Festivalzusters voor als je een biertje of pilletje te veel op hebt

Te boeken: eerste hulp op festivals, ook om de EHBO te ontlasten

Ingmar Griffioen ,

Je hebt een pilletje teveel en een glaasje water te weinig genuttigd op een festival, gaat onderuit en kan vervolgens bij de EHBO op weinig begrip rekenen. 'Eigen schuld' immers en ze zijn te druk met 'echte noodgevallen'. Geen nood: daar zijn de 'Festivalzusters' voor 'eerste hulp op festivals'. Ze zijn gespecialiseerd in drank en drugs en weten dus wel raad met mensen die een biertje of pilletje te veel op hebben. "Soms is een glaasje water, een ijsje en een knuffel voldoende, soms is serieuzere behandeling nodig", vertellen ze in 3voor12 Radio.

Opmerkelijk verhaal in het Parool: onder de kop 'Rustig uitspacen bij de Festivalzusters' ontrolt zich een relaas over een festivalbezoeker in het Diemerbos, die in alle rust en met een waterijsje opgelapt en huiswaarts gestuurd wordt door de Festivalzusters. De 29-jarige initiatiefnemer Alex Heemskerk gaat zelf ook graag naar een feestje, werkt op de intensive care en bedacht dat hij die twee werelden best zou kunnen combineren. Hij legde in 3voor12 Radio uit welke zorg hij en zijn zusters kunnen leveren: "De situatie kan in ernst verschillen, iemand kan fysieke of mentale klachten hebben, maar kan ook echt medische zorg nodig hebben." Dat laatste kunnen de Festivalzusters ook leveren; de organisatie werkt met artsen, co-assistenten, verpleegkundigen en ambulancebroeders die al gediplomeerd of nog in opleiding zijn. "We werken nu voornamelijk in Amsterdam, maar ook erbuiten, meestal op buitenfestivals en af en toe in clubs." Het hangt er maar net vanaf wie de dienst boekt.

Zuster Marthe Schreuder (een 25-jarige student geneeskunde) vindt het ook leuk om op festivals te staan, ook "omdat er interessante dingen als drugsintoxicaties gebeuren". Mensen die bijvoorbeeld psychotisch worden, krijgen de "tender, love and care" behandeling: "net zo lang met iemand praten tot het allemaal een beetje wegzakt. Als dat niet gebeurt kun je altijd nog een crisisdienst inschakelen."
Tot dusverre heeft Heemskerk nog niet gemerkt dat festivals de zusters uit angst voor een drugsstempel niet willen boeken. "We promoten het ook niet. Maar we weten allemaal dat het gebeurt in het land en dat het op festivals aanwezig is, dan kun je maar beter zorgen dat er goede zorg staat en dat je daarmee niet de lokale hulpdiensten belast."

Je vindt de Festivalzusters dit weekend niet op het Dekmantel Festival, want ze zijn al geboekt door het nieuwe Wild Und Frei festival in het Diemerbos. Luister het interview in 3voor12 Radio hieronder terug.