3voor12 Checklist (week 9): o.a. Courtney Barnett, Kanye West en Tobias Jesso Jr.

Elke week de beste nieuwe muziek

Cécile van Wijnsberge ,

Iedere vrijdag zoekt 3voor12 voor je uit wat de allerbeste nieuwe muziek is. Wat mag in je Spotifylijst, en wat is je drie minuten en tweeënveertig seconden niet waard? Deze week is de Australische rockster in spe Courtney Barnett favoriet, is er lekker veel verse hiphop, nieuwe tracks van Warpaint en Jack Garratt, en het oorverdovende concert van John Coffey in de Melkweg.

1. Courtney Barnett – Pedestrian At Best (track + video)
De Australische zangeres/gitariste/songwriter Courtney Barnett maakte in 2013 al het zeer plezierige The Double EP: A Sea Of Split Peas, maar 2015 wordt het jaar waarin we echt massaal verliefd op haar gaan worden. Op eerste album Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit is het nog even wachten tot maart, maar eerste single Pedestrian At Best is alvast een fijn voorproefje. Haar snedige, zwartkomische teksten schreeuw-praat-zingt ze over stevige powerakkoorden. In de video verschijnt Barnett als de meest sneue clown in de recente geschiedenis, die na “Clown of the Year 2013” gewonnen te hebben ineens niemand meer aan het lachen maakt. Een subtiel commentaar op het succes van haar EP en de daaropvolgende roem? “Put me on a pedestal and I’ll only disappoint you!”, zingt ze. Valt wat ons betreft best wel mee.

2. Kanye West – All Day, live @ Brit Awards (video)
Vorige week stond hij nog op nummer drie met een live performance in Saturday Night Live, en deze bij de Brit Awards is weer net zo indrukwekkend. Kanye stond met zijn gehele crew van zeker vijftig man gekleed in zwarte hoodies op het podium te springen. En vergeet vooral de vlammenwerpers niet. Twee metershoge plukken vuur schoten op de maat de lucht in. Lionel Richie kon niet anders dan met open mond toekijken.

3. Tobias Jesso Jr. – How Could You Babe (track + video)
Origineel is het misschien niet, dit nummer van de jonge Canadese krullenbol. Randy Newman, Harry Nilsson, Bob Dylan, John Lennon, en ja, ook Elton John zijn allemaal namen die zomaar in je op zouden kunnen komen bij het horen van How Could You Babe. Gelukkig zijn dat zo ongeveer de beste mensen aan wie je je als singer-songwriter achter de piano zou kunnen spiegelen. En gelukkig is How Could You Babe gewoon een ontegenzeggelijk goed liedje.

4. Jack Garratt – Chemical (track + video)
Na de hypercatchy hit Worry heeft electro-singer-songwriter Jack Garratt weer iets nieuws voor ons. Chemical ligt een stuk minder gemakkelijk in het oor. Harder en steviger is het, met een fikse climax als refrein. Dan verstilt het nummer ineens, uitgekleed tot slechts een aantal jazzy akkoorden op piano en handgeklap, om vervolgens weer los te barsten in een elektropopfeestje.

5. John Coffey live @ Melkweg (video)

John Coffey had de beslotenheid van de Melkweg Oude Zaal verkozen voor de presentatie van hun nieuwe album The Great News. Dat leidde zoals verwacht tot een intieme affaire, waarbij fans en band bijzonder dicht tot elkaar kwamen. Vanaf opener B-b-b-b-b-broke Neck vloog de band erin en het publiek het podium op en zo de zaal weer in. Het werd een intense show met een bijzonder hoge dichtheid aan stagedives, circlepits, wall of death en crowdsurfen tot op het podium. Hard werken voor band, publiek en cameramensen en het resultaat is ernaar: een registratie van een uur John Coffey. Kijk het hele concert hier terug.

6. Ebbo Kraan – Aletta EP (EP)

De Amsterdamse Ebbo Kraan is pas twintig, maar zijn muziek klinkt alsof hij al meerdere werelden heeft doorleefd (en daar niet per se gelukkig van is geworden). Zijn mix van elektronica, ambient en hiphop is duister, obscuur en eclectisch. Als een van zijn grote voorbeelden noemt hij (daar is ‘ie weer) Kanye West. Ebbo’s Aletta EP is qua sound en gevoel van urgentie zeker vergelijkbaar met het recente werk van de rapper. Eind vorig jaar tekende de jonge producer bij het invloedrijke Amsterdamse label Rwina Records. Aletta EP staat nu op de Luisterpaal.

