Heel Tivoli-Vredenburg vleesvrij voor Morrissey

Ook geen broodje ham voor deelnemers Liszt Concours

Atze de Vrieze ,

Het is een bekend verhaal: Morrissey is zo fel tegen het eten van vlees, dat hij er backstage en in de zaal geen spoortje of geurtje van wil tegenkomen. Maar hoe moet dat nu als je speelt in een complex met meerdere zalen, zoals vanavond in Tivoli-Vredenburg. Nou, Mozz is daar simpel over: het Utrechtse muziekgebouw moet op zijn speeldag volledig vleesvrij zijn. Ook op kantoor, ook voor deelnemers van het Liszt Concours die in de Hertz zaal spelen. “Iedereen hier vindt het fantastisch om eens lekker humus en avocado op brood te eten.”

Volgens Kimtessa Hill van Tivoli-Vredenburg is de vegadag geen keiharde eis bij het boeken van Morrissey, maar een vriendelijk verzoek. Het Utrechtse podium wist waar het aan begon met het binnenhengelen van de notoire stijfkop. “Het heeft dan ook niet echt tot een discussie hoeven komen. Wij vinden het wel een nobel doel. Morrissey wil graag dat iedereen op zijn speeldag vegetarisch eet, ook het personeel, en wij hebben besloten aan die wens gehoor te geven.” Hoe de deelnemers van het Liszt Concours daar over denken, weet Hill niet. “Ik heb nog geen klachten gehoord.”

Gemopper is er wel van Joop Daalmeijer, voorzitter van de Raad Voor Cultuur. Hij zegt op Facebook: "Vanavond treedt in #‎TivoliVredenburg Morressey op. Mooi zo. Maar, in het contract met deze artiest staat dat in het hele gebouw geen vlees aanwezig mag zijn. Dus ook niet bij het Liszt Concours dat niks met @Morrissey te maken heeft. Ik kan heel goed vegetarisch koken en eet het graag. Maar tegen de dwang van deze #‎Morrissey kan ik niet zo goed. In de jury van het Liszt Concours zitten wereldberoemde pianisten uit de hele wereld, die helemaal geen eisen hebben. Ook niet qua voedsel."
 
Morrissey’s extreme standpunt over vleeseters is natuurlijk niets nieuws. Al in de jaren tachtig was hij overtuigd vegetariër. Het klassieke tweede album van zijn band The Smiths uit 1985 heette al Meat Is Murder. Het titelnummer is een manifest waar Morrissey zich tot op de dag van vandaag aan houdt. Onlangs nog kwam hij in het nieuws toen hij vlees eten net zo erg als pedofilie noemde. “Ik zie geen verschil tussen het eten van dieren en pedofilie”, zei hij tegen The Guardian. “Het is allebei verkrachting, geweld, moord. Als ik voorgesteld word aan iemand die vlees eet, loop ik weg.”
 
Het recente verleden van de zanger lijkt wel een aaneenschakeling van relletjes. De 55-jarige Engelsman lag dit jaar ook al overhoop met zijn label Harvest Records. Morrissey speelt vanavond zijn eerste en enige show in Nederland na het verschijnen van zijn album World Peace Is None Of Your Business, een album dat volgens hem niet genoeg support kreeg van zijn label, waarop hij zijn hele band liet aantreden in ‘Fuck Harvest’ shirts. Het label reageerde direct door de shirts zelf als merchandise te verkopen. 
 
Ook had hij het aan de stok met de band We Are Scientists, die in de Amerikaanse stad San Jose in de kleine zaal van hetzelfde theater speelden. Die band claimde dat Morrissey hun show wilde laten cancelen omdat hij bang was voor geluidsoverlast. Een serie onvriendelijke Facebook-posts volgde, maar het kamp Morrissey liet weten dat de aantijgingen nergens op gebaseerd waren. Toeval wil wel dat Tivoli ook We Are Scientists voor vanavond geboekt heeft. De band staat wel op veilige afstand, in de Helling, dus dat zou geluidstechnisch goed moeten komen. Fans van Morrissey hoeven volgens Kimtessa Hill niet bang te zijn voor extra tascontroles op vleeswaren bij de ingang. “Maar ik ga er niet vanuit dat iemand voor 65 euro een kaartje koopt om een worst naar binnen te smokkelen.”