Joris Voorn komt net terug van een druk weekend met optredens in Madrid, op Ibiza en Tenerife. "Ushuaïa is de plek waar ik een residency heb deze zomer, met goede vriend Nic Fanciulli deed ik de closing party. Daar stond een hele rits undergroundnamen, terwijl het normaal best een commerciële club is waar bijvoorbeeld Martin Garrix en Armin van Buuren en zo residencies hebben. Maar dit was een heel leuk undergroundfeestje voor ongeveer 12000 man. Haha, dat kan dus blijkbaar toch in Ibiza, er gebeuren hele leuke dingen tegenwoordig. Zo'n groot feest voor undergroundmuziek, dat gaat best goed."
Is zijn muziek nog wel zo underground? "Dat hangt er een beetje vanaf waar ik draai. Daar hangt het mee samen, maar ik denk dat underground en mainstream heel erg naar elkaar toe zijn gegroeid tegenwoordig. Als ik het over de mainstream heb, heb ik het vooral over de pop-dj's, net als Garrix. Dat is wel echt heel anders dan dat ik doe." Voorns plaat Nobody Knows is genomineerd voor een Award, onlangs heeft Voorn nog een mix gemaakt voor Fabric 83 met 65 tracks die in totaal negen uur duren. "Ik heb dat gecompressed tot ongeveer 75 minuten. Het is eigenlijk produceren met andermans muziek, een heel ander proces dan ergens een dj-setje draaien."
'Onmogelijk om niet hier en daar een calamiteit te hebben'
Natuurlijk is Voorn dit jaar weer te vinden op ADE. "Zaterdag doe ik met Awakenings samen een avond in de Westergasfabriek, dat wordt helemaal fantastisch. In de Amsterdam Studio's doe ik nog een La Familia-avond, die ik op Ibiza ook deed. Met de mafiafoto's ja. Verder nog behoorlijk wat andere dingen tussendoor, wat panels. Ik heb het nog niet helemaal op een rijtje. In elk geval weinig slaap."
Over de volgens het Trimbos levensgevaarlijke ADE-pil, die afgelopen vrijdag in het nieuws kwam: "Ik heb natuurlijk hier en daar al die pillen voorbij zien komen op Facebook. Ik dacht eerst dat het een suikerklontje was met een heel slechte foto. ADE is zo ontzettend gegroeid met meer dan 300 duizend bezoekers dat het eigenlijk schier onmogelijk is om niet hier een calamiteit hier of daar te hebben. Mensen zijn verantwoordelijk voor hun eigen doen op laten, tot op zekere hoogte. Er kan een keer een verkeerde pil tussen zitten, maar jij bent toch degene die 'm zelf neemt. Je weet zelf ook dat je niet weet wat er in zit."
Een 'muzikale reis' van 2562
Wie zou hij de 3voor12 Award gunnen - zichzelf natuurlijk uitgesloten? "Het album wat ik gekozen heb zou ik sowieso verkiezen boven mijn eigen album. Namelijk het album van de heer Dave Huismans uit Den Haag, die zichzelf ook wel 2562 noemt. Die heeft een ontzettend mooi album gemaakt, dat zich heel erg onderscheidt van de andere genomineerden doordat het echt een eigen geluid heeft. Ik kan niet alle albums even goed beoordelen, omdat sommigen wat ver van mijn bed zijn. Maar 2562 heeft een fantastisch album gemaakt. Ik ben iemand die veel van meeslepende muziek houdt, een album moet me pakken, niets moet me afleiden. Wat ik zo mooi vind, is dat hij me helemaal onderdompelt in zijn muzikale universum, een soort warm deken terwijl het ook heel rauw, fragiel en melodieus is. Die combinatie is zo goed gemaakt dat je je koptelefoon opzet en je bent gewoon een uur onderweg. Een muzikale reis, het doet me heel erg aan jaren negentig albums denken van LFO, Autechre maar ook Björk. Dat hele rauwe met dat heel muzikale."
Is Voorn een jaar later nog steeds tevreden met zijn eigen plaat? "Ik denk dat ik er nu op een andere manier naar kan luisteren, misschien gaat dat over een jaar nóg wel beter. Ik ben er nog steeds tevreden mee en ik hoor er andere dingen in, waar ik toen nog niet zo mee bezig was. Ik kan het wat meer loslaten, melodietjes die ik destijds niet meer hoorde springen er nu uit. Ik luister weer met een fris oor. Tussen de lijst is het best een goed album, denk ik." Van zowel Roosmarijn als Voorn zelf blijkt Dust het favoriete nummer te zijn. "Het wijkt heel erg af van de rest. Het is een beetje waarom ik het album van 2562 ook zo mooi vind: het heeft dezelfde atmosfeer, alleen is mijn nummer iets toegankelijker."