Buma/Stemra wil embedlicentie met muziekblog

Vandaag viel brief bij site op de mat

Ingmar Griffioen ,

Buma/Stemra schrijft blogs aan die muziek embedden om een een licentie af te sluiten om "auteursrechtelijke toestemming regelen voor het muziekgebruik". Dat blijkt uit een brief die bij 3voor12 in bezit is. In de brief staat: "Er is hier sprake van openbaarmaking van streaming muziek en daar is een streaming licentie op van toepassing." Die conclusie lijkt gebaseerd op de recente rechterlijke uitspraak tegen radiostreamingportal Nederland.fm. In de 3voor12 Talkshow op Noorderslag zei directievoorzitter Hein van der Ree dat Buma/Stemra aan licentiemodellen voor embedden werkt, maar ook: "Iemand die een blogje heeft en daar een filmpje op zet, is niet het eerste waar we aan denken." Buma laat nu in een reactie weten dat het om een enkele brief gaat en geen campagne betreft. Ook zou de brief 'helemaal losstaan van de rechtszaak'. "Het beleid verandert niet."

Reactie Buma/Stemra en tarieven
Dit is feitelijk de eerste keer dat Buma/Stemra terugkomt op de zogenaamde YouTube-heffing, die de organisatie in oktober 2009 introduceerde en tot in de Tweede Kamer tot een storm van kritiek leidde. Buma/Stemra claimt nu niet met een campagne bezig te zijn. "Er is geen campagne, dit is de enige brief", reageert woordvoerder Bas Erlings. "Het gaat hier gewoon om muziekgebruik op een website, dat licenseren we al jaren." Volgens Erlings had het betreffende medium nog geen licentie en is daarom aangeschreven. Het criterium is of een website een Kamer van Koophandel-inschrijving heeft en er geld aan verdient (meestal middels advertenties). "Dit is gewoon een website die een KvK-inschrijving heeft en er muziek op heeft staan." De woordvoerder ontkent dat Buma nu voor het eerst een muzieksite aanschrijft. Het gaat om de website Kicking The Habit, een muziekblog met een combinatie van geschreven tekst en embeds van o.a. YouTube en Soundcloud. De site heeft zelf geen muziek op zijn server staan.

Ter illustratie de tarieven in het licentiemodel. Buma maakt onderscheid in Kleingebruik (muziekgerelateerde omzet lager dan € 6.500) en Grootgebruik (muziekgerelateerde omzet hoger dan € 6.500). Die indeling sluit vrijwel geen enkele site uit en past ook op sites die één filmpje en één advertentie online hebben staan. Bij Kleingebruik geldt voor streams tot 40.000 keer een tarief van € 130,-, tot 80.000 keer € 260, oplopend tot een maximum van € 650,-. Hoe het aantal streams vanaf een site gemeten moet worden wanneer de content niet op de site zelf staat (maar bijvoorbeeld bij YouTube) is niet duidelijk. Bij Grootgebruik wordt het tarief berekend als percentage van de omzet: bij streams is het 10% van de omzet, met een mimimum van € 0,0033 per gebruik en een minimaal abonnementstarief van € 0,85 per abonnee per maand. Er zijn aparte tarieven voor onder meer downloads, speelfilms, concerten, beltonen en pre-use. Klik voor de precieze tarieven op het plaatje hierboven en voor de hele brief onderaan.

Rechtzaak Nederland.fm en precedentwerking
De rechtbank in Den Haag concludeerde in december dat "linken naar radiostreams neerkomt op zelf openbaarmaken". De uitspraak in de zaak van Buma/Stemra tegen ondernemer J. Souren, eigenaar van de websites Nederland.fm en Op.fm, volgde na een lange rechtsgang en was opmerkelijk. De rechter achtte bewezen dat Souren geld verdient aan de radiostreams op zijn sites en oordeelde derhalve dat hij een licentie bij de auteursrechtenorganisatie moet afsluiten. Het maakt volgens de rechter niet uit dat de muziek zelf niet op de server van Souren staat.

De uitspraak vormt een belangrijk precedent, want het impliceert dat zo'n beetje ieder muziekmedium en blog dat streamt naar muziek een licentie moet afsluiten, ook als die content geheel legaal ter beschikking gesteld is en in veel gevallen zelfs door band of label ter promotie op YouTube is gezet. Buma-woordvoerder Bas Erlings liet toen aan 3voor12 weten dat het beleid niet wezenlijk zou veranderen. Buma/Stemra zou niet direct de pijlen richten op ieder weblogje met een advertentie. Als criterium geldt volgens Erlings inschrijving bij de Kamer van Koophandel. "Particulier gebruik blijft vrij, voor bedrijfsmatig gebruik is een licentie nodig."

Met een muzieklicentie bij Buma ben je er nog niet. "Naast Buma/Stemra zult u ook toestemming moeten vragen aan de eigenaren van de opnames van de muziekwerken, namelijk de platenmaatschappijen en/of labels. Hiervoor kunt u rechtstreeks de desbetreffende maatschappij benaderen, maar u kunt ook contact opnemen met NVPI (www.nvpi.nl). Tot slot dient u aan het eind van elk jaar opgave te doen van de muziekwerken die zijn gebruikt en het aantal gestarte streams dat er heeft plaatsgevonden op uw website."