3voor12 Checklist (week 24): o.a. The Weeknd, Kölsch en Muse 3voor12 Checklist (week 24): o.a. The Weeknd, Kölsch en Muse

Elke week de beste nieuwe muziek

, Redactie 3voor12

3voor12 Checklist (week 24): o.a. The Weeknd, Kölsch en Muse

Elke week de beste nieuwe muziek

Redactie 3voor12 ,

Vanwege Pinkpop is hij ditmaal een dagje eerder, maar ook deze week hebben we weer een mooie Checklist voor je, bomvol nieuwe releases die wij de moeite van het checken waard vinden. Dit keer eindigde de nieuwe track van The Weeknd bovenaan, die we voor het eerst officieel te horen kregen tijdens de grootse aankondiging van Apple Music. Ook de Deense producer Kölsch vond een plek in de top drie, net als het nieuwe album van Muse.

1. The Weeknd - Can't Feel My Face (track)
Hij was stiekem al even gelekt, maar na de lancering van Apple Music vorige week verscheen hij officiëel: de nieuwe track van R&B-zanger Abel Tesfaye, aka The Weeknd. Voor de aankondiging van Apple Music trok de techgigant niet zo’n groot blik celebrities open als concurrent Tidal, maar de aanwezigen waren desondanks niet mis: Drake hield een praatje, Trent Reznor van Nine Inch Nails leende zich voor een video en The Weeknd kwam zijn nieuwe nummer zingen. Can’t Feel My Face is zo zwoel als we van The Weeknd gewend zijn, met nog een extra scheut Michael Jackson-funkiness.

2. Kölsch – 1983 (album)
De Deen Rune Reilly Kölsch heeft al onder vele verschillende pseudoniemen muziek gemaakt. Zo produceerde hij onder meer de gelikte clubhit Calabria in 2003 onder de naam Rune RK. Inmiddels is een nieuwe fase in zijn carrière aangebroken. 1983 is Kölsch’ tweede album op Kompakt onder zijn achternaam, vol subtiele, melodische elektronica. Hoor 1983 nu op de Luisterpaal.

3. Muse – Drones (album)
Muse is nooit vies geweest van een beetje paranoia, en ook het nieuwe en zevende album van het Britse rocktrio stelt in dat opzicht niet teleur. Een conceptalbum over de vernietiging van de mensheid door het verlies van empathie is Drones geworden. Ook muzikaal is het weer precies wat we van de band verwachtten, wat na het op Skrillex geïnspireerde The 2nd Law bijzonder welkom is. Nee, op Drones is het weer ouderwets rocken, met vette riffs die zich prima kunnen meten met hun beste werk.

4. A$AP Rocky - AT.LONG.LAST.A$AP (album)
Op repeat: AT.LONG.LAST.A$AP. Je hoort aan alles dat een heel team zich bemoeid heeft met het tweede album van rapper A$AP Rocky. Godbetert zelfs Rod Stewart doet er aan mee, dan weet je het wel. En toch is het zeker geen gladde, commerciele productie geworden. Eerder het tegenovergestelde: druggy, duister, met soulsamples die je omlaag trekken in plaats van eenvoudige hit-hooks. Zeer boeiend.

5. Arthur Russell – Corn (album)
Arthur Russell was een componist, cellist en zanger die enige underground-roem vergaarde met zijn bijzondere liedjes die disco, klassiek en folk verenigden. Vorig jaar verscheen al een uitgebreid eerbetoon door onder andere Sufjan Stevens, Jose Gonzalez, Hot Chip, Robyn en Scissor Sisters, nu verschijnt op wonderlijke wijze een 'nieuw’ album met nog niet eerder verschenen opnames.

6. Florence and the Machine - How Big, How Blue, How Beautiful (album)

Florence en haar Machine zijn terug met hun derde album How Big, How Blue, How Beautiful. De Britse zangeres is hard op weg om een van de grootste sterren van de indierock te worden. Ook op dit album horen we weer die melancholische, stuwende liedjes gezongen met Florence’ herkenbare diepe stem.

