De 12van3voor12 voor 2015: de tussenstand

Kovacs gaat hard in Duitsland, Rondé tekent bij groot label en Weval zegeviert op de festivals

Timo Pisart ,

Het jaar is doormidden, en daarmee is het tijd om de tussenstand op te maken: hoe doet ons dozijn veelbelovende talent van 2015 het? Wat hebben de 12van3voor12 vooralsnog bereikt en wat staat er in de planning voor de tweede helft van het jaar? Kovacs gaat hard in Duitsland, Rondé tekent bij groot label en Weval zegeviert op de festivals.

1. Kovacs
Die pluizige wolventooi van Sharon Kovacs dook dit jaar overal op: met haar jazzpop noir stond de zangeres afgelopen halfjaar al op Pinkpop, Rock Werchter, Motel Mozaïque en Paaspop, naast een kleine clubtour en natuurlijk het uitbrengen van haar sterke debuutalbum Shades of Black. Dat leverde haar meteen ook een tweede 3FM Megahit op met Diggin’. Het najaar doet Kovacs nog eens een forse clubtour, ondertussen timmert de ‘wolflady’ ook hard aan de weg in Duitsland.

2. Weval
Begin dit jaar schreven we nog dat de melodische techno van het Amsterdamse producersduo Weval het ‘op de koptelefoon beter doet dan op de dansvloer’. Welja, ze bewezen het tegendeel: ze kregen prominente plekken op Pitch, Best Kept Secret, London Calling, Motel Mozaïque, DGTL en Eurosonic en laten zien telkens zowel een bandjes- als dancepubliek te kunnen overdonderen, zonder nog maar een album op zak. Ondertussen maakte het duo ook nog een uitstekende remix voor The Acid, nu werken de twee toe naar een nieuwe EP in oktober en een debuutalbum in 2016.

3. Rondé
Hun Noorderslag-optreden noemden we nog “Pinkpop-waardig”, maar een kleine maand nadat we Rondé tot talent bombardeerden, gooiden stemproblemen van Rikki Borgelt roet in het eten. De zangeres van de grootse popband moest onder het mes en kon maandenlang niet optreden. Sinds eind mei is de band gelukkig weer ‘back on track’ met Lowlands in het verschiet en airplay op alle grote Nederlandse radiostations. Ondertussen verscheen een remix van hit Run die voor een reclame van een groot biermerk wordt gebruikt. Ook schijnt de band te hebben getekend bij een groot platenlabel en komt het debuutalbum naar verwachting in januari 2016.

4. PAUW
Als Rondé Pinkpopwaardig is, dan is de psychedelische rockband PAUW toch zeker Lowlands-waardig. Daar staat het viertal dit jaar dan ook, en dat moet helemaal goedkomen. PAUW zette telkens een indrukwekkend geluid neer op de vele festivals waar we ze zagen. Gisteren bracht de band een eerste single uit van de 22 oktober te verschijnen debuutplaat, waarvoor ze zelfs de engineer van The Black Keys en Chet Faker hebben weten te strikken. De mix van dat debuutalbum is ZOJUIST afgemaakt, vertelden ze vandaag in 3voor12 Radio.

5. Sevdaliza
Vanuit het niets stond Sevdaliza met haar spannende elektronica/R&B-liedjes op ’s werelds grootste showcasefestival SXSW. Daarvoor tekende ze ook al bij de Amerikaanse boeker Windish Agency (o.a. alt-J, APhex Twin, Arca, Chet Faker en Jamie xx). Inmiddels is ze toegelaten tot de vooraanstaande Red Bull Music Academy en scoorde ze een mooie bloghit met Marilyn Monroe. En dan maakt ze óók nog eens een sterke vuist voor genderneutraliteit. De shows blijven vooralsnog wat achter, maar net zulke bijzondere producties vergeven we haar dat direct.

