3voor12 Checklist (week 17): o.a. Unknown Mortal Orchestra, Blur en George Fitzgerald 3voor12 Checklist (week 17): o.a. Unknown Mortal Orchestra, Blur en George Fitzgerald

Elke week de beste nieuwe muziek

, Cécile van Wijnsberge en Ingmar Griffioen

3voor12 Checklist (week 17): o.a. Unknown Mortal Orchestra, Blur en George Fitzgerald

Elke week de beste nieuwe muziek

Cécile van Wijnsberge en Ingmar Griffioen ,

Een nieuwe week, een nieuwe Checklist en een nieuwe nummer 1; zo geldt ook deze vrijdag waarop Unknown Mortal Orchestra vanuit het niets naar de top stormt met de tweede single. Blur is nu echt terug en wel met een zeldzaamheid voor een band die twaalf jaar weg was: een verrassend sterk album. Opvallend veel langspelers: ook het debuutalbum van de Berlijnse producer George FitzGerald en de tweede albums van Hoornse baroquepopper Jacco Gardner en het Canadese Braids staan bovenin genoteerd.

1. (-) Unknown Mortal Orchestra - Can't Keep Checking My Phone
Net als de titeltrack van het album Multi-Love die we in februari voor het eerst te horen kregen, steeg ook deze tweede track linea recta naar de top van de Checklist. Can’t Keep Checking My Phone is nog zo’n vreemd-maar-wel-lekkere discotrack.

2. (-) Blur - The Magic Whip
Blur’s eerste album in twaalf jaar is een feit. The Magic Whip is volgens gitarist Graham Coxon, die er op het vorige album Think Tank slechts op één nummer bij was, een sci-fi folkplaat. Wij herkennen er ook elementen uit frontman Damon Albarns solodebuut Everyday Robots in. Dat het album in Hong Kong is ontstaan hoor je terug in de teksten. Tussen de neonlichten, wolkenkrabbers en miljoenen mensen bezingt Albarn de eenzaamheid van de grote stad.

3. (-) George FitzGerald - Fading Love
De afgelopen twee weken stond de Engelse maar in Berlijn woonachtige producer/dj George FitzGerald ook al in de Checklist, met twee tracks van dit album. Nu Fading Love in z’n geheel te horen is op de luisterpaal, is het dan ook geen verrassing dat FitzGerald weer een plekje in onze weeklijst heeft bemachtigd. Die twee tracks, Full Circle en Crystallise, waren dan ook uitstekende voorproefjes voor het album, dat vol staat met warme melodieuze deep house meets popliedjes.

4. (-) Jacco Gardner - Hypnophobia

De langverwachte tweede plaat van de grote, kleine man uit Hoorn, voorafgegaan door die al dan niet instrumentale en vooral heerlijke Find Yourself single en het titelnummer. Die laatste is inderdaad een tikje anders, dromerig ja, maar ook filmisch. In deel 2 van het album komt de inspiratie uit library music, film- of televisie-muziek uit de jaren zeventig, sterk naar voren en dat is genieten. Genieten als in: zomers in de tuin in de hangmat met een jonko en een fles wijn. 'Nieuwe band, nieuwe Jacco', merkt Cecile terecht op. Luisterpaaltje hier.

5. (-) Braids - Deep In The Iris

'Onverwacht lekker commercieel' kreeg de tweede Braids plaat hier als etiket mee. Het was inderdaad even wennen aan het nieuwe geluid van de Canadese, voorheen zo experimentele, art-popgroep. Laat je het wat meer poppy album op je inwerken, dan stuwt Deep In The Iris je diep de dansvloer op voor bijzonder lichtvoetige dansjes. Prima chillout muziek ook. Proeven op de Luisterpaal.

6. (-) Tom Trago - Only Believe
Wat? Tom Trago weer met een ijzersterke track? Zeker wel. De man uit Amsterdam is helemaal los en dat op zijn  eigen Voyage Direct label. Na het epische Hidden Heart of Gold vinden we nu een nieuwe parel op de Voyage Direct First Mission labelsampler: naast nieuw werk van William Kouam Djoko en Awanto3 schittert Trago's Only Believe. Het is een track waarop de definities van subtiel en soulvol verder uitgediept worden in een vibe waar je liefst uren in zou willen blijven hangen. Door dance-expert Rene Passet gesignaleerd als 'Toms akkoordenhemel'. Alle reden dus om Trago deze zaterdag zeer uitgebreid in het zonnetje te zetten in Dansen met Delsing (vanaf 2.00 op 3FM).

