#ESNS14: Waarom je Twin Shades moet zien op Noorderslag

“Wij liften niet mee op de plotselinge populariteit van psychedelica en garage”

Joost van Beek ,

Zes veelbelovende acts van eigen bodem geven op 18 januari hun visitekaartje af op het 3voor12-podium op Noorderslag. 3voor12 stelt ze allemaal voor. Vandaag schijnen we ons licht op 12van3voor12-act Twin Shades. Met een bedwelmende mix van psychrock en garage maakte de band in 2013 furore in alle uithoeken van het land. Op 18 januari wordt het Groningse publiek (opnieuw) aan een zinderende hypnose onderworpen. Zanger/gitarist Jilles van Kleef: “Ik heb niet het gevoel in een scene te zitten. In Nederland bevinden we ons op een eilandje.”

Met een titelloze EP sprong Twin Shades afgelopen juni in het oog. Halverwege 2013 hielp de band een klein half uur aan opwindende psychrock en garage de wereld in. Muziek die geworteld is in vervlogen tijden, nummers die refereren aan gerijpte bands Led Zeppelin, The Doors en The Brian Jonestown Massacre, en meer recentelijk groepen als Night Beats en Wooden Shjips. Zo’n half jaar geleden vond de band haar definitieve opstelling en maakte diepe indruk tijdens de Popronde, in 3voor12 Radio en op Le Guess Who?. Jilles van Kleef kijkt tevreden terug op 2013: “Twin Shades is vrij speels tot stand gekomen”, vertelt hij. “Ik had een jaar lang geen gitaar gespeeld toen ik spontaan begon te jammen met gitarist Christophe Brabanders. Dat moet het begin van de band geweest zijn. Met Twin Shades maken we telkens een nieuwe, logische stap in de goede richting. We zijn inmiddels met een boeker in zee gegaan, op het moment een must. We richten ons nu op Noorderslag, daarna zetten we in op een debuutalbum.”

Aan ambitie geen gebrek binnen de gelederen van Twin Shades. Om aandacht te generen startten de jongens een mailbombardement aan popzalen, festivals en muziekbobo’s. “Je moet brutaal zijn en honderden mailtjes sturen, laten zien dat je bestaat. Op die manier kwamen we terecht in de Popronde." Het Popronde-circus bracht Twin Shades naar alle uithoeken van het land. Van een ‘soort eetcafé’ in Helmond tot het failliete Simplon in Groningen. “Je ziet nog eens wat van Nederland, zo! Het optreden in Utrecht in de Ekko was een hoogtepunt. Je weet van tevoren nooit hoeveel publiek er komt opdraven, dat is het spannende van de Popronde. In de Ekko was het onverwacht druk.”

“Je merkt sowieso dat er in Utrecht een bandcultuur heerst. Amsterdam is echt geen rock ’n roll-stad, we worden er nauwelijks geboekt. Het draait daar meer om dansen. In Utrecht deden we twee optredens in het kader van Le Guess Who?. Tijdens dat festival bruist Utrecht gewoon, het publiek komt uit alle windrichtingen. Op Le Mini Who? (het kleine broertje van Le Guess Who? red.) speelden we in een stampvolle garage. Dan sta je na zo’n optreden ineens een onbegrijpelijk gesprek met een Rus te voeren, blijkt hij met je op de foto te willen...”

De laatste editie van Le Guess Who? moet dan ook een warm bad voor de mannen van Twin Shades geweest zijn. Prominente acts als The Black Angels, Ty Segall en tappen namelijk uit hetzelfde vat. “Ik luister al heel lang naar The Black Angels en Segall. Ik hoop niet dat mensen denken dat wij mee willen liften op de plotselinge populariteit van psychedelica en garage. Dit is de muziek waar wij van houden, die wij altijd hebben willen maken. Je zou het daarom ook anders kunnen zeggen; wij kunnen ons juist profileren omdat de stroming een opmars maakt. Toch heb ik niet het gevoel dat we ons in een scene bevinden. In Nederland zitten we op een heel klein eilandje. Mensen halen daarnaast allerlei referenties uit onze muziek. ‘Neil Young meets Sonic Youth’, dat hebben we opvallend vaak gehoord!“

Het volgende station in het logische stappenplan van Twin Shades is een optreden op Noorderslag. Maar waarom moet je Twin Shades gaan bekijken in Groningen? “Omdat we niet voor een lege zaal willen staan! En volgens mij zijn wij op Noorderslag de enige act binnen ons genre. Dus als je behoefte hebt aan een bak psychedelische garage, moet je zeker naar onze show komen. Ik hoop vooral dat mensen zin hebben in ons album als ze de zaal verlaten. We weten nog niet wanneer we die plaat uitbrengen, maar ik mik op het najaar van 2014. Hopelijk hebben we tegen die tijd een label. Toch ligt de focus voor nu op het opnemen van goede liedjes."

Twin Shades is één van de 12van3voor12 van 2014. Eurosonic/Noorderslag is een 4-daags showcasefestival verspreid over verschillende locaties in Groningen. Op 18 januari host 3voor12 een eigen podium in de Oosterpoort.