Pinkpop-ambassadeur Marco Roelofs: "Afterpartees begonnen als Weideroosjes"

Nieuwe Pinkpop-presentator kan jeugdige plaatsgenoten uit Horst aankondigen

Ingmar Griffioen ,

Toeval bestaat niet: zowel de nieuwe presentator van Pinkpop als een frisse Nederlandse band op de bill komen uit Horst. Sterker: waar Afterpartees-frontman Niek Nellen fan was van Marco Roelofs' Heideroosjes, was die op zijn beurt fan van de vader van Nellen. Op Bevrijdingsfestival Limburg ging het nog mis, maar op Pinkpop komt Afterpartees' jongensdroom waarschijnlijk uit: aangekondigd worden door Marco Roelofs. "Als je in Horst opgroeit, moet je wel je kloten van je lijf spelen."

De Limburgse muziekscene mag door Roelofs als 'erg rijk' getypeerd worden; Horst is niet zo groot en dus kennen de jongens van Afterpartees en de ooit aanbeden Heideroosjes elkaar door en door. Roelofs heeft zo'n beetje de hele muziekloopbaan van Niek Nellen en consorten van dichtbij meegemaakt. Ook na zijn verhuizing heeft hij ze nog geregeld zien optreden. "Ik kom als Amsterdammer nog regelmatig in Horst en daar is niet zoveel te doen", legt Roelofs uit. "En ik kom ze wel eens op afterparty's tegen he, Niek die houdt wel van een feestje."

'De vader van Niek was totaal geflipt op het podium'
Maar het begon dus allemaal veel eerder, toen de jongens ongeveer twaalf waren. "Ze zijn ooit begonnen als coverband van Heideroosjes, ze heetten toen Weideroosjes", herinnert Roelofs zich. "Ik ken ze al van toen ze nog met hun skateboards bij de lokale jeugdsoos stonden." Dat was niet de eerste kennismaking met de familie Nellen: "Niek heeft het wel als frontman, net als zijn vader. Die zat ook in allerlei bands en was totaal geflipt op het podium."

De relatie tussen Heideroosjes en Nellen is nog incestueuzer, geeft hij toe. "Op de B-kant van onze single Klapvee staat De Padvindersclub, een cover van de vader van Niek, van zijn Nederlandstalige punkbandje Bert vaan Alberts Toën. Ik was fan van zijn vader en hij weer van mij." Een zoon van Roelofs moet dus wel fan worden van Afterpartees. "Haha, nog niet. Daar wordt nog aan gewerkt."

Weideroosjes-The Schmucks-Afterpartees
Na Weideroosjes zag Roelofs Nellen en co terug in een ander bandje: The Schmucks. "Een punkbandje met ongeveer dezelfde jongens, ze hebben vaak in ons voorprogramma gespeeld. Daarna werd het Afterpartees en toen werden ze ook meteen goed opgepikt. Ze hebben nu een enorme groeispurt gemaakt naar charmant rammelend bandje met goede frontman. Dit heeft een professioneler karakter, dat heeft ze wel goed gedaan. Ze hebben een goede uitstraling." Afterpartees kwam vorig jaar al dichtbij Pinkpop in de bandwedstrijd Nu Of Nooit (winnaar opent het festival), maar een jury met Roelofs stak daar een stokje voor. "We vonden dat ze nog niet ver genoeg waren. Het was soms te wisselvallig, dan hadden ze geen zin en dat zag je wel. Die beslissing heb ik ze wel moeten uitleggen ja. Kwamen ze naar me toe: 'Ja godverdomme man'."

Arbeidsethos, beleefdheidsapplausjes, plattelandslompheid en boekenbon
Nu roemt Roelofs het arbeidsethos van de band die veel en overal speelt. "Dat herken ik wel. Als je in Horst opgroeit, moet je wel zorgen je kloten van je lijf te spelen. Er is een grote bandscene, ook dankzij de Katholieke kerk die vroeger overal naast de kerk jeugdsozen neerzette. Die zijn er nog. Je moet echt keihard werken, want de mentaliteit is agrarisch: recht voor z'n raap en geen beleefdheidsapplausjes, als ze het kut vinden dan zeggen ze het ook. Dat zie ik wel bij Niek: hij heeft geleerd het publiek erbij te betrekken. Op het podium heeft hij zo'n Engelse fuck you houding, die gespeeld is trouwens, en een zekere plattelandslompheid. Dat is wel een goede combinatie."

Waarom iedere Pinkpop-ganger Afterpartees moet zien is zonneklaar: "Omdat ze de nieuwe trots van Horst zijn en daarmee opvolgers van Heideroosjes, haha. En je mag Niek wel herinneren aan die 500 euro en de beloofde boekenbon na al dit kontkussen."

Heideroosjes-reünie in Landgraaf
Roelofs is een ware Pinkpop-veteraan. Hij speelde er viermaal met zijn punkrockband en deed vervolgens jarenlang als tv-presentator verslag van het festival in Landgraaf. "Ik ben het terugkerende onkruid, ben er sinds 1992 ieder jaar geweest." Deze come-back zag hij evenwel niet aankomen. "Ik dacht weg is weg. Maar ik heb het er altijd heel erg naar mijn zin gehad en dus lijkt het me supertof om weer even onderdeel van het hele circus te zijn. Het is toch het oudste festival van Nederland."

De jongensdroom van Afterpartees heeft Roelofs al viermaal beleefd, "maar ik hoop dat ik er ooit als artiest terug zou mogen keren. Alle Heideroosjes zijn er trouwens, maar dan in andere hoedanigheid. Igor, onze drummer, is nu drumroadie van Epica en bassist Fred is er als verhuurder van een mobiele bioscoop. En onze oude manager Eric is nu stagemanager van het vierde podium."