7. Fresku - Ik Wil (track + video)
Fresku is terug. De rapper was altijd al supergrappig en speels, en soms ook emotioneel en vol twijfel. Zijn nieuwe track Ik Wil valt in die laatste categorie, waarin hij zowel zijn artiestenbestaan als vaderschap bevraagt. Het is de eerste voorbode van het derde Fresku-album: Nooit Meer Terug. Daarover zei hij tegen 3voor12: „Ik ben bang dat ik maar een houdbaarheidsdatum van vijf jaar heb. Ik zit tegen de grens aan.”

8. Björk - Black Lake (track + video)
Black Lake is het emotionele, meeslepende middelpunt van Björks laatste album Vulnicura. Voor haar overzichtstentoonstelling in het prestigieuze MoMa in New York maakte Björk deze tien minuten durende film ter begeleiding van het gelijknamige nummer. In de video, opgenomen in de IJslandse natuur, zien we de zangeres intense emotionele pijn doorstaan in een koude, donkere grot. De video is al net zo heftig als het nummer; terwijl de violen aanzwellen en de door Arca geproduceerde beats zwaarder worden, verschijnt er kokende blauwe lava in beeld en zien we Björk ongecontroleerd op haar eigen borst slaan. Uiteindelijk lijkt ze te zijn herboren, dansend in een groen en open landschap.

9. Eindhoven Psych Lab (festival)
Op een van de heetste dagen van het jaar had Eindhoven Psych Lab het moeilijk. Ondanks een aantal hoogtepunten, waaronder publiekstrekker Moon Duo, kwam de eerste dag van het binnenfestival niet echt van de grond. Op de tweede dag ging dat al een stuk beter: mede dankzij de flink gedaalde temperatuur was het prima toeven in de prachtig aangeklede Effenaar. Ook de line-up was beter: The Soft Moon, Earth, Mdou Moctar, Toy en Desert Mountain Tribe maakten allen indruk. Dankzij de specifieke niche waarin Eindhoven Psych Lab zich bevindt is het festival zeker geen allemansvriend, maar de liefhebber van de betere psych kon er zeker zijn of haar hart ophalen. Lees hier onze verslagen van de eerste en de tweede dag.

10. Jaakko Eino Kalevi – Jaakko Eino Kalevi (album)

Het is maar goed dat de Finse Jaakko Eino Kalevi geen trambestuurder meer is, want waar had hij dan de tijd vandaan gehaald om zulke fijne muziek te maken? De dreampop op zijn titelloze album is soms zwoel als een net iets te hete zomerdag, en soms beneveld als een veel te laat geworden nacht. Je hoort ook invloeden van disco zoals Giorgo Moroder hem in zijn hoogtijdagen maakte, ook al zo onderkoeld, zuchtend sexy. Jaakko Eino Kalevi’s album is nu te beluisteren op de Luisterpaal.

11. BØRNS – 10,000 Emerald Pools (track + video)
Ondanks het streepje door de O, komt de band rond zanger Garrett Borns niet uit Scandinavië, maar uit Michigan. BØRNS was een van de grote hypes van het Amerikaanse showcasefestival SXSW. 10,000 Emerald Pools komt van BØRNS’ debuut-EP Candy, en is zowel zoet als verkoelend. ‘All I need is you,’ zingt Borns in een zachte, zweverige falsetto over de frisse electropop-meets-glamrocktune.

12. Hudson Mohawke – Lantern (album)

Hudson Mohawke is een van de katalysatoren geweest van de crossover die trap maakte van hiphop naar dance. Ook op zijn tweede soloplaat horen we weer die hiphopinvloeden, maar een rapalbum is het bewust niet geworden, ook al leek het daar wel op toen hij All Day voor Kanye produceerde. Lantern is wederom allesbehalve minimalistisch; een track als Scud Books leent zich uitstekend voor standje burenruzie. Maar de plaat kent ook een aantal welkome momenten van afwisseling: Ryderz samplet soulklassieker Watch Out For The Riders van D.J. Rogers, en op Resistance zingt R&B-zangeres Jhené Aiko met haar zwoele stem de herkenbare melodielijn van Fatima Yamaha’s culthit What’s A Girl To Do. Check Lantern nu op de Luisterpaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12