Europese uitspraak staat linken naar auteursrechtelijk beschermde content toe Europese uitspraak staat linken naar auteursrechtelijk beschermde content toe

Gevolgen voor embedlicenties Buma nog niet duidelijk

, Ingmar Griffioen

Europese uitspraak staat linken naar auteursrechtelijk beschermde content toe

Gevolgen voor embedlicenties Buma nog niet duidelijk

Ingmar Griffioen ,

Het Europees Hof heeft in een uitspraak bepaald dat het websites is toegestaan om te linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal, mits de rechthebbende het materiaal al online heeft geplaatst. Dat meldt Tweakers. De uitspraak - in een rechtszaak van een krant tegen een aggregatiewebsite - kan gevolgen hebben voor websites die audio en/of video embedden en daar nu aan Buma/Stemra een licentie voor betalen.

Het Europese Hof van Justitie sprak zich voor het eerst uit over het plaatsen van links naar dergelijk auteursrechtelijk beschermd materiaal. "Kern van de uitspraak is dat websites mogen linken naar materiaal als dat al met toestemming van de rechthebbende op internet vrijelijk was gepubliceerd. Als de link bijvoorbeeld een inlog omzeilt, is de link niet toegestaan", weet Tweakers.

Rechtenorganisatie Buma/Stemra legt in Nederland een heffing op voor het embedden van muziek, een werkwijze die in de ogen van de rechter gerechtvaardigd was. De auteursrechtenorganisatie schrijft sinds vorig jaar blogs aan die muziek embedden om een een licentie af te sluiten om "auteursrechtelijke toestemming regelen voor het muziekgebruik". Onder meer Kicking the Habit zag zich genoodzaakt de licentie te omzeilen door embeds als pop-ups te plaatsen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12