Jawel, in een kleine week tijd werden er in totaal víér grote nieuwe zomerfestivals in Duitsland aangekondigd. Laten we eerst alles eens op een rijtje zetten. Meest in het oog springend zijn de zusterfestivals Der Ring in de Nürburgring, Rockavaria in München en Rock in Vienna in Oostenrijk. Ze delen gedrieën een monsterline-up met Muse, Metallica en Kiss als headliners, en lijken vooral te willen concurreren met gevestigde namen Rock am Ring en Rock im Park (een week later met Foo Fighters, Slipknot en Die Toten Hosen), met per festival capaciteit voor 70.000 man.
Der Ring, Rockavaria en Rock in Vienna worden georganiseerd door de Deutsche Entertainment AG (DEAG), de concertpromotor die al jaren grote shows opzet van o.a. Bryan Ferry, Katy Perry, Lenny Kravitz en Kylie Minogue. Nu dringen ze voor het eerst en op agressieve wijze de festivalmarkt binnen met ook ‘mr. Monsters of Rock’ Ossy Hoppe en Stuart Galbraith (een van de grootste Britse concertpromotors, o.a. Sonisphere) in het team.
Duitse festivalexplosie: “Het is oorlog om de grote headliners”
Bidding war mogelijk gevolgen voor o.a. Pinkpop en Lowlands
Heet nieuws bij onze Oosterburen: de afgelopen week voltrok zich een heuse festivalexplosie in Duitsland met maar liefst vier grote nieuwe festivals aangekondigd voor de zomer van 2015. Der Ring en Rockavaria lijken een geduchte concurrent van Pinkpop met Muse, Metallica en Kiss als headliners, maar ook de Berlijnse spin-off van Amerikaans giga-festival Lollapalooza en mogelijke Lowlands-concurrent A Summer’s Tale baren opzien. Zit er nog zo’n rek in de Duitse markt? En krijgt Nederland dadelijk de rekening gepresenteerd van de plotse groei bij onze buren? Rob Trommelen (Pinkpop): “Het wordt vechten om de headliners.”
Der Ring (Nurburgring, 29-31 mei), Rockavaria (München, 29-31 mei) en Rock in Vienna (Wenen, 5-7 juni): Pinkpop x 3
A Summer’s Tale (nabij Hamburg, 5-8 augustus): Lowlands-concurrentie?
Verreweg de meeste grote Duitse festivals zijn simpel van opzet: weinig tot geen randprogrammering, simpele aankleding en focus op de muziek. A Summer’s Tale nabij Hamburg profileerde zich bij aankondiging vorige week al héél anders: “Tussen de diepe bossen, moerassen, en frisse beukenbossen en heidevelden vier dagen muziek, cultuur en ontspanning.” Jawel, cultuur, en dan moet je denken aan lezingen en brede randprogrammering. In Nederland natuurlijk al jaren een succesformule bij Lowlands, in Duitsland ongekend. A Summer’s Tale wordt georganiseerd door FKP Scorpio, dat in Nederland belangen heeft in Best Kept Secret en Indian Summer en in thuisland Duitsland verantwoordelijk is voor onder andere de grote zusterfestivals Hurricane en Southside. Moet Lowlands het hart al vasthouden? Dat zal meevallen, in eerste instantie heeft A Summer’s Tale slechts een capaciteit van 10.000.
Lollapalooza: Amerikaans festival op oud vliegveld (12-13 september)
Ook afgelopen week aangekondigd is een Berlijnse editie van Lollapalooza, het Amerikaanse festival dat werd opgezet door Jane’s Addiction-frontman Perry Farrell en vorig jaar Eminem, Outkast, Kings of Leon, Arctic Monkeys, Skrillex en Calvin Harris bovenaan het affiche zette. Het zal plaatshebben op het oude vliegveld Tempelhof, een bijzondere industriële locatie waar ook eerdere edities van het Berlin Festival plaatshadden. Het festival zal worden georganiseerd door Festival Republic (o.a. Reading en Leeds) en Melt!, de organisator van Melt Festival en Berlin Festival.
Duitse explosie: oorlog tussen Der Ring en Rock am Ring?
