#ESNS14: De Top 5 van Dag 2

Kate Boy wint, voor Asgeir en Jungle, Benjamin Clementine en Girl Band

Robert Lagendijk en Willem van Zeeland ,

De kwaliteit is hoog dit jaar op Eurosonic Noorderslag. Waar we in vorige jaren nog wel eens net iets te veel acts zagen die het net niet helemaal waren, maken we nu over de donderdagavond met gemak een Top 5 met acts die we heel graag terugzien de komende festivalzomer. Sterker nog, het was moeilijk kiezen.

1. Kate Boy

Het Zweeds/Australische Kate Boy positioneert zich met poppy elektronica, fraaie visuals en een solide opbouw voor het grote werk. Alsof The Knife een popplaat heeft gemaakt. Een zekerheidje voor de festivals.

2. Asgeir

Asgier heeft de grootste buzz op donderdagavond. Dinsdagochtend speelt hij al bij Giel in de studio en het verhaal dat eentiende van de IJslanders zijn album heeft gekocht ligt op ieders lippen. En hij maakt het waar in de sfeervolle entourage van de Groningse Stadsschouwburg. Asgeir begint ingetogen, maar hij bouwt zijn set knap op naar het hoogtepunt, zijn single King And Cross.

3. Jungle

Een storm aan persberichten joeg al over het land, voordat Jungle ook maar voet aan de grond had gezet. De Britse Sound van 2014! Het duo doet geen interviews en zijn ze nu blank of zijn ze zwart? Goed, wat maakt het allemaal uit? Vandaag presteert het mysterieuze Britse Jungle – bandleden D en T –om een djembé-solo tijdens hun optreden in te lassen. De twee komen er zowaar mee weg. We zullen het dit maar een kleine jeugdzonde noemen, want D en T zijn nog jong. Heel jong. En ze zijn nog maar net bezig. Onze verslaggever Tomas Delsing ziet wel mogelijkheden voor Jungle.

 

4. Benjamin Clementine

Het verhaal van Benjamin Clementine is te mooi om waar te zijn. Je gaat bijna denken dat een creatieve platenbaas met aspiraties om een roman te schrijven, aan de slag is geweest met het persbericht. Clementine verliet Engeland om in Parijs in een kartonnen doos te gaan wonen. Met zijn briljante pianospel wist hij metro’s in de Parijse ondergrondse tot een halt te brengen. Vandaag, op het podium van de Schouwburg, steken zijn grote, blote voeten uit de pijpen van zijn maatpak. De verlosser is gekomen.

5. Girl Band

Vier Ierse jongens uit Dublin met slechts één wapenfeit: een EP’tje. Hun geluid daarop is verrassend genoeg heel volwassen. Grappig, want het zijn enorm jonge broekies, blijkt vanavond. Het hoofdmaal is het soort noise waar Sonic Youth groot mee werd. Tel daarbij op een stevige stamppot van krautrock en avantgarde en je hebt zo ongeveer de hapklare vette bek die de Ieren achter de luikjes van de trekautomaat hebben gelegd. Girl Band, een naam die niet te googlen is, maar gewoon om te onthouden.