#ESNS14: Waarom je Wooden Saints moet zien op Noorderslag #ESNS14: Waarom je Wooden Saints moet zien op Noorderslag

“Bij ons hoor je eerlijke, maar intense muziek. We hebben geen modeshow nodig”

, Joost van Beek

#ESNS14: Waarom je Wooden Saints moet zien op Noorderslag

“Bij ons hoor je eerlijke, maar intense muziek. We hebben geen modeshow nodig”

Joost van Beek ,

Zes veelbelovende acts van eigen bodem geven op 18 januari hun visitekaartje af op het 3voor12-podium op Noorderslag. We stellen ze allemaal voor. Maar de orkestrale pop van Wooden Saints behoeft toch geen introductie meer? Neen! Dat neemt niet weg dat 3voor12 belde met frontman Viktor van Woudenberg en vroeg hoe de zaken ervoor staan. “Laat die helikopter maar voorvliegen op 5 mei!”

Logistiek gehannes, je ontkomt er bijna niet aan als tienkoppige band. Het optreden van Wooden Saints op Noorderslag 2012 liet zich volgens van Woudenberg kenmerken door een kakofonie aan slingerende items met WS stickers. “Voorafgaand aan dat optreden heerste er chaos, we zijn betere inpakkers geworden”, zegt hij met een lach. “Noorderslag is de bakermat voor het muzikale jaar, die spanning was voelbaar. We waren nog erg groen. In 2012 speelden we onder andere op drie Bevrijdingsfestivals, Oerol en Parkpop. Ik kan dat niet concreet met Noorderslag verbinden, maar denk dat onze show in Groningen invloed heeft gehad.”
Twee jaar en een album verder zal Wooden Saints opnieuw een podium in de Oosterpoort volbouwen. “We willen nog meer dan twee jaar geleden indruk maken. Wij vieren muziek en doen niets liever dan muziek maken. We zoeken spanning op, laten ruimte voor improvisatie. Het is niet erg om soms op je bek te gaan.”

Tien individuen met verschillende smaken

Wooden Saints is een project dat begon op het conservatorium in Amsterdam. Studiegenoten Arjen de Bock en Viktor van Woudenberg trokken naar aanleiding van een studieproject een blik musici open om hun muzikale fantasieën vorm te geven. Het collectief is inmiddels uitgeweken naar een villa in de Utrechtse bossen. Een minivrijplaats waar het zelden stil is, klinkt er geen kopergeblaas, dan wel gelach bij het kampvuur. Wooden Saints is een hecht gezelschap geworden maar van Woudenberg en de Bock zijn nog steeds bandleiders. “Ik hoef er niet met de zweep overheen hoor! Juist omdat we met zoveel zijn is iedereen zich bewust van het geheel. Als Arjen en ik een duo waren, zou de output veel saaier zijn. Natuurlijk conflicteert het soms. Als geheel hebben we affiniteit met bands als Radiohead, Arcade Fire en The Band, maar we zijn tien individuen met verschillende smaken. ”

In het teken van de tweede langspeler You Were The One Who Volunteered ging Wooden Saints kort op tournee en trapte deze af in een uitverkocht Paradiso. Van Woudenberg kijkt tevreden terug; “Het had best wat langer mogen duren, er kwamen veel mensen kijken. We zijn geen studioband pur sang. Voor de tweede plaat hebben we niet gerepeteerd, het album is organisch tot stand gekomen. Dit vertaalt zich ook naar het podium. De nummers blijven zich live ontwikkelen, het creatieve proces houdt niet op bij de studiodeuren. Toch, een tour van tachtig optredens zou niet breed gedragen worden binnen de band. We willen geen riedeltje afwerken.”
Vraag is of dit überhaupt mogelijk is. Binnen de gelederen van Wooden Saints ontdek je tal van zijsporen, waaronder Orlando en Elijah. Toch heeft dit nog geen problemen opgeleverd; “Met Orlando zijn we een nieuwe plaat aan het opnemen, dan zit je in een heel ander proces. Het komt voor dat we met z’n negenen spelen. Op Noorderslag staan we tegenover Sofie Winterson, mijn broertje speelt gitaar in haar band. Zij kan hem net iets minder missen dan wij, dus hebben we een andere gitarist opgetrommeld.”

Tweede video wordt in Groningen geschoten

Wordt het optreden op Noorderslag het startsein voor een memorabel jaar? Mag er gedroomd worden, dan hoopt van Woudenberg op festivals als Lowlands en The Great Escape te spelen. “En laat die helikopter maar voorvliegen op 5 mei! We zouden graag opnieuw wat Bevrijdingsfestivals meepakken. Onze agenda’s staan in ieder geval vol na Noorderslag. Kom vooral een kijkje bij ons nemen als je eerlijke maar intense muziek wil horen. Geen optreden is hetzelfde, we hebben geen modeshow nodig. Live is Wooden Saints echt een belevenis. Met echt enthousiasme, we zijn geen posers.”
Na Noorderslag brengt Wooden Saints de tweede single uit; Alpha Bravo Charly Disco. De bijbehorende clip zal tijdens het optreden geschoten worden. Dus ga vooral ook kijken als je een beetje camerageil bent.

Eurosonic/Noorderslag is een 4-daags showcasefestival verspreid over verschillende locaties in Groningen. Op 18 januari host 3voor12 een eigen podium in de Oosterpoort.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12