You Me At Six, Lowlands Grolsch, zondag 17 augustus 2014
Lowlands 2014: You Me At Six briljant in saaie formules
En hun tent zit als een broek op halfzeven
Sommige bands blijven jarenlang onder de radar. Al in 2009 stond de Britse rockband You Me At Six op Pinkpop. Ze deden daar zelfs nog een geinige rockcover van Lady Gaga's 'Pokerface'. Ook speelden ze vorig jaar al in het voorprogramma van Thirty Seconds To Mars in de Ziggodome en stonden ze ook al eerder op Lowlands. Maar omdat ze in het vakje emorock zitten, vallen ze in de dode hoek van de popjournalistiek.
HET CONCERT:
DE ACT:
You Me At Six is een Britse punkpop of emorock band, die al tien jaar bestaat. In Engeland hebben ze een enorme fanbase, al hun vier albums zijn goud en ze hebben uitverkochte Britse tours. 'Lived A Lie', een nummer van hun laatste album Cavalier Youth, staat nu voor het eerst overdag op de playlist van 3FM.
HET NUMMER:
'Lived A Lie' heeft de sterkste melodie.
HET MOMENT:
Het publiek dat er wel was, was behoorlijk gedwee. You Me At Six kreeg het bij hun song 'Reckless' voor elkaar dat velen een kledingstuk naar keuze uittrokken (meestal niet slipjes of beha's, eerder een trui of een regenjas) en dat boven hun hoofd rond lieten zwieren. Plek genoeg natuurlijk.
HET PUBLIEK:
Cameraman moet een mooi beroep zijn. Alleen in het vak tussen het podium en de mengtafel stond er publiek in de Grolsch. De rest van de tent was pijnlijk leeg. Toch staan er op de videobeelden louter meedeinende mensen. Heerlijk werk om de geschiedenis zo te vervalsen.
HET OORDEEL:
Een van de gouden regels in het boeken van bands is: boek je band liever een te kleine zaal waar fans buiten staan te schreeuwen, omdat ze nog naar binnen willen, dan in een te grote zaal met veel lege plekken. Vanavond is de bezetting van de Grolsch op het gênante af, de fanschare van You Me At Six is net groot genoeg voor de India. Dat is storend voor de beleving. Op het optreden en de inzet van de band is weinig aan te merken: ze spelen alles volgens het boekje. Alleen is dat wel een leesmap van jaren geleden met ezelsoren en scheuren. Alle liedjes zijn gestructueerd op de Amerikaanse leest van de emocore van vijf jaar geleden. Alle refreinen zie je van mijlenver aankomen. Saai, noem je dat.