Festivallitis: 48 uur non-stop dansen in hippe Berlijnse wijk

Van Editors tot Hudson Mohawke en van Woodkid tot Moderat op Berlin Festival, incl zwembad!

Timo Pisart ,

Afgelopen twee maanden ging 3voor12 in de serie Festivallitis op zoek naar obscuurdere en bijzondere prachtfestivals. Met het einde van het festivalseizoen is ook het einde van de serie in zicht, maar niet voordat we Berlin Festival bespreken: een 48 uur non-stop muziek in de Berlijnse wijk Kreuzberg met onder andere Woodkid, Editors, DJ Koze, Moderat, Warpaint, Hudson Mohawke en Nina Kraviz op het programma en een podium aan een heus zwembad ín de rivier. Roosmarijn belde vanavond in 3voor12 Radio met Stefan Lehmkuhl, directeur van het Berlin Festival.

Festival:
Berlin Festival, 5 t/m 7 september 2014

Waar is het:
Toegegeven: vorig jaar was het toneel van het Berlin Festival nog veel spannender. Toen vond het festival nog plaats in Tempelhof Airport, een verlaten vliegveld waar je kon dansen in de hangars en recht op de vliegbaan onder andere Björk, Blur, Pet Shop Boys en DJ Shadow kon zien. Het personeel had stewardpakken aan, de vertrekbalie toonde de tijden waarop bands speelden, undsoweiter. Hoe ze dat dit jaar precies aanpakken in het Arena Park? We zullen het zien, maar de locatie – midden in de hippe Berlijnse wijk Kreuzberg – is in ieder geval heel prettig, met een tiental podia, waaronder een zwembadboot ín de Spree.

Wat kun je er horen:
De programmering ligt ergens links van het midden, maar met genoeg publiekstrekkers en vrij breed geprogrammeerd. Er is heel veel spannende elektronica, van Darkside, Todd Terje en DJ Koze via Hudson Mohawke en Rustie tot The Acid, Trentemøller, Neneh Cherry en Moderat, maar ook grote namen als Editors, Crystal Fighters, Woodkid en Bombay Bicycle Club. Er is ook zat aan controversiële undergroundacts, zoals Black Cracker (vroeger een meisje, nu een man) en queer rapper Mykki Blanco.

Beoogde publiek:
Jeffrey Zweep bezocht het festival vorig jaar. Hij vertelt dat Berlin Festival zo’n beetje het prettigste publiek trekt dat je je maar kunt wensen: Nederlanders hebben het nog niet echt ontdekt, en de Duitsers die komen zijn geen bockworsteters of bierbuiken, en ook geen Berliner technopillenslikkers, maar mensen die wel houden van een dansje en een feestje zonder opdringerig te worden. In totaal passen er zo’n 10.000 man op het festival.

Unique selling point:
Het festival gaat non-stop 48 uur door, dus vervelen hoef je je niet. Nooit meer slapen? “Als je wil kun je de hele tijd op het terrein blijven”, lacht directeur Lehmkuhl, “en relaxen op het veld of een dutje doen aan het zwembad.” Zwembad? Jazeker. Hadden we al gezegd dat er een boot ligt midden op de Spree, waar een zwembad in is gebouwd, inclusief podium en bar? Je kunt ronddobberen op je luchtbed terwijl je naar Nina Kraviz kijkt, gewichtloos dansen op Henrik Schwarz en wateracrobatiek bedrijven bij Sven Väth. Ganz toll, zouden we zeggen.

Ook bijzonder is het zogenaamde ‘art village’ waar toonaangevende kunstenaars hun kunsten vertonen. Pop Art icoon Jim Avignon en graffiti-bekendheden 1UP bouwen tijdens het festival aan een groot werk, er zijn figuren die maskers op bomen maken en zelfs van de vuilnisbakken wordt een kunstwerk gemaakt. Hartstikke leuk, maar ook peperduur, aldus bezoeker Jeffrey Zweep, die het festival afgelopen jaar bezocht. 

Wat kost het:
79 euro voor 48 uur non-stop feesten vinden wij niet veel geld. Mocht je toch besluiten om tussendoor een uiltje te knappen: het openbaar vervoer in Berlijn gaat de hele nacht door en er zijn hotels en bed-and-breakfasts zat in Kreuzburg. Sehr schön!