7. Warpaint – No Way Out (Redux) (track)
Na het veelgeprezen titelloze tweede album dat Warpaint begin vorig jaar uitbracht, is dit het eerste nieuwe werk dat we van de dames te horen krijgen. Volgens de omschrijving onder de Youtube-video (slechts een enkel shot van een ronddraaiende vinylplaat) is het “de eerste in een serie nieuwe songs die dit jaar worden uitgebracht”. De Warpaint-sound is direct herkenbaar: galmende samenzang en een warm, beklemmend geluid.

8. Big Sean – Dark Sky Paradise (album)
Big Sean is misschien niet de meest credible rapper in de game op dit moment. Hij verschijnt regelmatig op de roddelblogs als de vriend van petite popster Ariana Grande en rapt ook graag een moppie mee op haar hitsingles. Dan is er nog Dance (A$$), een track in samenwerking met Nicki Minaj met een MC Hammer-sample die vreselijk zou zijn als ‘ie niet zo grappig was. Dark Sky Paradise is echter zijn beste werk tot nu toe. Nog steeds niet per se diepgaand, ook al zou de pseudo-diepzinnige titel dat misschien doen vermoeden, maar wel gewoon oprecht vet. Er zijn features van Drake, Ty Dolla $ign, Kanye en Lil Wayne. Single I Don’t Fuck With You draai je keihard in de auto met de ramen open als je stapvoets door je moeders woonwijk rijdt.

9. Donnie – Mannelogie (track)
In 3voor12 Radio primeurde Roosmarijn vorige week een eerste track van het debuutalbum van de jonge, Amsterdamse rapper Donnie alias Maradonnie alias de Leipie van het Plein, geproduceerd door Bas Bron. De sound is typisch Bron: een combinatie van stroperig trage electro, techno én hardrock. Inclusief een bizar doch sterk outro. Ja, en "kaviaar en Dorito’s als ontbijt" , zo rapt de rapper met lange blonde lokken. “Wat Donnie zo goed maakt: het is een totale gek”, aldus Vjèze Fur, die zich heeft opgeworpen als "raadsman" van Donnie. “Je denkt soms: oei, gaat het wel goed? Komt het wel goed? En na twee of drie zinnen weet Donnie je vervolgens altijd te verrassen.”

10. Wolf Alice – Giant Peach (track)
Het Engelse Wolf Alice hebben we bij 3voor12 al een tijdje in de smiezen. Op London Calling vorig jaar was de band al een van onze favorieten, en toen zangeres Ellie Rowsell en consorten begin deze maand samen met Alt-J in de Heineken Music Hall stonden kwamen ze gezellig langs bij 3voor12 Radio. Op 22 juni moet het eerste album uitkomen, My Love Is Cool geheten. Daarvan is nu de eerste single Giant Peach te beluisteren, een stoomwals van een rocktrack.

11. Stepherd & Skinto live @ 3voor12 Radio (video)

Te gast in 3voor12 Radio waren Stepherd en Skinto, de meer dan illustere Nouveau Riche-rappers die je sinds kort kent van die geweldige hit Brak Obama, van hun programma op XITE of die eerdere score met JeBroer (Banaan). De zelfbenoemde mooiboys deden ook Beterschap live, namen de studio net niet over van Roosmarijn en tonen zich ambitieus. En wij zingen mee: “Thunderdome in mijn hoofd, ik ben een misselijk kind. Wasmachine in mijn maag. Ik ben een misselijk kind.”

12. THEESatisfaction – EarthEE (album)
Het tweede album van THEESatisfaction, het avant-hiphop/R&B-duo uit Seattle, is bíjna toegankelijk. Steeds als je denkt dat je ‘m door hebt, ontsnapt de groove je weer na een muzikale schijnbeweging. Rapper Stasia “Stas” Irons en zangeres Catherine “Cat” Harris-White combineren old school hiphop en R&B met iets nieuws en buitenaards. Hits staan er niet op EarthEE, maar dat is ook niet de bedoeling. In plaats daarvan nemen Stas en Cat je liever mee op een ruimtereis. EarthEE staat nu op de Luisterpaal.

De checklist van deze week is met de natte vinger samengesteld met de inbreng van: Norbert Pek, Rene Passet, Derek van Winsen, Erik Zwennes, Ingmar Griffioen, Sander Kerkhof, Sjoerd Huismans, Timo Pisart, Silvy Broeren, Roosmarijn Reijmer, Ralph-Hermen Huiskamp, Matthijs Kuiper, Atze de Vrieze, Willem van Zeeland, Menno Visser en Cécile van Wijnsberge.