Het concept is simpel: Devin Malone maakt de meest compacte tweepersoonstenten van recyclebaar materiaal. “Het is een campingconcept voor festivals. De meeste mensen willen niet investeren in tenten die ze daadwerkelijk gaan bewaren. Ze willen komen opdagen, een toptijd hebben, simpel kamperen met goedkope spullen waarvan het niet erg is als ze worden vernield. Dat gebeurt immers op festivals.” Naast de tent levert One Nights Tent ook recyclebare slaapzakken en matrassen. Dat alles kun je online bestellen of kopen bij de stand op Lowlands. Je haalt de spullen af bij de stand, betaalt statiegeld en zet je tentje op. Aan het einde van het festival mag je de tent meenemen, je kunt hem inleveren voor statiegeld óf je kunt hem gewoon op het terrein laten staan. Vervolgens haalt Malone de tenten op en zamelt hij ze in, om ze te recyclen.
Wat maakt de One Nights Tent zo milieuvriendelijk? Het is een simpele tunneltent met twee stokken, vier haringen die “er niet uitziet als een vliegtuig, gewoon als een tent”. Hij heeft geen rits, de deurtjes worden gesloten met een elastiekje. “Vergeleken met een nylon-tent kost de One Nights Tent zo’n 30 procent minder materiaal, bovendien elimineren we het grootste gedeelte van de giftige stoffen die een nylontent traditioneel wél bevat. De belangrijkste daarvan is de waterproof beschermcoating die op nylontenten wordt gespoten, dat is verschrikkelijk slecht voor het milieu. Maar geen zorgen, de One Nights Tent lekt niet en bleek bestand tegen het weer van afgelopen weekend.” Hij grinnikt. “Ik sliep in een One Nights Tent, mijn stagiair sliep in een klassieke nylontent. Ik bleef droog, zij werd nat.”
Op Lowlands hield Malone een eerste proefballon met 50 tenten, die allen werden verkocht. Circa 60 procent van de tenten werd teruggebracht en wordt nu gerecycled. Kortom: een geslaagd experiment, vond Malone.
Joshua Klappe ontwierp de tent voor zijn afstuderen en stopte in maart 2014 zijn samenwerking met Malone. "Mijns inziens voldoet het product niet aan de minimale eisen van produceerbaarheid, milieuvriendelijkheid en vooral veiligheid. Het betreft hier slechts een tussentijds proefmodel, is niet brandveilig, slecht geventileerd en vanwege gebrekkige stabiliteit stelt het de gebruikers bloot aan onverantwoorde risico's. De tent is nog helemaal niet klaar voor de markt."
Malone wuift die kritiek weg, hoewel hij toegeeft dat er nog een lange weg te gaan is voordat de One Nights Tent commercieel kan worden verkocht. Malone: “Ik hoop dat dit de standaard wordt voor festivalcampings in Europa, maar zo ver zijn we nog lang niet. We moeten het productieproces professionaliseren en enkele aanpassingen doen aan de tent, daar hebben we geld voor nodig. We zijn op zoek investeerders en kijken of we het project kunnen crowdfunden. Hopelijk gaat dat lukken.”
Recyclebare One Nights Tent moet rotzooi op festivalcampings tegengaan
Eerste try-out op Lowlands geslaagd, nu op zoek naar investeerders
Zo’n beetje het sneuste gezicht dat je je kunt voorstellen: maandagmiddag, het campingterrein van Lowlands (of elk andere willekeurige festival) op de day after. Overal staan half-afgebroken koepeltentjes en partytenten, luchtbedden en ga zo maar door. Zoals directeur Eric van Eerdenburg het stelt: “Het is hier na het festival gewoon een armageddon van rotzooi. Je kunt het zo gek niet verzinnen of mensen laten het achter. Het wordt op alle festivals in Europa onderkent dat het een groot probleem is.” Devin Malone uit Alaska, afgestudeerd van de TU Delft, bedacht er een kinderlijk eenvoudige oplossing voor: de One Nights Tent. Roosmarijn belde hem vanavond in 3voor12 Radio. "Ik hoop dat dit de standaard wordt voor festivalcampings in Europa.”