ITGWO14: Maak je eigen digitale kopie bij Minify Me

Full-body scans en 3D-printers voor persoonlijke standbeeldjes

Tekst Wouter Hoogland, Foto's Jort Klarenbeek ,

Mochten er hier op ITGWO die-hard fans van Dr. Evil uit Austin Powers rondlopen, dan worden die op hun wenken bediend: bij Minify Me, voor het campingterrein aan uw rechterhand, kun je namelijk een digitale Mini-Me van jezelf laten maken, en die desgewenst laten printen in 3D. Met een futuristisch ogende full-body scanner sta je binnen een kwartier op pc en smartphone. Beam me up, Scotty!

Het klinkt allemaal nog als toekomstmuziek, maar de technologie die Minify Me gebruikt is niet per se onbereikbaar voor het publiek. Ontwikkelaars Maarten de Coninck en Frank van Schadewijk leggen het uit: “Met behulp van infraroodstraling meet de scanner je diepte. Tegelijk neemt een normale camera een heleboel foto’s van je terwijl je ronddraait.” Zo wordt er op de computer een model van je gemaakt, dat daarna wordt ingevuld en ingekleurd. Die kan met een QR-code op de smartphone in 3D bekeken worden, maar er kan ook een fysiek exemplaar van worden geprint. Een klein standbeeldje van ongeveer 11 centimeter is dan het resultaat. 

Minify Me hoopt met dit concept deze nieuwe technologieën wat dichter bij huis te brengen. Waar technieken als 3D-modeling nu nog bijna uitsluitend in industrie worden gebruikt, laat dit project zien dat het ook prima voor recreatie en decoratie toepasbaar is. Voor 55 euro heb je al een waarheidsgetrouwe miniversie van jezelf, je kinderen, je buurvrouw: wie dan ook, als hij/zij maar boven de vijf jaar is.  

Into The Great Wide Open is het eerste festival wat het Amsterdamse bedrijf bezoekt. Of het voor herhaling vatbaar is, is nog niet duidelijk. “Logistiek is het bijna niet te doen. Eigenlijk is dit concept vooral bedoeld voor pop-up stores, waar het zo’n drie à vier maanden blijft staan.” Logistieke nachtmerrie of niet, het slaat bij het ITGWO-publiek wel aan, ondanks de vrij goed verstopte locatie. Als de technologie dus nog wat kleiner doorontwikkeld kan worden, zou het een behoorlijk populaire attractie kunnen worden. “Als we dit kunnen blijven doen zou het mooi zijn,” stelt Van Schadewijk. “Als het maar een beetje onder het wijde publiek bekend wordt.”