Ali B roept collega-artiesten op tot actie tegen Buma/Stemra

Rapper: "Dit mag niet gebeuren"

Atze de Vrieze ,

Rapper Ali B heeft bij DWDD collega-artiesten opgeroepen zich uit te spreken tegen Buma/Stemra. De auteursrechtenorganisatie benaderde deze week muziekblog Kicking the Habit met een brief waarin staat dat de site een licentie nodig heeft voor hun muziekgebruik. Ali B: "Er was een hele periode dat Hilversum bepaalde wie exposure kreeg. Nu zijn er allemaal websites, zoals Puna.nl, Statemagazine en Kicking The Habit, die beginnende artiesten een platform geven door YouTube-links op hun website te plaatsen. Buma heeft nu besloten die websites daarvoor te laten betalen, maar dat staat niet in verhouding tot hun inkomsten. Ik wil een oproep aan mijn collega's doen om daar iets van te vinden. Dit mag niet gebeuren.

Vrijdag tijdens de Eurosonic/Noorderslag-conferentie liet directievoorzitter Hein van der Ree van Buma/Stemra nog aan 3voor12 weten dat licenties voor muziekblogs geen prioriteit hebben, maar voor de lange termijn wel op de agenda staan. Nog geen week later lag een brief op de mat bij muziekblog Kicking The Habit. Volgens Buma/Stemra niet het begin van een campagne, maar het is wel de eerst bekende muzieksite met enkel muziekembeds van YouTube en Soundcloud die verzocht wordt een licentie af te sluiten.

Vandaag ging Kicking The Habit zelf in op de brief. Wij begrijpen dat Buma/Stemra gewoon haar werk doet: het behartigen van de belangen van componisten en tekstschrijvers. Kicking The Habit is van mening dat componisten en tekstschrijvers uiteraard hun boterham moeten kunnen smeren. Wij hopen echter dat de leden van Buma/Stemra ook rekening houden met de redelijkheid van zaken. […] Wij hopen van harte dat de leden van Buma/Stemra - de artiesten die wij zo graag de aandacht geven die ze verdienen - zich eens uitspreken over hoe ze vertegenwoordigd willen worden. Uiteindelijk is Buma/Stemra immers hun belangenbehartiger. De wereld verandert en door internet wordt het steeds ingewikkelder om inkomsten te genereren met je muziek. De vraag is: hoe gaan wij er met z’n allen redelijk mee om? Wat ons betreft is dat waar de discussie over zou moeten gaan."

Collega-blog Fileunder viel Kicking the Habit bij. "De mensen achter Kicking The Habit zijn gewoon muziekliefhebbers die net als wij bij File Under allerlei soorten muziek aan bod laten komen die geen exposure op radio en tv krijgen. Artiesten die er hard voor werken om iets moois te maken, ook al weten ze dat ze er de hitparades niet mee gaan halen, kunnen via websites toch hun materiaal promoten. Wat Buma/Stemra hier doet is niets minder dan het om zeep helpen van de diversiteit van het Nederlandse muzieklandschap. Weg zijn straks al die (vooral Nederlandse, maar ook buitenlandse) noisebandjes, elektronicafieperaars en prognerds. Muziek op internet mag alleen nog via buitenlandse sites gevonden worden en voor de rest moeten we het maar doen met alles wat uit Volendam en de The Voice Of Holland-fabrieken komt."