#ESNS14: Minister Bussemaker ziet kansen voor florerende popsector

Belangrijkste punten beleid zijn talentontwikkeling en auteursrechten

Redactie 3voor12 ,

Minister van Cultuur en Onderwijs Jet Bussemaker gaf vanmiddag een keynotespeech over het cultuurbeleid in 2014 en de rol van de popmuziek daarbinnen. Bussemaker kwam met een positief verhaal en legde nadruk op het belang van een florerende Nederlandse popsector.

Middels een uitleg over het belang popmuziek in haar persoonlijke ontwikkeling legde de minister nadruk op de waarde van popmuziek. Het Fonds voor de Podiumkunsten en het Fonds Cultuurparticipatie moeten in gesprek gaan met de popsector over talentontwikkeling. Volgens Bussemaker is het van belang dat de popsector en de overheid in gesprek blijven en dat zij dit gesprek intensiveren. 'Misschien niet zo rock-'n'-roll maar uw meningen doen ertoe en u kunt mede het beleid voor uw sector bepalen', aldus de minister. Talentontwikkeling en het behartigen van auteursrechten zijn wat dat betreft op dit moment de belangrijkste pijlers in Den Haag.

Twee concrete besluiten, sluiten aan op deze gedachte. Ten eerste de lancering van het onlineplatform thecontentmap.nl. Dit op Engels voorbeeld gebaseerde concept moet mensen, voornamelijk de jeugd, bewust maken van de waarde van content. Via de website kunnen gebruikers op legale wijze toegang toegang krijgen tot content, van games tot muziek. In een video benadrukte verschillende artiesten, waaronder Kraantje Pappie en De Sluwe Vos, het belang van de legale verspreiding van muziek. Het ministerie trekt 75.000 euro uit voor een deze bewustwordingscamapgne.

De minister onthulde daarnaast een nieuw initiatief vanuit de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschap; de Academie van Kunsten. Dit initiatief moet een kruisbestuiving tussen de wetenschap en de cultuursector bewerkstelligen. De minister wil een Nederlandse popartiest of dj laten deelnemen in deze Academie.

De overheid stelt 300.000 Euro beschikbaar voor de ontwikkeling van videoclips.
Op de toespraak volgde een vragenronde. Hierin benadrukte de minister het belang van culturele vorming binnen het onderwijs. Vakken als muziek en cultuuronderwijs zijn volgens haar van evengroot belang als sport, taal en rekenen. Concrete plannen voor het onderwijs openbaarde de minister niet, maar ze benadrukte dat zich hard te maken voor culturele vorming in het basis- en middelbaar onderwijs. Cultuuronderwijs moet meer zijn dan een enkele keer een concert- of musuembezoek, vindt ze.