De Staat doet niet aan politiek, "maar als ergens een bandje in elkaar wordt geslagen..."

Tim van De Staat en Ferry van De Kift vertellen over Pussy Riot en engagement in de 80ies en anno 2014

Ingmar Griffioen ,

Met de Olympische Spelen is Pussy Riot weer volop in het nieuws. Ze zouden opgepakt zijn in Sotsji, waar ze een videoclip aan het maken waren, en de politie zou daarbij zelfs de zweep gehanteerd hebben. De Russische punkrebellen maken de tongen weer los. Maar wat moet je daar als Nederlandse muzikant mee, vanuit het veilige Nijmegen of Koog Aan De Zaan? Drummer Tim van Delft van De Staat tweette er verontwaardigd over en zegt nu: "Dat doen we normaal nooit, maar als ergens een bandje in elkaar wordt geslagen..." De Kift-oprichter/zanger Ferry Heyne denkt dat het engagement niet zozeer veranderd is, maar de wereld wel.

Michiel Veenstra vraagt Van Delft of De Staat vaker politieke tweets doet en of de band daar afspraken over maakt. "In principe doen we eigenlijk nooit aan politiek, maar we hebben bijvoorbeeld wel op de demonstratie tegen bezuinigingen op de Publieke Omroep gespeeld. Als we het met z'n allen eens zijn, dan kan het." En is politiek nog onderwerp van gesprek in de bandbus? "We hebben het er niet heel vaak over, af en toe bespreken hoe we bedonderd worden." Van Delft benadrukt op persoonlijke titel te spreken. Maar over onderstaande tweet, die de drummer vanaf het bandaccount deed, is hij in ieder geval niet door zijn bandgenoten teruggefloten.

De Kift loopt al wat langer mee. De Zaanse band werd opgericht in 1988. Heijne: "In de tijd van de kraak- en punkbeweging waarin er elke week wel acht tot tien acties waren en daar stonden we als muzikant middenin. En we zijn nog steeds een links-georiënteerde band." En hoe zit het nu met het engagement Ferry? "Ik denk niet dat het engagement is veranderd, maar de wereld is veranderd. Wat wel weg is dat je van tevoren weet dat actie vruchten gaat afwerpen. Als je tegenwoordig een pand kraakt word je opgepakt en heb je 20 jaar cel en zoveel uur werkstraf aan je broek."

Wel in Sotsji optreden, maar niet in Shell-reclame
Hoe denkt Van Delft over optreden in Sotsji? Dat is toch een mooi podium? Tim: "Er zijn heel veel grenzen te bedenken waarbij ik mijn principes voor mijn muziek zou zetten, maar in Sotsji spelen... Ik vond het best wel grappig dat die Nederlandse fanfareband (Michiel Veenstra vult aan: "Kleintje Pils!") YMCA had gespeeld. Dus je kan zoiets altijd op je eigen manier omdraaien. Maar ik denk dat ik niet zo snel mijn liedje onder een Shell-commercial zou plaatsen. Dat kan je maar op een manier uitleggen."

En wat vinden we van het nieuwe nummer van Pussy Riot? Tim: "Ik kon het niet zo goed verstaan." Ferry Heijne: "Ik hoorde van onze bassist dat zij kritiek kregen dat ze het deden om meer platen te verkopen. Maar hij is al weken bezig om online muziek van ze te vinden, dus dat argument gaat niet op."