3voor12 Checklist (week 7): Mr. Polska, Father John Misty en Kendrick Lamar

Elke week de beste nieuwe muziek

Cécile van Wijnsberge ,

De onbetwiste nummer een deze week is Mr. Polska, die er in de ballenbak in de 3FM studio één groot feest van maakte. Verderop in de lijst vooral gloedjenieuwe elektronische muziek en nieuw werk van Alabama Shakes, Janne Schra en het verassingsalbum van Drake. Kortom: al onze muzikale aanraders van de week.

1. Mr. Polska in de ballenbak live in 3voor12 Radio (video)
Ter viering van het uitkomen van zijn nieuwe album (en ons Album van de Week) was Señor $NOLLER bij Roosmarijn in de studio. Het werd een ouderwets gezellig potje ravotten: er was muziek, taart en… een ballenbak. Dat leverde een epische set van drie tracks op, die je hier natuurlijk terug kunt kijken.


2. Father John Misty – I Love You, Honeybear (album)

“Het gaat goed met me. Ik heb een prachtige vrouw aan mijn zijde, wat heb je nog meer nodig?”, aldus Josh Tillman aka Father John Misty tegen 3voor12. Dat liefdesgeluk komt duidelijk naar voren op I Love You, Honeybear, het nieuwe album van de singer-songwriter. Verwacht echter geen cliché slappe hap-slik-weg ballades. I Love You, Honeybear is een rijkelijk georkestreerd werk vol ironie, zelfspot en satire.


3. Kendrick Lamar – The Blacker The Berry (track)
Een dag nadat hij een Grammy won voor vorige single i dropte Kendrick Lamar deze nieuwe track. Waar i ging over zelfvertrouwen en eigenliefde binnen een racistische samenleving, verkent Lamar in The Blacker The Berry zelfhaat en de gevolgen van racisme op je eigen daden en persoonlijkheid. Met rauwe stem bekritiseert Lamar blank racisme en de ongestrafte moorden op zwarte mensen, maar hij gaat ook bij zijn eigen geweten te rade: “So why did I weep when Trayvon Martin was in the street? When gang banging make me kill a n*gga blacker than me? Hypocrite!”


4. Alabama Shakes – Don’t Wanna Fight (track)
Bluesrockband Alabama Shakes kondigde deze week nieuw album Sound & Color aan, en liet ons meteen weten hoe dat ongeveer gaat klinken met eerste single Don’t Wanna Fight. Het nummer heeft meer soul en funk dan debuutalbum Boys & Girls en is bijzonder catchy, met een vleugje Curtis Mayfield.


5. Janne Schra – Ponzo (album)
De zonnig gele hoes verraadt het al: Janne Schra wilde nu eens een vrolijke plaat maken. Ze nam Ponzo samen met vriend Torre Florim (De Staat) thuis op. Een ode aan de positiviteit moest het worden, aan blij zijn met wat je hebt. Eerste single Everything I Do, Ooh Ooh is inderdaad een onvervalst vrolijk popdeuntje. De melancholie is bij Janne echter nooit heel ver weg, en is dus ook op Ponzo te vinden.


6. Anthony Naples – Body Pill (album)
Het debuutalbum van Anthony Naples komt maandag uit op Text Records, het label van Kieran Hebdan aka Four Tet. Het album van de New Yorkse producer is een krap half uur techno met een randje, met invloeden van Arthur Russell, Aphex Twin en LCD Soundsytem. De eerste twee tracks zijn nu op Soundcloud te beluisteren.


7. Levon Vincent – Levon Vincent (album)
Berlijnse producer Levon Vincent gaf deze week zijn self-titled debuutalbum gratis weg via WeTransfer, een dag voordat de plaat uit zou komen op vinyl. In januari hoorden we eerste nummer Anti-Corporate Music al, een kale, industriële en duistere track. Het album gaat verder op het statement dat Levon Vincent maakte met Anti-Corporate Music: “If you are you're a member of the rat race, climbing around a dumpster with the other rats vying for power, you may of course listen, but know - this is not music for you. This is action against you."


8. Know V.A. – Winterpack.zip (EP)
De Nederlandse Martijn Brussaard en Feico de Muinck Keizer opereren samen onder de naam Know V.A.. De twee jonge Amsterdammers produceren een futuristische mix van bass en hiphop waar je niet onderuit komt. Deze week bracht het duo vier nieuwe tracks uit, een per dag. Samen vormen die Winterpack, nu op de Luisterpaal. In 2013 stond Know V.A. nog met een live set op Lowlands, die je hier terug kunt luisteren.


9. Chromatics – Just Like You (track)

Just Like You is de nieuwe van Chromatics, de eerste single van hun nieuwe album Dear Tommy. Vaste producer Johnny Jewel heeft aangekondigd iedere week een track van het album te delen tot Dear Tommy uitkomt in maart. Just Like You is een dromerige synthpop slow jam, stiekem perfect voor Valentijnsdag.


10. Drake – If You’re Reading This It’s Too Late (mixtape)
Verrassing! Gisteravond deed Drake een Beyoncé en dropte hij zomaar zijn nieuwe project If You’re Reading This It’s Too Late. Officieel heet het een mixtape, maar het lijkt wel heel erg op een volledig album met een indrukwekkende zeventien tracks en verkrijgbaar via iTunes. Lil Wayne, Travi$ Scott en PartyNextDoor lenen zich voor features.


11. Spidergawd – Spidergawd II (track)
Spidergawd is een supergroep met veteranen uit de Noorse rockscene met leden uit Motorpsycho en Cadillac. In januari stond de band op Eurosonic en waren we flink onder de indruk: “De Noren smeden zo'n beetje de erfenis van Led Zeppelin, Kyuss, Motorpsycho en MC5 samen tot een verslavend en heavy groovend geheel.” Spidergawd II is Spidergawd’s tweede album, nu te horen op de Luisterpaal.

12. Speedy Ortiz – Raising The Skate (track)
Het Amerikaanse Speedy Ortiz is een vierkoppige noisepopband onder leiding van songwriter en gitariste Sadie Dupuis. Raising The Skate is melodisch en rauw met distorted gitaren, gevatte teksten en een ‘90s vibe. “I’m not bossy, I’m the boss,” zingt Dupuis. Raising The Skate is de eerste single van Foil Deer, het derde album van de band en opvolger van Major Arcana (2013).

Deze Checklist is met natte vinger samengesteld met inbreng van:
Norbert Pek, Willem van Zeeland, Rene Passet, Timo Pisart, Sander Kerkhof, Ingmar Griffioen, Roosmarijn Reijmer, Atze de Vrieze, Menno Visser, Ralph-Hermen Huiskamp, Sjoerd Huismans, Christiaan Walraven, Silvy Broeren en Cécile van Wijnsberge