De mailbox van 3voor12 overstroomde door een overweldigend aantal inzendingen die wezen naar één studentikoze jonge vrouw in Rotterdam, en dan ook nog eentje die niet eens in de gemeenteraad zit, maar buitenparlementair op de barricades staat voor popmuziek in Rotterdam: Querien Velter (SP). Natuurlijk, een eigen Facebook-lobby hielp mee, maar de SP in Rotterdam en Velter in het bijzonder zetten zich al jaren gestructureerd en fanatiek in voor popmuziek, aldus directeur Harry Hamelink van Motel Mozaïque. "Niet alleen in verkiezingstijd, maar ook daarbuiten, consequent. En dat doen de mensen bij SP echt vanuit het hart. Ze zijn overal zichtbaar om popmuziek in de stad op de kaart te zetten, van flyeren voor een op dat moment actueel thema bij een concert in Ahoy tot petities voor een beter popklimaat en bewustzijn creëren bij ook D66, Leefbaar Rotterdam, PvdA en GroenLinks. Niet dat die partijen zich niet hard maken voor popmuziek in Rotterdam, maar SP zet het telkens op de agenda."
Rotterdam is een stad waar tijdenlang níet consequent aan het popbeleid werd gebouwd: WATT sloot al na twee jaar haar deuren, urban-podium De Nieuwe Oogst werd na amper een jaar weer gesloten en nu mist de tweede stad van Nederland een groot podium. Dankzij een lobby van Velter bleven podia als WORM, Ground en Bird gelukkig wél open en inmiddels zijn er vanuit de Rotterdamse Popunie plannen om het oude poppodium Waterfront weer te gaan benutten, met af en toe reeds weer een optreden in de pijpleiding. Velter is precies het type dat Rotterdam kan gebruiken, denkt Hamelink: "Jong, gedreven en structureel fanatiek over popmuziek. Ze beseft wat de stad nodig heeft en doet alles om dat te bewerkstelligen. Hopelijk behalen ze morgen een overwinning op de gemeenteraadsverkiezingen, wat ik haar dan zou adviseren: werk aan een sterk klimaat van onderen tot boven, dus ook aan talentontwikkeling in kroegen en podia als Baroeg om een scene te creëren. Uiteindelijk is het natuurlijk een schande dat de tweede stad van Nederland géén groot poppodium heeft, het zal geen pretje zijn om dat weer te gaan opbouwen, maar ik hoop dat ze het aandurven."
Gemeenteraadsverkiezingen: Querien Velter en Marjo Frenk deden het meest voor popmuziek
Lokale politici gelauwerd in 3voor12 Radio en op Festival van de Lokale Democratie in de Melkweg
Welke lokale politicus spande zich het meeste in voor de popmuziek? Die vraag stelde 3voor12 in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen, die bij uitstek gaan om popmuziek en met name poppodia. De reacties wezen overduidelijk richting twee politici: de een strijdt al jaren buiten de Gemeenteraad om consequent en radicaal voor popmuziek in de tweede stad van Nederland, de ander redde poppodium 013 van de ondergang. Querien Velter (SP Rotterdam) en Marjo Frenk (GroenLinks Tilburg) zijn door 3voor12 bekroond als dé lokale politici die het meeste hebben betekend voor de popmuziek in Nederland.
Querien Velter (SP Rotterdam): "Structureel fanatiek voor popmuziek"
Marjo Frenk (GroenLinks Tilburg): "Zonder haar had 013 het kunnen schudden"
Van een heel ander slag is Marjo Frenk (GroenLinks Tilburg), die als wethouder van o.a. Cultuur in de positie was om direct beleid te maken en invloed uit te oefenen. En die positie heeft ze voor de volle honderd procent benut, aldus Frens Frijns, directeur van poppodium 013. Frenk steunde de verbouwing van 013 en zorgde dat de gehele gemeenteraad - een kleine populistische splinterpartij uitgezonderd - een investering van 7,7 miljoen euro steunde. "Zonder Marjo Frenk was het verkeerd afgelopen met 013", vertelt Frijns. "Toen ik twee jaar geleden kersvers bij 013 kwam, stond het podium financieel aan de rand van de afgrond. Ik ben met haar om tafel gaan zitten. Hoe snel zij de zaken kon doorzien en oppikken? De zaken analytisch kon houden? Hoewel we middenin de crisis zaten en overal werd bezuinigd op cultuur, zag zij meteen in dat de investering noodzakelijk was voor het behoud van 013. Ze zette de schouders eronder, zonder haar hadden we het kunnen schudden."
Marjo Frenk is zowel cultureel als sociaal een hele warme vrouw met het hart op de goede plek, aldus Frijns. "Dat klinkt heel saai, maar zo is het niet. Ik kom haar overal in de stad tegen, van Theaters Tilburg tot in 013, ze was er afgelopen zaterdag nog. Ze houdt goed bij wat Tilburg qua cultuur te bieden heeft, en geniet er ook echt van. Wat ik voor de toekomst hoop te zien is een fonds of middel om culturele excellentie te bevorderen. Het zou boeiend zijn als cultuurmakers en instellingen af en toe grotere projecten kunnen ontplooien, zo kan de nationale uitstraling van Tilburg nog sterker worden."
De winnaars werden vanavond in 3voor12 Radio op 3FM bekend gemaakt, vanavond vindt ook het Festival van Lokale Democratie plaats, waar 3voor12 van 23:00 tot 24:00 uur een debat organiseert over popmuziek, cultuurbeleid en de gemeenteraadsraadverkiezingen.