7. (-) Thee Oh Sees - Withered Hand
Een nieuwe Thee Oh Sees track! Of nee: twee nieuwe The Oh Sees tracks!! De smerig fuzzende, ronkende en distorted psychgaragetrack Withered Hand is weer een typsiche voorbode van het album Mutilator Defeated at Last, dat 18 mei op het eigen Castle Face losgelaten wordt. Tegelijkertijd krijgen we ook The Ceiling, dat meer in Jacco Gardner sferen zit en gemaakt is voor een 'LGBT rights' benefietcompilatie met ook Deerhoof, Son Lux, Ought, Lou Barlow en GYBE. We kunnen alvast niet wachten op Mutilator Defeated at Last en die One Night In Pandora.

8. (3) FFS - Johnny Delusional
Enkele weken geleden kwamen we er met eerste track Piss Off achter dat Franz Ferdinand en Sparks eigenlijk een hele logische combinatie is. Ook deze eerste officiële single Johnny Delusional bestaat uit gelijke delen Love Illumination en This Town Ain’t Big Enough For The Both Of Us. Deze zomer staan Alex Kapranos en kompanen samen met de gebroeders Mael op Lowlands, en het zou ons niets verbazen als dat een enorm feest wordt.

9. (5) Young Thug - Barter 6
Eigenlijk wilde Young Thug zijn album Carter 6 noemen, nog voordat labelgenoot/rivaal Lil Wayne zijn album Tha Carter V kon droppen. Op het laatste moment is dat er toch niet van gekomen, naar het schijnt omdat er gedreigd was met juridische vervolging. Dat mag de pret echter niet drukken, want ook onder een enigszins aangepaste naam is Barter 6 een hele toffe plaat geworden. Er zijn features van T.I., Boosie Badazz en labelbaas Birdman (waar Lil Wayne voornamelijk ruzie mee heeft), een laid-back attitude en een hele hoop Atlanta swagger.

10. (1) Alabama Shakes - Sound & Colour
De tweede plaat van Alabama Shakes is weer net zo rauw, soulful en krachtig als debuut Boys and Girls. De explosieve stem van frontvrouw Brittany Howard vertelt op songs als Don’t Wanna Fight en Gimme All Your Love voelbaar pijnlijke verhalen over het leed van de liefde. Lees ook de recensie van het album en het interview met frontvrouw Britanny Howard en gitarist Heath Fogg.

11. (-) Tame Impala - Cause I'm A Man
Twee weken terug topte Tame Impala al de Checklist, met deze nieuwe track, die perfect getimed was voor het spontaan verschenen lenteweer. Niet uit het hoofd te slaan die track inderdaad en deze week 3voor12 single van de week. Een paar weken terug waren we al fan van nieuwe track Let It Happen, en ook Cause I’m A Man pakt ons moeiteloos in met z’n groovy baslijn en hypnotiserende refrein. Cause I’m A Man is de eerste officiële single van het net aangekondigde album Currents.

12. (-) Ganz - Dino War
 12van3voor12-producer GANZ zit zelden lang stil. En als hij niet op tournee Amerika aan de zegekar aan het binden is, dan duikt hij wel de studio in. Jongste resultaat is de Dino War EP, die onconventioneel ingetogen, trappy opent en in het titelnummer helemaal op stoom komt. Dino War is 'classic GANZ': hectisch, intens en rijk gevuld met hyper synths en kolossale bass en drops. Even checken maar op de Luisterpaal.

Deze Checklist is met de natte vinger samengesteld met inbreng van:
Norbert Pek, Rene Passet, Erik Zwennes, Ingmar Griffioen, Tomas Delsing, Timo Pisart, Sjoerd Huismans, Christiaan Walraven, Roosmarijn Reijmer, Matthijs Kuiper, Atze de Vrieze, Cécile van Wijnsberge, Ralph-Hermen Huiskamp en Menno Visser.
 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12