Met al deze festivals spreken de Duitse kranten al van een festivaloorlog. Wat Nederland daarvan gaat merken? Daar komen we zo op terug. Laten we eerst eens de situatie binnen Duitsland uit de doeken doen. Vooral Der Ring baart opzien: het vestigt zich op de Nürburgring waar voorheen altijd Rock am Ring plaatsvond. Eerder dit jaar liet Rock am Ring weten te verhuizen wegens oplopende kosten van de Nürburgring. Het resultaat van een bidding war met DEAG? Daar lijkt het wel op, en het is maar de vraag of er vier (Der Ring en Rockavaria vs Rock am Ring en Rock im Park) hardrockfestivals in dezelfde periode kunnen bestaan. “Ik denk dat er in Duitsland zeker genoeg publiek is voor al deze nieuwe festivals”, denkt Rob Trommelen (Mojo), de hoofdboeker van o.a. Pinkpop en Fortarock, “maar of er genoeg grote headliners zijn? Dat denk ik niet. Ze lijken er nu al problemen mee te krijgen: Metallica stond vorig jaar nog op precies hetzelfde terrein. Wij weten hoe moeilijk het is om een nieuw festival op te starten, het zou mij verrassen als Der Ring al weet uit te verkopen. Rock am Ring bestaat al 29 jaar en is een gevestigde naam.”
“Ja, maar de Nürburgring is de locatie waar men al 29 jaar gewend is naartoe te gaan", reageert Peter Schwenkow, directeur van DEAG en daarmee Der Ring, Rockavaria en Rock in Vienna. “Ze weten waar ze hun tent willen opzetten, waar ze hun vrienden zullen tegenkomen. We hebben in de eerste 24 uur al meer dan 16.000 tickets verkocht, dat lijkt me een uitstekende steun in de rug.”
Schwenkow gelooft wel degelijk in de groei in de Duitse festivalmarkt. “Tuurlijk, er is in Duitsland verreweg genoeg publiek voor rock. En als je wil kun je zowel Foo Fighters op Rock am Ring als Muse op Der Ring gaan kijken. Het publiek weet nu al welke headliners er komen, zeven of acht maanden vooraf kun je dan best twee keer 170 euro verantwoorden. Twee festivals op een kleine dertig kilometer van elkaar in tien dagen bezoeken? Da’s toch alleen maar leuk?”
Bidding wars in Duitsland raken ook Nederland
Eén ding is duidelijk: Rock am Ring en Der Ring voeren – met vele andere Duitse en Europese festivals – een bidding war: het tegen elkaar opbieden voor de beste en grootste headliners. De komst van vier grote festivals in Duitsland zal ook gevolgen hebben voor de grote Nederlandse festivals, bevestigt Rob Trommelen namens Pinkpop en Fortarock. “Een paar partijen in Duitsland proberen nu hun positie te verwerven, dat krijg ik wel mee in mijn dagelijkse werk: als in het buitenland grote gages op tafel worden gelegd, word je daarin meegezogen. Het werkt negatief: als de bands duurder worden, zullen ook de ticketprijzen omhoog gaan.”
Tussen het einde van mei en begin september zijn er maar 14 weekenden voor heel Europa, voegt Schwenkow (DEAG, Der Ring) toe. “Als er een oorlog is, zou ik het een gevecht om de beste headliners noemen. Het ligt aan de bereidheid van festivals om een risico te lopen, aan sponsors en capaciteit wie ze kunnen binnenhalen in die bidding wars. De artiesten, agenten en managers zullen er uiteindelijk het meeste aan verdienen.” In die strijd om headliners komt Metallica definitief niet naar Nederland, bevestigt Schwenkow. “Zij spelen hun enige drie Europese headlineshows op Der Ring, Rockavaria en Rock in Vienna. Maar Muse heeft heel andere plannen.”
Inderdaad zegt Trommelen dit jaar door de groei in Duitsland nog geen problemen te hebben gehad met het boeken voor Pinkpop en Fortarock. “Ik was al een heel eind op scheut toen dit alles zich manifesteerde, dat zul je zien zodra we naar buiten gaan met de namen. Ik zie weinig problemen voor dit jaar. Voor de volgende jaren? De grote bands willen sowieso in Nederland spelen, omdat het een andere markt is dan Duitsland, een hele belangrijke bovendien. Maar ze worden er bepaald niet goedkoper op.”