10 muzikale kerstcadeaus: van Beyoncé-sweater tot Daft Punk-ballen

De beste cadeaus voor onder de boom

Timo Pisart ,

"Christmas Time is Here", zou Charlie Brown neuriën. De eerste kerstbomen worden opgetuigd, de Mart Smeets-truien mogen uit de mottenballen en de meer commercieel ingestelde muzikanten hebben vrolijke deuntjes vol bellen uitgebracht. Dat brengt ons bij het volgende vraagstuk: welke muzikale kerstcadeaus moeten er absoluut onder de boom liggen? 3voor12 zet de mooiste op een rijtje en geeft vanavond in 3voor12 Radio een heus kerstpakket weg.

1. 3voor12 Utrecht: fotoboek [on]zichtbaar in Utrecht

Kerstcadeaus en koffietafelboeken zijn als twee paar handen op een ontzettend volle kerststolbuik. En als we er dan eentje mogen aanraden, dan het bijzondere fotoboek van 3voor12 Utrecht op lp-formaat. Daarin vind je niet alleen hele puike platen uit de Domstad, maar ook interviews met Johan Gijsen (programmeur TivoliVredenburg), Martijn Groeneveld (producer o.a. Blaudzun), Erik Benders (zakelijk leider Kytopia) en vele anderen. Het boek werd vorige maand uitgebracht ter ere van het tienjarige bestaan van de 3voor12 lokaalsite. Een Glühwein-proost op de volgende tien jaar!

2. Kersttruien Beyoncé en Morrissey
Heavy metal-kersttruien zijn zóóóó 2013. Met het al dan niet komisch bedoelde Dying Fetus-opschrift "kill your mother, rape your dog" maak je waarschijnlijk geen feestelijke indruk bij je schoonfamilie. De Metallica-, Slayer- en Queens of the Stone Age-varianten zijn al niet veel vrolijker. Dan doet Beyoncé het beter. Groot liefhebber van de recente 7/11-videoclip waarin B vrolijk rondhupst door haar huis? Die trui vanaf 2.25, die is gewoon verkrijgbaar. Ook Morrissey heeft 'n puike kersttrui uitgebracht met bloemetjes, katten, kopjes koffie en de tekst Viva Moz. Wellicht leuk als pleister op de wonde voor zijn net afgezegde shows in Groningen en Tilburg.

3. Le Guess Who? In Fuzz We Trust-gitaarpedaal
Erg niche en exclusief, maar echt te gek: het superfuzzy gitaarpedaal dat Neerlands effectenwonder Dr. No maakte voor Le Guess Who?-programmaonderdeel Fuzzland. Je krijgt er een viezig, fijn overstuurd grommend geluid van, waarmee je er zo gitaarsolo's à la Ty Segall, Benjamin Booker en King Tuff uit kunt knijpen. Voor de Eindhovofielen maakte Dr. No overigens ook al een Eindhoven Rock City-overdrive mét Philips-logo.

4. Daft Punk-kerstballen
Vorig jaar kon je Miley Cyrus met twerkbal en al in de boom hangen, dit jaar bracht Daft Punk zowaar een kerstballenset uit met miniatuurversies van hun futuristische helmen. Via hun eigen site zijn ze uitverkocht, maar via andere kanalen nog wel te verkrijgen. Bedenk zelf de Ebay-Get Lucky-grap er maar bij.

5. TrouwAmsterdam-boxset
Vooruit, nog een koffietafelboek, hoewel je het gerust ook een monument mag noemen. Voordat Amsterdams legendarische nachtclub Trouw in januari haar deuren sluit, brengen ze namelijk een bijzonder boek uit bomvol persoonlijke anekdotes, foto's en verhalen. Nog mooier is de box-set met ook twee plakken vinyl bomvol eerbetoon van de Trouw-residents, een plattegrond van het gebouw én een daadwerkelijk stukje steen van het gebouw.

6. Nick Helderman-print
Geluk bij een ongeluk: Nederlands muziekdocumentairefotograaf Nick Helderman verloor eerder dit jaar zijn apparatuur in de Le Guess Who? May Day-nacht, en besloot dus enkele van zijn prachtige foto's te drukken en een benefietveiling te houden om zijn spullen terug te verdienen. Dat liep zo goed dat je nu ook je eigen Helderman aan de muur kunt hangen, met bijvoorbeeld Pien Feith, Moss, The Ex, traumahelikopter, Jacco Gardner en een keur aan internationale namen. Het zijn vaak intieme, soms zelfs ongemakkelijke beelden waarin Helderman bijzonder dichtbij de artiesten weet te komen.

7. Nederlandse muziekboeken van o.a. Peter van Bruggen, Jaap Boots en Joost van Bellen
De kerstvakantie is de ideale tijd om je muzikale leesachterstand in te halen. We raden vooral de onlangs uitgebrachte Nederlandse vertaling van How Music Works (David Byrne) af, een stuk vermakelijker is bijvoorbeeld Logeren bij Lou van fly on the wall/muziekjournalist Peter van Bruggen, waarin zijn beste interviews met o.a. Sting, The Beatles, Fleetwood Mac en natuurlijk Lou Reed zijn gebundeld. Ook lezenswaardig is het muzikale coming of age-boek van Jaap Boots, Donderweg. En wat te denken van Pandaogen, de debuutroman van discodinosaurus Joost van Bellen? Of het Brett Easton Ellis-achtige Boek van de Doden van Philip Huff, dat vol staat van de muziekreferenties.

8. Bob Dylan: The Basement Tapes box set
Tuurlijk: de echte connaisseurs hebben de legendarische Bob Dylan-bootlegs al jaren, maar officieel zijn ze nooit uitgebracht. Voor de nitwit: Bob Dylan nam in '67 meer dan honderd liedjes op in Big Pink, een klein huisje in Woodstock, waaronder covers van hits, herinterpretaties van traditionals en een set nieuwe nummers. Hij trok zich er terug om te herstellen van een motorongeluk, maar pingelde flink met begeleidingsband The Hawks en slingerde 139 songs op band. Die The Basement Tapes zijn nu voor het eerst officieel uitgebracht. Ideaal voor je Dylan-liefhebbende (schoon)vader.

9. Parfum Ben Frost/Tim Hecker/Kode9
Heb je je ooit afgevraagd hoe bass music ruikt? Of noise? Of drones? Rondreizend festival Unsound wel. In samenwerking met avant-garde parfumier Geza Schoen ontwikkelden drone-koning Tim Hecker, Hyperdub-baas Kode9 en ijskoude, abstracte techno-man Ben Frost drie parfum-lijnen. Mocht je het je afvragen: Bass bevat vleugjes van houtrook, rum en leer. Noise ruikt dan weer naar zwarte peper, saffraan en aldehydes.

10. Muzikale curiosa: together PANGEA condoom en Feminem-shirt van Perfume Genius
"My dick is soft!", zongen we onder andere op Best Kept Secret en Le Guess Who? vrolijk mee met de opruiende garagerocksensatie together PANGEA. Daar zit wel een markt in, dachten de heren, dus in hun tourmerchandise vinden we ook, jawel, condooms. Het leukste stukje merch dat we dit jaar zagen, naast bier van at the close of every day en het hilarische Feminem-shirt, waarmee Perfume Genius de homofobe Eminem op de hak neemt. 

Vanaf 22.00 uur in 3voor12 Radio op 3FM geeft Roosmarijn Reijmer alvast een mooi kerst-pretpakket weg met de boeken van 3voor12 Utrecht en TrouwAmsterdam en bier van at the close of every day.