Bombay Show Pig zoekt bassist

Nederlands rockduo zoekt versterking voor nieuw materiaal, slechte grappen en internationale tour

Timo Pisart ,

Ambitieuze bassisten zonder baan, opgelet! Er staat een vacature open bij oud-12van3voor12-act Bombay Show Pig. Gedurende hun twee jaar durende, internationale zegetocht met debuutalbum Vulture / Provider knapten ze het met z'n tweeën op, vanaf heden zoekt de band versterking in een bassist en muzikale alleskunner, die mag debuteren op Best Kept Secret en ook mee zal reizen naar Australië, Frankrijk en België voor internationale tours. Dat vertelde gitarist/zanger Mathias Janmaat vanavond in 3voor12 Radio op 3FM.

Jawel, per heden zoekt het duo Bombay Show Pig een derde muzikant om de wereld mee over te vliegen. Audities zijn al 22 mei, geïnteresseerden kunnen hun muzikale CV en een recente foto sturen naar bombaybassist@gmail.com. Maar wat zoekt Bombay Show Pig precies in die bassist? "Ja, dat mag best iemand zijn die van slechte grappen houdt", grinnikt gitarist/zanger Mathias Janmaat. "Een nieuwe impuls is goed, en een beetje zorgzaamheid: het is fijn als hij of zij ook broodjes en koffie wil halen, zo zijn we zelf ook en daar kun je nooit genoeg van hebben. We willen niet iemand die zich na iedere show laveloos zuipt, maar natuurlijk ook geen 9-to-5-mentaliteit heeft. Je moet in de groep passen." Maar boven alles gaat het natuurlijk om de muzikaliteit: "In ons nieuwe werk is de bas leading aan het worden. Met het werk van ons debuutalbum kon ik alles zelf oplossen met loopers, octaafpedalen en een basversterker, nu neemt de bas veel van de hooks voor zijn rekening. We zoeken een avontuurlijke bassist, die niet slechts grondtonen gaat pompen maar melodieus te werk kan gaan, zoals de Black Rebel Motorcycle Club bijvoorbeeld ook doet."

Met het debuutalbum Vulture / Provider, dat begin 2012 het levenslicht zag, oogstte rockduo Bombay Show Pig flink wat succes: ze werden genomineerd voor de 3voor12 Award, deden uitgebreide tours langs de clubs en festivals van Nederland en keken vervolgens over de grenzen van het land: ze tourden tweemaal door de VS, spelen regelmatig in Frankrijk en brachten hun debuut ook uit in Duitsland.

Nu werken Mathias Janmaat en drummer/zangeres Linda van Leeuwen aan een tweede album in de Epic Rainbow Unicorn Studio van Simon Akkermans, in Kytopia. De opname-deadlines liggen op 18 juli, de dag dat Kytopia zal verdwijnen, maar wanneer het album moet uitkomen is nog niet duidelijk. Hoe hij gaat klinken wel, enigszins. "Het wordt funkier, meer ass-shake-muziek. De bas, drums en gitaar staan erop, maar we zitten er nog middenin, het kan nog alle kanten op gaan. In mijn hoofd hoor ik overal steeldrums bij, met een tropisch tintje. En we benaderen het meer lo-fi, en nemen veel van de muziek door allerlei cassettes op."

Dat album neemt het duo nog getweeën op, maar voor de live-uitvoering zoeken ze dus die bassist. Die zal debuteren op Best Kept Secret, maar ook meetouren door Frankrijk, langs Dour en in Nederland zelf. Een geldig paspoort is wel noodzakelijk: "In september staat een tour van een paar weken gepland naar Australië, waar ons debuutalbum nu uitkomt, maar we willen ook al flink wat nieuw werk gaan spelen." Een gouden tip voor de sollicitanten heeft Mathias niet, een kledingadvies wel: "Ja, een t-shirt van Black Rebel Motorcycle Club helpt natuurlijk wel mee."