Subroutine's voorjaarstrio: "Stiekem zijn we best hoog opgeleid"

Drie opvallende albums voor Katadreuffe, Naive Set en Apneu

Atze de Vrieze ,

Katadreuffe, Naive Set, Apneu. Met drie albumreleases op de rand van het jaar is undergroundlabel Subroutine het jaar super productief begonnen. Wie zijn deze drie verrassend onpretentieuze bands? Kennen ze elkaar? Vormen ze een front? Zit er een masterplan achter de vrijwel gezamenlijke release?

Om die vragen eerst maar eens geografisch te beantwoorden: de drie bands in kwestie komen allemaal uit Amsterdam, en ze zijn te vinden in het circuit rond zalen als OT301, OCCII en De Nieuwe Anita, zalen die niet tot het formele podiumcircuit behoren, maar waar voor liefhebbers van rafelige popmuziek van alles beleven is. Het zijn drie zalen met een eigen karakter, OCCII in de kraaksfeer, De Nieuwe Anita meer hipster, OT301 daar een beetje tussenin. "Dat rafelige, dat spreekt ons wel aan", zegt Erik Schumacher van Apneu. "Niet dat er iets mis is met moderne podia hoor, maar in OT301 zijn we elke week, dat is onze uitvalsbasis." Hun label, Subroutine, bekwaamt zich al een paar jaar in met veel liefde in elkaar gestoken releases van bands als WOLVON, Vox Von Braun en The Sugarettes. Het zijn bands waarbij geld verdienen zodanig niet tot de realiteit behoort, dat er een aangenaam soort non-conformisme in sluipt. "De meeste mensen die ik ken gaan er vanuit dat ze nooit geld zullen verdienen met hun muziek", aldus Maarten Broekhuizen, frontman van Katadreuffe. "Je doet het puur voor de lol."

Broekhuizen is niet alleen zanger van Katadreuffe, maar ook drummer van Apneu. De bands verschillen als zon en maan. Katadreuffe is een tamelijk zware, experimentele band, die riffs als betonblokken combineert met dwangmatig aandoende praatzang. Apneu bekwaamt zich juist in lichtvoetig rammelende gitaarpopsongs. Op hun album Hard Feelings spelen ze elf nummers in negentien minuten. "Ze zeggen wel eens dat een band alles zegt over iemands persoonlijkheid", zegt Erik Schumacher van Apneu. "En gek genoeg is dat bij Maarten en ook bij Ruben (gitarist is beide bands) ook waar: beide bands laten allebei een deel van hun persoonlijkheid zien." "Dat klopt wel", zegt Broekhuizen. "Katadreuffe gaat voor 95% over mezelf, op een afzeikende manier. In Apneu kan ik mijn neuroses lekker laten gaan."

Apneu en Katadreuffe hebben dus een bloedband in de vorm van twee gezamenlijke leden, maar Naive Set en Apneu liggen muzikaal dan weer veel dichter bij elkaar. En dat terwijl ze op persoonlijk vlak juist weer verder uit elkaar liggen. "Ik ken ze eigenlijk niet zo goed", zegt Erik Schumacher. "Ik heb Mikey wel eens gesproken, dat wel. Ze zitten ook nog niet zo lang bij Subroutine." Die Mikey Casalaina de Amerikaanse connectie in de band. Caspar Stalenhoef duikelde hem op tijdens een vakantie in de States. "Ik was een week in Philly, ontmoette er wat mensen en aan het eind van de week speelde ik een show met zijn band. Hun bassist was op dat moment net vertrokken. Het klonk ongeveer zoals Naive Set nu klinkt." "Ik wilde al heel lang naar Europa", zegt Casalaina, die een Italiaans paspoort heeft. "Een vriendin van me tipte Amsterdam. Ik ben eigenlijk voor de muziek naar Nederland gekomen."

Zoals Naive Set nu klinkt: losjes gespeelde liedjes, niet al te doortimmerd, wel doordacht, en met harmonieuze samenzang van alle vier de leden. Bands als The Feelies en Real Estate worden vaak genoemd als referentie. Like That is de stand-out track, Reclining Nude het album, opgenomen met Jan Schenk van de Hospital Bombers in zijn studio in Amsterdam West. "In een periode met mooi weer", aldus Mikey Casalaina. "Het waren ontspannen dagen." Naive Set is een wiskundige term, waarvan de betekenis zo ingewikkeld is dat je hem als band in je bio maar beter niet kan uitleggen. "Je moet er niet te veel achter zoeken", zegt Stalenhoef. "Naive Set, het is een term die wel past bij de vibe van de band. Het kan ook op ons als mensen slaan."

Intellectuele bedoelingen moet je ook niet zoeken achter Apneu, de medische term voor kortademigheid. En ook niet achter Katadreuffe, een personage uit Bordewijk-klassieker Karakter. "Ik las het boek in de vijfde, vond het goed, en vervolgens is Katadreuffe jarenlang het wachtwoord van mijn e-mail geweest", zegt Broekhuizen. "Eventuele symboliek die je erin herkent, komt alleen achteraf. Maar het klopt wel: we zijn een koppige band, net als het personage." Erik Schumacher: "Het verband tussen die drie bandnamen? Stiekem zijn we best hoog opgeleid."

Apneu en Naive Set hebben nog geen erg solide livereputatie, Katadreuffe heeft veel meer ervaring en is op het podium al wel een indrukwekkende verschijning. Hard en niet voor iedereen weg gelegd. Hoewel de groep meer als een art-band voelt, met een heel eigen geluid, claimt Broekhuizen minstens zo weinig pretenties als de rest. Die aparte vocalen? "We konden geen zanger vinden, dus ben ik het zelf maar gaan doen. Ik durf eigenlijk niet echt te zingen. Misschien ga ik op een dag experimenteren met melodie. Dit past ook goed bij de manier waarop ik gitaar speel, ik speel liever geen toonladders." De beperking werd zo een kracht, want Katadreuffe heeft een heel eigen geluid. Muzikaal zit het solide in elkaar, met die zware riffs (geen akkoorden, dat is te melodieus), en het behoorlijk technische samenspel van twee gitaristen. "Ik ben technisch veel te slecht om in Katadreuffe te spelen", zegt Erik Schumacher van Apneu bescheiden. "Dat bedoel ik niet om mezelf neer te halen hoor, ik kan weer andere dingen. Mijn partijen in Apneu zijn simpeler, en dat past prima binnen het idee van de band."

"Ik geloof niet dat we een masterplan hebben om de grootste band van Nederland te worden", zegt Schumacher. "Ons eerste album hebben we in eigen beheer uitgebracht. Daar gebeurde minder mee. We hebben nu ook een betere plaat gemaakt, denk ik." "We willen de muziek zo veel mogelijk verspreiden", zegt Mikey Casalaina. "Binnenkort staan we in het voorprogramma van Of Montreal, dat kan van de bucketlist. Het liefst gaan we meteen een tweede plaat maken." Maarten van Katadreuffe: "Veel spelen, dat lijkt ons leuk. Een masterplan om onze bands samen te laten touren? Nee, dat is er eigenlijk niet. De albums waren toevallig min of meer tegelijk klaar. De jongens van Subroutine hebben er maar even een maandje tussen gedaan, anders was het wel erg onhandig."