlijn naar Jamaica uitdiept. Zonder te verzanden in reggae, overigens, maar met uitnodigende jazzy folkpopliedjes met een twist. La Havas toont zich op haar best op Green & Gold, mede geschreven door Jamie Lidell, en de dromerige single Unstoppable. Blood is een bijzonder mooi, fijnzinnig album, dat alvast doet uitkijken naar de show van Lianne La Havas op Lowlands. Laten we hopen dat ze het daar in de grote Heineken-tent weer net zo klein durft te maken als op plaat.

5 (-) Koreless – TT/Love (single)
De producer uit Wales werkte onder andere met Jacques Greene en werd benaderd voor een remix van Foals. De gechopte vocalen op TT doen denken aan trance uit de late jaren ’90. Ze verliezen hun spanning en zeggingskracht geen moment in deze uitgeklede track. Love is wat experimenteler, gebouwd rond korte samples uit een vrouwenstem die ‘Love’, een elektronisch luisterwerk voor gevorderden.

6 (-) Chelsea Wolfe – Abyss (album)
Drone-metal-art-folk. Zo worden de sleurende en scheurende gitaarnummers van Chelsea Wolfe omschreven. Luister eens naar After The Fall, dat zeer ingetogen en mysterieus opent, maar met gitaren vol distortion een zeer rauwe kant opzoekt.

7 (-) Chvrches – Leave A Trace (single)
De meest poppy song van Chvrches tot nu toe is Leave A Trace en heeft alles in zich om een radiohit te worden. Nog even geduld voor de fans, het tweede album van de Schotse groep Every Open Eye verschijnt pas over twee maanden. Aangename electropop voor fans van Purity Ring en Passion Pit. De komende week is Leave A Trace de 3voor12 Single Van De Week.

8 (-) Prince – Stare (track)
Prince is niet erg consequent als het om streaming gaat. Via zijn management is vorige maand aangekondigd dat zijn catalogus alleen nog maar te streamen is via TIDAL. Maar nu heeft Prince zonder iets te melden zijn nieuwste single Stare op Spotify gegooid, en níét op Tidal! Het gitaarloopje van 'Kiss' zit verstopt in het nummer, dat weer even funky is als we van de paarse prins gewend zijn.

9 (-) Para One & The South African Youth Choir – Elevation (Boston Bun kickless remix)
Wie heeft een kickdrum nodig om een goede dancetrack te maken? Ed Banger’s Boston Bun durft 'm weg te laten in deze verheffende remix van Elevation. Een paar weken geleden bereikte het origineel al de Checklist, maar ook deze versie is er een om niet te negeren. Ideaal om een set mee op te bouwen of mee te eindigen.

10 (-) Georgia – Georgia (album)
Ook nieuw op de Luisterpaal deze week: het debuutalbum van Georgia. Als dochter van Neil Barnes van Leftfield zijn de elektonische invloeden goed te verklaren, maar de 21-jarige zangeres heeft ongetwijfeld ook naar M.I.A. en Fever Ray geluisterd. Ze speelt alle instrumenten zelf op deze zeer diverse plaat. Ook in de ingetogen liedjes komt het talent van Georgia Barnes zeer sterk naar voren.

11 (-) Titus Andronicus – The Most Lamentable Tragedy (album)
Wie rockopera zegt, denkt meteen aan een wanhopige poging om opera toegankelijk te maken voor een jong publiek, of om rock juist bij een serieuzer publiek te betrekken. Dat is hier allerminst het geval bij deze ambitieuze dubbelaar van Titus Andronicus, een punkrockband uit New Jersey. Het album is vernoemd naar de gewelddadige tragedie van Shakespeare, waar ook de bandnaam vandaan komt. De dubbel-cd bevat covers van Daniel Johnston en The Pogues en behandelt thema’s als manische depressie op een zeer uitdagende manier. Nog een week te beluisteren op Luisterpaal.

12 (-) Juniore – Marabout (single)
Een nieuwe groep uit Frankrijk om in de gaten te houden: Juniore. Met verwijzingen naar surf en psychedelische rock, en jaren ’60 pop doet de groep rond zangeres Anna Jean al gauw denken aan La Femme, maar dan met een vleugje van de lichtheid van Christine and the Queens.

De 3voor12 Checklist van deze week is samengesteld door Rene Passet, Christiaan Walraven, Atze de Vrieze, Timo Pisart, Tomas Delsing, Erik Zwennes, Ingmar Griffioen, Matthijs Kuiper, Roosmarijn Reijmer, Ralph-Hermen Huiskamp en Sander Kerkhof.