6. Cho
Werd de heerlijke aanstekelijke hit van de Amsterdamse rapper Giovanni “Cho” Rustenberg al 7 miljoen keer beluisterd op YouTube en Spotify samen? Misschien wel, hè? Op zo’n beetje ieder hiphopfeestje komt de track wel weer voorbij, en die wordt door iedereen meegezongen. Ook op het achtertuinfeestje van Best Kept Secret, dus, een hilarische show gaf. Tussendoor werd hij óók nog vader en nu werkt Cho aan een nieuwe EP.

7. Binkbeats
Kwam percussie-dance-wonder Frank Wienk alias Binkbeats live op Le Guess Who vorig jaar nog wat houterig uit de verf, we zien iedere show weer hoe hij groeit en een sterkere set neerzet. Op Best Kept Secret en Pitch waren er al geen ellenlange stiltes meer, waar hij elk kabeltje moest omprikken om aan een nieuw nummer te beginnen. Ook visueel wordt zijn show er alleen maar indrukwekkender op, met drie gigantische spiegels en een flinke lichtinstallatie. Daarmee deed Bink al een flinke tour door Engeland en stond hij ook op festivals als Les Ardentes. Als zijn aanstaande album net zo sterk wordt, zou Binkbeats zich kunnen ontpoppen als een eenmans-Caribou.

8. GANZ
Bass- en trapproducer GANZ tourde in januari door Australië, stond in maart óók al op SXSW en dropte daarna de Dino War EP. Die EP opende de deuren naar zowel de liefhebbers van Flume als de minder subtiele dance-rauwdouwers: GANZ stond op onder andere Paaspop, We Are Electric en Woo Hah en doet in augustus ook nog een set op Pukkelpop.

9. Falco Benz
Yeahyeahyeah! Cocktailsynthmeister Falco Benz maakte dit jaar een tweetal hele goede officiële remixes: eentje van Strange Entity van Oscar and the Wolf en eentje van Exploitation van Roisin Murphy. Tussendoor dropte hij ook nog wat nieuwe tracks en staat hij met zijn liveset en uitstekende lichtinstallatie op festivals als 22fest, Damaris en Solar. Een tweede radiohit zo sterk als Hat Tricks heeft hij nog niet weten te scoren, maar wat niet is kan nog komen. In oktober brengt hij een meer clubgerichte instrumentale EP uit.

10. The Miseries
Ook garagerockband The Miseries rondom Tim Knol stond op SXSW en deed een flinke tour door de VS. In april brachten ze vervolgens een prima debuutalbum én lekkere IPA uit, om Nederland onveilig te maken met een lekker doorjakkerend stel club- en festivalshows, maar nu dreigt het een beetje stil te vallen. Tim Knol kondigde zelfs zijn eerste solo-theatershow weer aan. Is het The Miseries-tijdperk alweer ten einde? Nee hoor, ze hebben een stel nieuwe liedjes in het repertoire en duiken binnenkort de studio in voor een nieuwe plaat.

11. Yuko Yuko
Noemden we het Friese weirde popwonder Elias Elgersma nog hyperproductief, dit jaar valt de productie van Yuko Yuko nog een beetje tegen. Slechts twee liedjes bracht hij vooralsnog uit in 2015, maar tussendoor speelde de band wel al in België, Frankrijk en Schotland met een keur aan hilarische Instagram-kiekjes tot gevolg. De grote vraag is nu of Elgersma zich de komende tijd vooral op Yuko Yuko richt, of op zijproject The Homesick, dat komend najaar met de Popronde meereist.

12. SBMG
Strafpunten voor SBMG: de hiphopcrew die vorig jaar zo’n ondeugend hitje scoorden met Oeh Na Na sprak dit jaar hardop uit dat ze niet genoeg geld kregen om met bepaalde projecten (New Wave!) mee te doen. Dat bleek de grootste misrekening van het jaar. Met Late Night Sex (met Yes-R!) scoorden ze in februari dan weer een aardig hitje, nu schijnen ze te werken aan een nieuw album.