Pinkpop: Stage 4, wat doet dat hier?

Nieuwe area heeft potentie, maar mag wat intiemer

Bas van Duren ,

Ineens kwam het uit de lucht vallen: een nieuw podium op Pinkpop. De laatste uitbreiding, naar drie podia, dateert alweer uit 1994 en nu, twintig jaar later, vonden Jan Smeets en co. het tijd worden voor nieuwe planken. De programmering voor de zogenoemde Stage 4 beperkt zich tot kleinere bands en 's avonds een dj. Een gewaagde stap voor een festival dat het toch vooral van het vertrouwde moet hebben. Wordt dit een zijstapje dat smaakt naar meer, of een proefballonnetje met korte adem?

Het is bijna niet te missen als je voorbij de entree van Pinkpop loopt: het nieuwe podium op het plein, Stage 4. Een flinke tent met een wit zeil die pijn doet aan de ogen als de felle zon er goed op schijnt. Totale capaciteit ruim duizend man. Binnen nemen de Limburgse mannen van Afterpartees op gepaste wijze afscheid van drummer Teun Winkelmolen, waarbij een flinke lading confettikanonnen wordt ingezet. Het draagt alleen maar bij aan de vrolijke sfeer die het nieuwe podium kenmerkt. Het geluid is dik in orde, lampen genoeg op het podium, al valt wel op dat er in de tent zelf vrij weinig hangt. Of dat een probleem is, moet de avondprogrammering nog uitwijzen.

Een van de aanwezigen is Mike uit Eindhoven. Hij was verrast door de grootte van de tent. "Het is een goede aanvulling op het bestaande programma, al ben ik benieuwd hoe het danceprogramma gaat uitpakken. Ik had dat wel op een eerdere editie willen zien; zo stond ik twee jaar terug bij Kings of Leon en had ik veel liever bij een dance-act willen staan."
Tegen de barriers zitten vriendinnen Vera (16) uit Harderwijk en Laura (17) uit Putten. Het is hun eerste Pinkpop en het komt voor hen als nieuws dat Stage 4 dit jaar zijn debuut beleeft. Zij vinden het een verademing tegenover de drukte op het terrein zelf. Vera: "Ik vond het daar zelfs een beetje claustrofobisch, met veel lange rijen. Laura vult aan: 'Het is hier in de tent een stuk beter te doen dan erbuiten. Het is hier best wel koel en de barriers zijn zelfs lekker koud." Die constatering wordt gedeeld door meer mensen: de houten vloer van Stage 4 wordt vanzelf een grote plek om even tot rust te komen. Heel wat anders dan de klammigheid die de tent van de Brand Bier Stage kenmerkt.

Rondom de Stage is het winkelaanbod een stuk kleiner dan voorgaande jaren. Niet vreemd, omdat de tent voor een groot gedeelte op het terrein staat waar vorig jaar nog de standjes stonden. De verkopers op het plein klagen er niet over, sterker nog: volgens kleren- en sieradenverkoper Efren Cordova is de bedrijvigheid op het plein groter dan ooit tevoren. Dat komt volgens hem voornamelijk ook omdat vorig jaar de bazaar achter een poort zat die nu is verdwenen, maar dat het drukker is, staat volgens Cordova vast. Of het voor hem ook betekent dat hij meer verkoopt? "Dat durf ik nog niet te zeggen, daar is het nog te vroeg voor."

Voorlopige conclusie? Stage 4 is een leuke aanvulling voor Pinkpop, maar moet oppassen dat het qua grootte wel aansluit bij wat het festival programmeert. Bij Afterpartees stond de tent nog net niet voor de helft vol, bij opvolger Gecko was er amper 150 man. De dance-acts moeten opboksen tegen de headliners en dat zal moeilijk zat zijn. Een act als Kraantje Pappie zal ongetwijfeld de tent vol krijgen, maar als Stage 4 in deze vorm een passend vervolg moet krijgen, dient Pinkpop meer acts van een middengroot kaliber te halen, of de capaciteit naar beneden te schroeven.