Line-up 3voor12-podium Noorderslag 2014 bekend

O.a. Twin Shades, Wooden Saints en De Sluwe Vos

Joost van Beek ,

De programmering van het 3voor12-podium op Noorderslag is rond. Twin Shades, Wooden Saints, The Vagary, Maydien, De Sluwe Vos Presents Kontra Live en White Slice zullen zaterdagavond 18 januari hun visitekaartje afgeven in de Oosterpoort. 3voor12 doet een voorstelrondje.

Twin Shades
Garagerock is terug van nooit helemaal weggeweest. Het Amsterdamse Twin Shades maakt van het rauwe, naar warm asfalt ruikende soort. Het kwartet bewees in de Popronde al potentie te hebben om uit te groeien tot een livefavoriet en speelt volgende week op ons Hollandse Nieuwe podium op Le Guess Who? in dB's!. Deze zomer verscheen de eerste EP, simpelweg ‘EP’ getiteld. Een opwindend bundeltje vol met ongeoliede psych- en garagerock. De band stond op de Hollandse Nieuwe sampler en deed een studiosessie bij 3voor12 Radio. Twin Shades kan zeer verslavend zijn en is toch dansbaar, je bent gewaarschuwd.

Wooden Saints
Wat is Wooden Saints toch een sympathieke band. Of collectief eigenlijk. Het tienkoppige gezelschap zorgt op het podium voor een georganiseerde chaos, wat in kleine zaaltjes nogal eens tot hilarische taferelen kan leiden. Je doet Wooden Saints tekort als je hun muziek probeert te duiden, maar verwacht in ieder geval een breed palet aan geluiden. Wooden Saints maakt ingetogen liedjes die soms drijven op de prachtstem van Tessa Douwstra (Orlando), maar op andere momenten pakt de groep uit met samenzang, blazers en intelligente gitaarlickjes. Tweede plaat You Were The One Who Volunteered (luister daarvan Alpha Bravo Charlie Disco) staat vol met fijne popliedjes. Wooden Saints bestaat uit ambitieuze, harde werkers die al flink wat podiumuren gemaakt hebben en weten hoe ze hun muziek overtuigend naar een liveshow kunnen vertalen. De band is tevens de Hollandse Nieuwe van de Maand november.

De Sluwe Vos presents Kontra live
Deventenaar Robert Vosmeijer produceert al enkele jaren house onder de naam Sluwe Vos. Wacht, house? Vosmeijer laat zich niet in hokjes plaatsen en rekt graag de grenzen van het genre op. In de dancescene staat hij bekend om droge, aggressieve kicks en snelle mixen. Vosmeijer noemt zijn muziek ‘dancefloor minded’ en hij wil dan ook het uiterste uit zijn liveshows halen. Hij probeert met zijn producties de luisteraar op slinkse wijze te hypnotiseren en in een trance te brengen. Live wordt dit vertaald naar een wervelende licht en geluid-show. Kontra is zijn nieuwe liveshow, zie hier een teaser en hieronder zijn set bij Dansen Met Delsing. Sluwe Vos beroert de onderbuik.

The Vagary
The Vagary heeft in de de kleine twee jaar van bestaan al een alleraardigst CV opgebouwd. De band won de Amsterdamse Popprijs, opende voor Go Back To The Zoo, Pete Doherty en Kurt Vile en speelde bij De Wereld Draait Door. Een optreden op Noorderslag is daarom een logische stap. The Vagary maakt catchy en poppy rocksongs die lekker in het gehoor liggen. Aan de debuutplaat wordt hard gewerkt, dus ga er maar vanuit dat je hier wat van gaat horen in Groningen.

Maydien
Amsterdammer Maydien van Roessel brengt een mix van hiphop, soul en jazz en geeft een elektronische draai aan dit mengsel. Het is nog wachten op zijn debuutalbum, maar Maydien verzorgde al na-programma’s voor Jay-Z en Frank Ocean. De muziek van Maydien bevindt zich in het verlengde van laatsgenoemde. De Amsterdammer flowt er lustig op los maar kan ook uit de weg met R&B-achtige zanglijntjes. In oktober vertelde hij aan 3voor12 hoe hij zijn plankenkoorts heeft overwonnen en is getransformeerd tot een podiumbeest pur sang. Kersverse EP Two/Third staat nu online en vormt, je raadt het al, het tweede deel van een drieluik. De EP opent met het mooie, lichtmelancholische Never Too Late dat gefundeerd is op een gesampelde harp.

White Slice
White Slice bestaat uit vier goedlachse Amsterdammers die snoeiharde, grungy punk maken. Ze kwamen in 2012 bij elkaar en stonden na acht repetities al voor publiek. Spelen is ze dankzij ervaring in Malkovich, Brat Pack, Gewapend Beton en Bullerslug wel toevertrouwd. Debuutalbum Antartica is in september uitgebracht bij Suburban Records en lijkt weggelopen uit de jaren negentig. De band brengt intense en energieke optredens. Subtiel? Echt niet! In september verzorgden de heren al een woeste opening voor Fucked Up. Mocht je White Slice gaan bekijken, en dat wil je, zorg dan dat je stevige stappers aantrekt. Moshpits gegarandeerd. Luister het album hieronder en huiver bij het besef hoe deze gasten het 3voor12-podium gaan slopen.

Eurosonic/Noorderslag
Eurosonic/Noorderslag is een 4-daags showcasefestival verspreid over verschillende locaties in Groningen. De stad zal van 15 tot en met 18 januari in de ban zijn van het festival. O.a. James Blake, Jake Bugg, Crystal Fighters en Lykke Li maakten er eerder al de stap naar het grote publiek. 3voor12 doet uitgebreid verslag van het festival en neemt het 3voor12-podium in Vera op in beeld en geluid.