#ESNS14: Jungle tiert welig in Simplon

Brits mysterie pitchen voor Pitch

Tomas Delsing ,

Nee, niet Jungle By Night. Jungle is een mysterieus Londens tweetal zonder namen, maar met initialen: J. en T. Zo'n mysterie is waarschijnlijk wel comfortabel als je net je eerste liedjes uitbrengt, want er wordt alles aan gedaan het zo lang mogelijk in stand te houden. Artwork en clips met twee zwarte jongens - Jungle is zo Brits-blank als fish 'n' chips - en zo min mogelijk interviews. Nergens voor nodig, want debuut-EP The Heat heeft alleen maar A-kanten. Ze verkochten er hun eerste show mee uit, schopte het zomaar tot de BBC Sound Of 2014 lijst en staan er nu mee op Eurosonic.

CONCERT
Jungle, Eurosonic 2014, Simplon Main, donderdag 16 januari

DE ACT
Twee man? Net begonnen? Klopt dat wel echt? Op het podium staat namelijk een zevenkoppige band retestrak te spelen: drummer, percussionist, gitarist, twee achtergrondzangers en natuurlijk de twee frontmannen. Druk dus, zelfs op het toch niet bijzonder kleine Simplon podium. Zeker als aan de lopende band instrumenten worden gewisseld. Een verzoeking zelfs voor de meest ervaren bands, maar Jungle komt er moeiteloos mee weg. Zwoele neo-soul die swingt als Toro y Moi, kaal gearrangeerd alsof Eno himself aanschoof in de studio. Best wel een beetje statisch op het podium, maar dat moet kunnen: meer dan vijf optredens kunnen ze niet in de benen hebben.

HET NUMMER
Hoe moeilijk kan kiezen zijn als je maar een handjevol liedjes hebt? In de praktijk valt dat nog vies tegen. Bovendien: hoe vaak kun je nou zeggen dat het hele oeuvre van een band fantastisch is? Vooruit, met een pistool tegen de slaap gedrukt dan: 'Platoon'. 'Of The Heat'.

HET MOMENT
Zou het een unicum in de 3voor12-geschiedenis zijn? Op z'n minst is het opmerkelijk: hét moment van Jungle is de djembé-solo aan het slot van 'Platoon'! Dat is het laatste nummer in de korte set van Jungle en bouwt langzaam naar een waanzinnig slot. Zeven man realiseert zich op hetzelfde moment dat het allemaal wéér goed is gegaan. Direct lijkt er iets van de spanning weg te vallen en wordt het ook op het podium een feestje.

HET PUBLIEK
Tsja, het mag dan allemaal hartstikke catchy en dansbaar zijn, maar echt hits-hits met meezingrefreintjes heeft Jungle niet. En dan is het helemaal geen schande als de ramvolle Simplon-Main niet totaal uitzinnig wordt. Geen moshpits en crowdsurfers dus, maar wel een hele zaal die ruim een half uur met een glimlach op het gezicht mee staat te wiebelen.

HET OORDEEL
Je kunt als band teleurstellen, de verwachtingen waarmaken of alle verwachtingen overtreffen. Het zat ergens tussen die laatste twee in, en dat is knap. Met het livedeel zit het echt al wel goed, dus laat de oefenruimte maar even links liggen jongens. In plaats daarvan snel nieuw materiaal schrijven, en dan hopelijk tot Pitch festival!

DE FOTO
Is nog niet makkelijk. Op het podium lijken ze nog iets van het mysterie overeind te willen houden door zich te verschuilen achter gigantische plopkappen.