Festivallitis: monsterlijke machines in oude mijnen

Melt! Festival heeft de bizarste locatie die je maar kunt voorstellen

Timo Pisart ,

Je bent de ene festivaljetlag nog niet bekomen, of de volgende muziekmarathon begint weer. Het zijn er zóveel, dat je bijna door de bomen het bos niet meer zou zien. Daarom gaat 3voor12 Radio deze hele zomer weer op zoek naar sympathieke, onderscheidende en curieuze prachtfestivals waar je nog nóóit van hebt gehoord, maar waar je écht bij moet zijn. Vandaag onderzoekt Michiel het Duitse Melt! Festival.

Festival:
Melt! Festival, 18 t/m 20 juli 2014

Waar is het:
Geloof het of niet, maar dit is het meest bizarre festivalterrein dat je je maar kunt voorstellen. Ferropolis heet 't, een kunstmatig gecreëerd schiereiland temidden van een prachtig meer in een oude kolenmijn, dat vroeger behoorde tot het meest vervuilde gebied van Duitsland, zo vertelde artistiek leider Stefan Lehmkuhl vanavond in 3voor12 Radio. Alle oude machinerie, en dat zijn veelal kolossale bouwwerken en monsterlijke hijskranen van dik dertig meter hoog, staat er nog en daartussen zijn de vijf stages opgesteld. Industrieel voor gevorderden, dus, en zo'n zes uur rijden vanaf Utrecht, in Oost-Duitsland circa 140 kilometer onder Berlijn. De rest van het jaar is Ferropolis een museum, maar een paar keer per jaar verandert het in een monsterlijk bewegend muziekfestijn. Het begon tien jaar geleden als een eendagsrave, en groeide over tien jaar tijd uit tot vier dagen gekkenhuis. En dat brengt ons op het volgende punt: de programmering.

Wat kun je er horen:
Stel nou dat Pitch twee keer zo lang duurde, non-stop dag en nacht doorging en óók nog een speciaal door Modeselektor gecureerd podium had? Jep, da's ongeveer waar je Melt moet plaatsen, met die spannende cross-over tussen elektronica, techno- en houseproducers, platendraaiers en het betere livewerk, plus íets meer gitaren. Het gaat van Little Dragon en Parquet Courts via Clean Bandit, Chet Faker, Röyksopp & Robyn door naar The Notwist, Portishead, Milky Chance, Tiga & Seth Troxler en gaaaaaa zo maar door. Kortom: voetjes van de vloer voor de fijnproever.

Beoogd publiek:
Dik 20.000 indiehipsterkids die hun Moog van MicroKorg kunnen onderscheiden, een stel vierentwintiguurstijgers met pupillen groter dan een gemiddelde graafmachine en freeloaders die zich ook zonder kaartje kostelijk vermaken. Het voelt helemaal niet als 'n groot festival, en tóch voel je je behoorlijk nietig, aldus Danijel Dercksen (27, Amsterdam), die het festival vorig jaar bezocht en dit jaar weer gaat.

Unique selling point:
En dat komt natuurlijk door dat waaaaaaanzinnige terrein. Het lievelingsplekje van Danijel is het 'schuurtje', een piepklein hokje aan de voet van een van die monsterlijke machines waar zo'n vijftig man in past en underground dj's draaien. Het staat niet eens op de programmering, zo obscuur is het. En dan is er nog de Sleepless Floor, die precies doet wat de naam belooft: je de héle nacht ophouden, want non-stop draaien daar de beste dj's. "Ik weet nog hoe ik Wankelmut daar vorig jaar om 7 uur 's ochtends zag draaien toen de zon net opkwam. Dat zijn de tofste momenten van Melt."

Wat kost het:
Die Sleepless Floor, die is dus hartstikke gratis toegankelijk, en je tentje opzetten kost je ook al niets. Maar goed, de volledige Melt-ervaring van drie dagen kost 135,90 euro, en de pre-party van donderdag met Little Dragon en Parquet Courts is een tientje. Hoe er te komen? De partybus is behoorlijk voordelig en brengt je vast in de juiste stemming.