Ietwat gedesoriënteerd loopt men het museum in, dat zich op de balie bij de ingang na volledig in de buitenlucht bevindt. We krijgen een gids toegewezen. Een jonge gast, strak in pak, stelt zich aan ons voor en trapt de rondleiding af door te wijzen naar een boom. “Dit, lieve mensen, is een Quantum Arbor Polygeneratoris, afgekort Q.A.P.”
ITGWO14: Humor en verwarring in Museum Révisé
Futuristisch ontwerp op interactieve wijze gedemonstreerd
Halverwege de kunstroute, ergens midden in het bos, staat een klein museum. Wanneer we met een groep bezoekers Révisé binnenlopen, worden we direct streng aangesproken. Of we onze telefoons zo snel mogelijk op vliegtuigmodus willen zetten en onze schoenen willen laten checken. Ook wordt ons gevraagd of we weten wat een Q.A.P. is en wanneer men verward zijn hoofd schudt, kijken de medewerkers achter de balie ons minachtend aan. Wat is daar aan de hand?
Museum Révisé is een initiatief vanuit kunstenaarscollectief At World’s End. In het museum krijgen bezoekers een uniek kijkje in een futuristische wereld, waarin bomen niet langer genoeg zuurstof produceren, waardoor er kunstmatige bomen worden ontwikkeld. Natuurlijk is de inhoud van het museum fictief, maar dat heeft de gemiddelde bezoeker pas na zo’n 10 minuten door en sommigen mensen snappen er wanneer ze het museum uitlopen nog steeds niets van. Alle medewerkers van het project zitten compleet in hun rol. Baliemedewerkers, gidsen en professoren, ze vliegen je om de oren, roepen vage termen naar elkaar en rennen heen en weer door het museum om hier en daar een “probleem” op te lossen.
We worden rondgeleid langs perfect geslaagde varianten van de Q.A.P., mislukte varianten die zogenaamd teveel zuurstof produceren of waarbij stralingsgevaar heerst en een operatietafel waarop een kapotte Q.A.P. wordt “geopereerd”. Alle bezoekers moeten plastic slofjes dragen, vrouwen en kinderen een paraplu met zich meedragen. De rondleiding bestaat uit een opeenvolging van vreemde, onwennige en humoristische acties en beelden.
Een ronde door het museum zet aan het denken. Wat willen de makers hiermee zeggen? Uit het werk vallen verschillende betekenissen af te leiden. Milieugerelateerde boodschappen, maar tevens op gebied van technologie kun je jezelf het één en ander gaan afvragen. Wat zijn mogelijkheden en waarin moeten we het in de toekomst gaan zoeken, het ontwikkelen van technologie zoals hij in het museum wordt nagebootst of het beter leren samenwerken met de natuur en daar de techniek op aanpassen?
Na de rondleiding worden we naar een kleine giftshop grenzend aan het museum gestuurd, waar het avontuur nog even verder gaat. Daar zijn allerlei vormen en maten Q.A.P.’s te koop in de vorm van bijvoorbeeld sleutelhangers, broches en kaarsenhouders. Révisé heeft een concept te pakken dat van begin tot eind klopt en in ieder aspect wordt doorgevoerd, van medewerkers tot giftshop.
Het museum biedt een interactieve rondleiding waarbij humor gecombineerd wordt met een goede dosis verwarring en denkstof voor jong en oud. Een vader loopt met zijn twee kinderen het museum uit. "Voorzichtig met die Q.A.P.!" waarschuwt hij één van de kinderen, die een stukje schors van een boom probeert te peuteren. "Maar dit is toch helemaal niet echt?" "Natuurlijk is het echt", antwoordt de vader, zichtbaar geïnspireerd door het rollenspel van de museummedewerkers, en hij reikt zijn hand uit naar het kind. "Kom, eens zien of we nog meer Q.A.P.'s kunnen vinden in het bos."