Hollandse Nieuwe van de Maand Wooden Saints presenteert plaat in uitverkocht Paradiso

Tienkoppig collectief is klaar voor tweede zegetour

Joost van Beek ,

Iedere maand kiest 3voor12 de Hollandse Nieuwe van de maand. Welke artiest van eigen bodem maakt indruk, van welk album wordt het meest verwacht? November staat in het teken van het lijvige Wooden Saints. Na een succesvol 2012 waarin debuut I Know Why Your House Is On Fire verscheen en de tienkoppige band in alle uithoeken van het land haar visitekaartje afgaf (Noorderslag, Parkpop en De Wereld Draait Door staan al op het CV), trok de band zich eerder dit jaar terug in de Utrechtse bossen om aan plaat nummer twee te gaan werken. You Were the One Who Volunteered is sinds enkele weken een feit. Morgen wordt het album officieel ten doop gehouden in een uitverkochte bovenzaal van Paradiso. 3voor12 belde met toetsenist Arjen de Bock.“You Were the One Who Volunteered is veel meer een bandplaat dan het debuut”.

De basis van Wooden Saints is gelegd op het Amsterdamse conservatorium waar De Bock een samenwerking aangaat met studiegenoot Viktor van Woudenberg. Het doel; liedjes schrijven. En die liedjes kwamen. Tijdens dit schrijfproces ontkiemde het idee een album te maken. Het duo ging hiervoor op zoek naar uit het juiste hout gesneden muzikanten. Dit leidde begin 2012 tot het gevarieerde debuut.“De nieuwe plaat kent nog steeds veel variatie maar bevat tegelijkertijd meer coherentie dan onze vorige plaat. We zijn als band herkenbaarder geworden. De coherentie is vooral in de sound terug te vinden. Gitarist Frank zien we bijvoorbeeld als onze spits en hij treedt nu regelmatig op de voorgrond". Viktor en Arjen delen nog steeds de aanvoerdersband maar binnen de band  is inmiddels voor ieder de ruimte om zich te kunnen profileren.

Dit uitte zich logischerwijs in het productieproces van de tweede langspeler. Een villa nabij Soest deed dienst als studio en uitvalsbasis van de band. De sfeer in de villa moet losjes en onbekommerd geweest zijn. Nieuwe nummers werden akoestisch voorgespeeld in de keuken. “Doordat we geen studio hoefden te huren was het opnameproces erg relaxed, er was dus ruimte om de tijd te nemen”. De productiviteit die de vroege samenwerking tussen Arjen en Viktor kenmerkte blijkt tekenend voor de rest van de band. Binnen Wooden Saints bestaan een aantal zijprojecten waaronder Orlando (Tessa Douwstra) en Elijah (Frank van Kasteren). Dit leidde tot het idee een eigen label op te richten dat de naam ‘Silence du Monde’ kreeg, een verwijzing naar de naam van de villa waar het album tot stand kwam. “Omdat stilte vooraf gaat aan muziek en gezien de locatie van de villa leek ons dit de juiste naam voor het label”. You Were the One Who Volunteered  is alweer het derde wapenfeit van het label. Vooralsnog zijn deze zijprojecten goed te combineren met de Wooden Saints en lopen de verschillende bands elkaar nog niet voor de voeten.

Natuurlijk gaat Wooden Saints de komende tijd gewoon de Nederlandse clubs in, maar met een beetje mazzel hoef je de kou niet in om ze live te zien. In 2012 besloot de band de ‘officiële’ optredens af te wisselen met huiskamerconcerten. Tijdens deze tour wordt de intimiteit opnieuw opgezocht. Moet je bankstel misschien wel even de gang op. ”We proberen de huiskamerconcerten te koppelen aan de locaties waar we spelen. Zo zullen we naast ons optreden op Rotown (21 december) ook in een Rotterdamse huiskamer spelen”. Daarnaast wordt er ook al voorzichtig naar volgend jaar gekeken. Anderhalf jaar terug bedacht de band een ludieke actie voor Record Store Day en speelden tien bandleden verdeeld over tien locaties individueel hun partij, met elkaar verbonden door een webcammetje en het wereldwijde web. Verwacht de volgende Record Store Day in ieder geval een exclusieve release.

Maar dat is vooralsnog toekomstmuziek. Eerst duiken de Wooden Saints het clubcircuit in. Tussen zes november en eenentwintig december staat een korte najaarstour gepland. Check hieronder What If the Parachute Won’t Hold. Deze fijne eerste single bijt het spits van het album af. En ja, spits Frank laat zich direct gelden.