Jan Smeets: "Er is te veel van alles in Nederland"

Finishing touches op het festivalterrein

Redactie 3voor12 ,

De Stones zijn geland in Nederland. Tientallen fans stonden de band op te wachten op het Limburgse vliegveld Beek, maar Jan Smeets had geen tijd om de veteranen persoonlijk te ontvangen. Hij is druk bezig met de finishing touches op het terrein. Een goed moment voor het traditionele gesprek voor het festival. Roosmarijn belde Mr Pinkpop.

"Gisteren heeft het verschrikkelijk hard geregend, maar het gras sterkt nu weer aan." Het zijn de typische uitspraken van Jan Smeets daags voor het festival. De druk is eraf. Geen gespeculeer meer over headliners of wat die dan wel niet moeten kosten. Geen zorgen om de ticketverkoop ook dit jaar; de Stones zorgden voor meer toeloop dan ooit tevoren. Voor Smeets draait het nu om de puntjes op de i. "De prijslijsten van de catering moeten nog opgehangen worden. Dan moet morgen gebeuren."
 
Er is al veel gezegd over de Stones, en er zal dit weekend nog veel meer over ze gezegd worden. De duurste headliner ooit, zoveel wilde Smeets wel toegeven. Het bedrag dat hij neerlegde houdt hij voor zichzelf, maar het is veel meer dan eerdere toppers. Toch bleef de ticketprijs min of meer gelijk. En dat terwijl een losse show van The Rolling Stones in Duitsland meer kost dan een weekendkaart van Pinkpop. "Ik heb een model uitgerekend waarmee ik concludeerde dat we de Stones konden betalen door het surplus aan kaarten dat we nu verkopen op de zaterdag. Er komen zoveel meer mensen, en die moeten ook allemaal eten en drinken."
 
Het zou dus allemaal uit moeten kunnen, denkt Smeets. Tijd dus om rustig de gedachten over andere zaken te laten gaan. Wat denkt de Pinkpop-baas bijvoorbeeld van de commotie van gisteren, toen de directeur van een verslavingskliniek riep dat 'drugsfestivals' maar verboden moesten worden? "Veel te kort door de bocht", stelt Smeets. "Dan zijn we voorlopig nog wel even bezig met dingen verbieden: het voetbal, het verkeer. Dat kan natuurlijk niet. Het was een totaal appels en peren verhaal. Wij hebben het gelukkig nog niet aan de hand gehad. De problemen ontstaan tot nu toe vooral op dancefestivals. En daarmee wil ik absoluut niets negatiefs over dancefestivals zeggen. Het past wel binnen een trend die ik al jaren signaleer. Als zo'n directeur dit soort dingen zegt, wordt de roep om nog meer dingen te verbieden alleen maar sterker. Het enige dat ik kan zeggen: er wordt in Nederland veel te veel georganiseerd. Iedereen zegt dan: je bent bang voor concurrentie, maar ik constateer gewoon een feit: festivals, voetbalwedstrijden, we hebben te veel van alles."