Tien tips voor de Melkweg

Amsterdams poppodium heeft het moeilijk

Atze de Vrieze ,

Het gaat niet zo goed met de Melkweg. Een van de twee kroonjuwelen van het Amsterdamse clubcircuit heeft in 2013 te weinig shows en te weinig publiek getrokken, en dus zijn er rode cijfers geschreven. Concurrentie met Paradiso en populaire clubs als Trouw Amsterdam en Studio 80, korting op de subsidie en de crisis worden in het Parool genoemd als belangrijkste factoren in de daling van zo'n 6% in het aantal bezoekers. Maar los daarvan kampt de Melkweg ook met een wat stroef imago. 3voor12 denkt als beste stuurman graag mee en geeft vanaf de veilige wal tien tips aan de Melkweg.

Verkoop minder kaartjes
Dat klinkt gek he, verkoop minder kaartjes. Het probleem is nu juist dat er te weinig mensen komen, nietwaar? Wel, een van de meest onaantrekkelijke aspecten van de Melkweg is dat uitverkochte shows er altijd over over over uitverkocht zijn. Stapelen bij de bar, stapelen op het balkon, stapelen bij de toiletten, er is werkelijk geen doorkomen aan. Zelfs bij de beste concerten verlang je soms naar het einde en een hap frisse lucht.

Verzin een list voor de garderobes

Al is dat nog zo eenvoudig niet. De grootste ophoping vindt steevast plaats aan het eind van de avond, direct na afloop van de show bij de garderobes. Ze zien er tamelijk breed uit, en er staat ogenschijnlijk genoeg personeel, maar alles en iedereen loopt er vast in een fuik van mensenvlees. Zou er een list te verzinnen zijn om hier ruimte te krijgen, of is dit de onmogelijkheid van het pand? Alles wijst er op dit soort momenten op dat de entree van de Melkweg niet bestand is tegen de uitbreidingen die het pand de afgelopen jaren onderging.

Laat het hek zo vaak mogelijk open
Onhandig: twee zalen met dezelfde ingang. De Melkweg heeft twee redelijk forse zalen: een voor zo'n 1.500 bezoekers, een voor pak hem beet 700. Met een kaartje voor de een mag je natuurlijk niet zomaar naar de ander, en dus staat er vaak een onvriendelijk ogend hek in het midden. Vroeger waren het zelfs tralies. Vreemd genoeg vindt Paradiso - ook twee zalen - het nooit nodig om publieksstromen uit elkaar te halen. Er zijn vast mensen die daar handig misbruik van maken, maar het staat wel een stuk sympathieker.

Maak van de Melkweg een aantrekkelijk ogende club
Directeur Geert van Itallie noemde de concurrentie van clubs als Trouw en Studio 80 als belangrijk factor. Dankzij programmeur Hidde Pluymert had de Melkweg de afgelopen jaren een inhoudelijk zeer sterk nachtprogramma, maar sinds zijn vertrek is het toch weer een beetje geworden wat het altijd al was: een niet zo sexy ogende ruimte, waar weinig aan aankleding gedaan is. Bij concerten is iedereen logischerwijs gericht op het fraai verlichte podium, op een clubavond wil je het liefst lekker om je heen kijken. Met name Trouw en collega-poppodium Paradiso hebben aan natuurlijk grandeur geen gebrek.

Zorg ervoor dat de rij niet meer tot het Leidseplein staat
Een beetje moderne zaal heeft een brede ingang, waar je nooit lang in de rij hoeft te staan. Wel zo lekker als het regent. Eigenlijk minstens zo lekker als de zon schijnt. Kijk, zo'n Suez-kanaal-brede ingang als de Ziggo Dome, dat past natuurlijk niet aan de Lijnbaansgracht. Eén obstakel is echter wel uit de weg te ruimen: het lidmaatschap. Zo'n beetje iedereen die bij de Melkweg in de rij staat, moet nog een paar euro op de balie leggen naast zijn kaartje. Voor de zaal zelf aantrekkelijk, voor de bezoekers absoluut niet, alleen al vanwege de rij.

Gebruik vaker het hele gebouw
Het meest aangenaam toeven is het in de Melkweg als alle zalen tegelijk in gebruik zijn. Oude Zaal, Max, maar ook het Theaterzaal en de Cinema boven. Denk aan Crossing Border vroeger, of recenter de Presidents Night of 5 Days Off. Dan ineens zie je hoeveel mogelijkheden het pand biedt. Ineens is het nergens meer overvol, of in elk geval niet overal tegelijk. Je kunt je even rustig terug trekken in een barretje boven of een zachte stoel.

Gebruik de RABO-zaal vaker
Sinds een paar jaar deelt de Melkweg een hypermoderne zaal met de Stadsschouwburg. Een giga project was het, om die zaal min of meer bovenop de twee bestaande panden te plaatsen. De RABO-zaal heeft brede trappen, een ruime garderobe, eigenlijk alles wat je wilt. Het zal misschien ook wel productioneel een peperdure zaal zijn, want de Melkweg gebruikt hem nauwelijks. Momenteel staat in heel 2014 slechts een enkele show aangekondigd: 27 september, The Bootleg Beatles.

Houd het cafe langer open
Even ergens rustig zitten tijdens of in afwachting van een concert? Lastig. De zaal is vaak te druk, in de hal staat hooguit een handvol stoelen, die vaak gebruikt worden door het merch standje van de band. Een broodje of zelfs maar een Kitkat Chunkie halen tijdens een concert is onmogelijk. Het gekke is: Melkweg is gezegend met een prachtig cafe, waar je wat kunt eten en drinken… tot 21:00 uur. Op maandag en dinsdag is het zelfs helemaal gesloten. Zou het geen goed idee zijn die ruimte vaker en meer intensief in te zetten? Wat is het risico? Dat mensen zonder kaartje stiekem naar binnen glippen? Ook opmerkelijk; waarom heeft de vaste barman na al die jaren nog steeds geen Nederlands geleerd?

Schenk wijn uit flessen
Wijndrinkers beklagen zich vaak over het edele druivensap dat bij de Melkweg uit slangen komt. Het is er een beetje alsof het zure slootwater uit de gracht voor de deur rechtstreeks opgepompt wordt. Och ja en nog iets: het is natuurlijk lastig dat die grote zaal The Max heet, naar de power diet lijn van Pepsi, maar coladrinkers weten natuurlijk dat er maar één merk telt.

Laat de huisdealer terugkeren
Ach, vroeger, de goeie ouwe tijd. Toen de Melkweg nog een hippiebolwerk was. Toen je alleen de Oude Zaal had, die dus ook nog geen Oude Zaal heette maar gewoon Melkweg. Toen er nog een coffeeshop boven de zaal zat. Dat was op een gegeven moment niet meer nodig, omdat op het Leidseplein al die monsterlijke Bulldog kwam, met in zijn kielzog vele andere zaken. The Bulldog moet nu waarschijnlijk dicht, omdat ie te dicht bij het Barlaeus Gymnasium ligt, maar de Melkweg ligt volgens Google Maps met 450 meter precies ver genoeg weg, de limiet is immers 350 meter. Lang leve de hippies!