Lowlands 2014: Typhoon: 'Ik roep vooral "yeah" als ik de tekst niet meer weet'

Interview bij Under The Influence

tekst en foto's Bas van Duren ,

Liefhebbers van Zomergasten hoeven deze zondag niet te treuren dat ze op Lowlands hun favoriete show missen: in de Echo presenteert Leon Verdonschot namelijk voor de tweede dag het programma 'Under The Influence' dat veel gelijkenissen vertoont met het VPRO-programma. Aan de hand van fragmenten vertellen artiesten die op Lowlands spelen waar hun inspiratie vandaan komt. Was gisteren nog zanger Felix Rieble van The Cat Empire te gast, vandaag mag rapper Glenn de Randamie aka Typhoon komen vertellen over zijn helden van weleer.

Een simpele set op het podium: bank, kist, paar lampen en een groot scherm voor fragmenten. Welkom bij 'Under The Influence' met gastheer en interviewer Leon Verdonschot die Typhoon uitnodigt om op de bank te komen zitten. De tijd is beperkt: een uur, en de rapper staat over drie uur alweer op te treden. Daarom wordt snel het eerste fragment erbij gepakt: het fenomenale optreden van Otis Redding in 1967 tijdens de Stax/Volt tour. 'Try A Little Tenderness' met vier toegiften in één nummer. De Randamie, inmiddels de schoenen uitgetrokken, geniet en vindt het prachtig hoe Redding de 'ka ka ka ka's' er doorheen gooit.

Met Redding is het begonnen voor Typhoon: 'Mijn ouders luisterden daar naar en ik was eerst enorm fan van de ballads en gaandeweg meer van die uptempo nummers. De tekst vind ik ook fantastisch.' Verdonschot vraagt hoe oud hij was toen hij bewust naar de tekst ging luisteren. 'Ik was twaalf en begon toen ook zelf te schrijven. Dat was heel slecht Engels.' Verdonschot: 'Heb je de teksten nog?' Typhoon lachend: 'Neuj!'

Het politieke engagement van De Randamie komt in het gesprek ook naar voren. Als eerste met een documentaire over jazzmuzikant Charles Mingus met zijn nummer 'Fables of Faubus' over oud-gouverneur Orval Faubus. Laatstgenoemde stuurde in 1957 de National Guard naar een middelbare school om negen zwarte scholieren de toegang te ontzeggen naar hun middelbare school. Mingus was furieus en schreef het nummer waarin hij Faubus wegzette als een idioot en een nazi. 

Typhoon verklaart niet altijd een boodschap te willen overbrengen, maar loopt niet weg voor de zware onderwerpen. Als voorbeeld haalt hij het nummer 'Van De Regen Naar De Zon' aan, dat hij tijdens 200 jaar Koninkrijk tegenover het koningspaar en kabinet opvoerde. De zwarte kant van de Nederlandse geschiedenis met de slavernij en kolonisatie komt daarin aan bod. Was De Randamie niet verschrikkelijk zenuwachtig? 'Ja, ik haperde ook. Of ik daar een oplossing voor heb? Ja, ik roep dan veel "yeah", dus als ik dat straks weer doe, dan weet je waardoor dat komt,' grapt hij.

Tot slot komt een fragment uit Battle in Seattle uit: een film gebaseerd op de WTO-rellen in Seattle in 1999 met onder andere Andre 3000 van Outkast. Even wordt het Occupy-verleden van Typhoon aangestipt, die meedeed met demonstraties van de beweging in Den Haag. Alle fragmenten zouden een mooie opmaat kunnen zijn naar de rellen die momenteel in Ferguson woeden, maar daarvoor is het programma te kort en stelt Verdonschot de vraag hoe de rapper zich voorbereid voor een concert. 'Ik moet even een half uur mediteren, ga dan terug naar mijzelf. Dan is er een bandbespreking en doen we een stukje samenzang om op elkaars frequentie te kunnen intunen.' Hij heeft er sinds vrijdag al zin in, toen stond hij al bij Rico & A.R.T. op het podium. 'De vlinders in mijn buik kriebelen,' verklaart Typhoon. Verdonschot bedankt De Randamie voor het komen en vraagt een goedgevulde Echo of iedereen straks bij het concert aanwezig is. Een luid 'ja' is het antwoord.