3voor12 Checklist (week 5): o.a. Balthazar, Natalie Prass, John Coffey

Elke week de beste nieuwe muziek

Atze de Vrieze ,

Het releaseseizoen begint langzaam op gang te komen, en het aanbod om uit te kiezen was deze week groot. Zo hielden we ons vandaag bezig met de vraag 'wie is toch die mysterieuze band St Tropez'? Go Back To The Zoo misschien? En wie is toch die nieuwe Engelse zangeres met haar georkestreerde soulsound? Natalie Prass? En een nieuw Balthazar album? Kunnen zij zichzelf overtreffen?

1. Balthazar - Then What (single)
Na het goed ontvangen debuut Applause uit 2010 en Rats uit 2012 zijn de Belgen van Balthazar terug, met klokkenspelletje én kerkklokken! Zowaar best majestueus en verder precies wat je van ze verwacht. Indiepop met lome zang. Het maakt alvast nieuwsgierig naar Thin Walls, de nieuwe plaat die voor 30 maart in de planning staat.
 
Een jonge singer songwriter uit Nashville. Ze speelde in de begeleidingsband van Jenny Lewis en besloot nu zelf een plaat op te nemen. Dat deed ze in de studio van Matthew E. White, begeleid door zijn band. Het titelloze debuutalbum van Natalie Prass is gevuld met orkestrale, folky liedjes die stevig leunen op de jaren zeventig. Ingezongen met een stem die wat van Joni Mitchell wegheeft. Melancholie en tragiek, maar oh zo mooi. 
  
The Great News is uit, en dat is ook echt goed nieuws. Deze derde langspeler van de besnorde Utrechtse rockers staat weer vol frisse hooks, solo’s en catchy refreintjes. Single Broke Neck maakte ons al enthousiast en op Noorderslag maakten zij het ook al waar: moshpits, chaos en liefde. The Great News staat op de luisterpaal en is ons nieuwe Album van de Week. Tof ook om te horen dat de mannen voor het eerst wat aan de band verdienen.
 
Instrumentale stonersludge uit Breda, dat zien we ook niet iedere week in de Checklist. De opvolger van debuut Rise is uitgebracht in eigen beheer met een kickstarter actie, hierbij was het mogelijk om voor €3000,- een Tank86 met vocalen te krijgen. Nergens voor nodig want ook zonder tekst zijn de tracks verhalend genoeg. Check Obey hier, hij staat op de Luisterpaal. 
 
“Four guys making garage-punk in a former gay sauna by the canals of Amsterdam.” Meer wisten we niet van St. Tropez, behalve dat op een Engels blog een toffe EP van de band stond. Er was een bandfoto, met enkel silhouetten van de bandleden. Die lijken toch verdacht veel op Go Back To The Zoo, die bevestigen noch ontkennen dit gerucht. Voorlopig dus maar doen wat GBTTZ gitarist Teun Hieltjes voorstelt: ”Luister lekker naar de muziek, ik hoop dat je het leuk vindt.”
 
Niet alleen stond de afgelopen editie van Eurosonic in het teken van IJsland, ook de bekendste popmuzikant van het eiland heeft een nieuwe plaat uit. Nadat Vulnicura lekte, besloot Björk om de plaat vervroegd uit te brengen. Wat vinden we, op basis van het eerste gehoor? Een indrukwekkende, sombere break-upplaat, met boeiende producties van Arca en interessante samenwerkingen met onder meer Antony van The Johnsons. Goed dat de IJslandse de inhoud weer eens eenduidig boven de vorm stelt, iets wat op haar laatste platen niet altijd het geval was. In die zin grijpt Björk eerder terug op haar werk uit de jaren negentig.
 
12 van 3voor12 act Sevdaliza viel op de blogs al op met het sensuele Backseat Love, nu is er een fonkelnieuwe EP. Haar stijl is inmiddels bekend: elektronische r&b met futuristische beats, niet bedoeld om een radiohit te worden, maar om muzikale grenzen te verleggen.  Een van de meest spannende nieuwe acts in de Nederlandse muziek.
 
8. Caribou Vibration Ensemble – Sun (song)
Dan Snaith gaat een goede zomer tegemoet: zijn smeulende dansvloerhit Can’t Do Without You brengt hem onder meer naar Lowlands. Caribou Vibration Ensemble is een uitgebreide versie van zijn normale live-band, om het allemaal nog wat extra bijzonder te maken. Sun is een van de succesnummers van zijn doorbraakplaat Swim.
 
9. Joey Bada$$ - B4.DA.$$ (album)
Hij heeft zijn tienerjaren amper achter zich liggen, en toch kennen we Joey Bada$$ al een paar jaar als dat grote talent met die old school sound. Nu is er dan een debuutalbum, waarmee hij onder meer festival Woo Hah in Tilburg zal aandoen. 
 
10. Tobias Jesso Jr - How Could You Babe (song)
Canadees Tobias Jesso droomde van een carriere als songwriter in Los Angeles. Hij faalde, maar met de hulp van ex-Girls lid JR komt hij nu met een fraaie, haast klassieke popplaat. Adele heeft al interesse getoond, net als de dames van Haim. Misschien opent dit toch deuren.
 
11. Liturgy – The Ark Work (album)
Zelf omschrijft Liturgy hun muziek als transcendentale black metal. Wat dat is? In elk geval heel zware gitaarmuziek, black metal met sporen van noise en post-metal. The Ark Work is de follow-up van hun doorbraakplaat uit 2011.
 
12. Breach & Cinnaman - Liberty/Avocado (ep)
Vorige week de lijstaanvoerder in de Checklist, deze ep van het elektronische gelegenheidsduo Cinnaman & Breach. Vooral Liberty is een absolute dansvloer killer. Het gaat goed met de Nederlandse dansmuziek, heus niet alleen aan de EDM-top.

Deze Checklist is met natte vinger samengesteld met inbreng van: Norbert Pek, Gijsbert Kamer, Ralph-Hermen Huiskamp, René Passet, Ingmar Griffioen, Timo Pisart, Atze de Vrieze, Erik Zwennes, Sander Kerkhof, Tim van der Steen, Christiaan Walraven, Matthijs Kuiper, Menno Visser en Sjoerd Huismans.