Lowlands 2014: Bier, daar zit een luchtje aan

Veel animo voor spoedcursus bier ruiken

tekst en foto's Bas van Duren ,

Ken je de tienduizend-uren-regel? Bij de Cursus voor Beginners op Lowlands geloven ze daar niet zo in. Sommige zaken in het leven moet je ook in twintig minuten kunnen leren. Daarom komt een keur aan experts in het klaslokaal van de Cursus een masterclass geven. Wil je leren hoe je een Rubik's Cube moet oplossen? Of vis fileren? Het kan allemaal vlakbij de Romeo. Ongekend populair is de cursus 'bier ruiken'. Misschien heeft dat te maken met het feit dat de masterclass niet bij ruiken alleen blijft…

Teleurstelling alom voor de deur van Cursus voor Beginners: een tiental Lowlanders zal de neus in een andere zaak moeten steken. Ze hebben geen stempel gekregen van de cursusleiders en mogen er niet in. Dan hadden ze vroeger moeten opstaan, want aan bier ruiken, dat willen we blijkbaar allemaal wel. De lucky few die wel naar binnen mogen, zullen zich weer even helemaal twaalf hebben gevoeld, want de portocabin, waar Cursus voor Beginners in is gehuisd, is helemaal ingericht als klaslokaal. De kaarten aan de muur, lage tafels, krijtbord en op de tafels iets waar je niet meteen aan zult denken bij een school (of juist wel): drie glazen gevuld met gerstenat.

Als expert wordt brouwer Paul Brouwer (geen grap!) erbij gehaald. Geen oude, stoffige vent, maar een frisse Amsterdammer van 28 die onder een gigantisch luid applaus en met 'Paultje! Paultje!' wordt onthaald. Met een brede grijns gaat gelijk over naar de orde van de dag. 'Bier wordt gemaakt van vier ingredienten: gerstemout, hop, water en gist.' 'En liefde!', roept een leerling achterin. 'Ook dat ja.'

Dan mag het eerste biertje aan de neus worden gezet en blijkt dat het niet alleen moeilijk is om over smaak te twisten, maar ook over geur. 'Deze is wel erg zoet!' klinkt het, terwijl iemand anders het brouwsel als 'zuur' bestempelt. Brouwer vraagt aan de groep of ze ook zwavelnoten ontdekken en dat wordt beaamd. 'Dit is het bier dat jullie op Lowlands het meest gaan krijgen. Grolsch.' De man van de liefde grapt 'Ja, zo verpest je mijn bier voor het komend weekend!' De overige twee biertjes vallen goed in de smaak bij de groep en dat is goed nieuws voor Brouwer: dat zijn namelijk de Slomo en de Gaia van zijn eigen brouwerij Oedipus.

Wat er nog in de glazen zit, wordt opgedronken en dan is het even tijd om Brouwer persoonlijk te spreken. De indruk dat er wat bekenden van hem tussen de leerlingen zaten, blijkt te kloppen. 'Aan de ene kant had ik misschien liever mensen gehad die onze brouwerij nog niet kennen, maar dit is ook erg leuk.' Drie jaar geleden begon de Amsterdammer met drie vrienden als hobby met het brouwen van bier, nadat hij zelf in biercafé BeerTemple achter de bar had gestaan. Inmiddels is Oedipus een volwaardig bedrijf geworden waarmee Brouwer niet alleen op festivals staat, maar ze ook zelf organiseert. Had hij dan niet graag met zijn bier op Lowlands gestaan? 'Ja, maar het is niet gelukt om bij Mojo in contact te komen met de juiste persoon en de grote brouwers kunnen nog wel eens afspreken dat er geen ander soort bier wordt geschonken.'

Dan nog tot slot: beste bier van de wereld? Brouwer heeft het antwoord direct klaar: 'Dat zijn er twee: Pliny The Elder, een dubbele IPA die vrij moeilijk te verkrijgen is. Wat makkelijker is de Belgische Mariage Parfait, een heerlijke lambiek.' We noteren het.