#ESNS14: Waarom je Maydien moet zien op Noorderslag

“Wie weet toppen we het na-programma van Frank Ocean in Groningen.”

Joost van Beek ,

Zes veelbelovende acts van eigen bodem geven op 18 januari hun visitekaartje af op het 3voor12-podium op Noorderslag. 3voor12 stelt ze allemaal voor. Bij wijze van uitsmijter is het woord aan de Brabantse rapper Maydien. Met zijn prikkelende mengsel van elektronica, soul en hiphop schopte hij het tot één van de 12van3voor12. In club Ziggo verzorgde hij de na-programma’s van Frank Ocean en Jay-Z. Deze week staat hij met band op Noorderslag.

Hiphop met een twist, dat is wat Maydien maakt. Verwacht geen spierballenraps, schrik niet van een gesampelde harp. De Brabander was er lange tijd van overtuigd dat hij niet thuishoort op een podium. Zijn eigen stem trekt hij nog steeds niet, zijn muziek luister hij nauwelijks terug. Maar ga niet af op dit devies. ‘Chill’ is het kernwoord van het prikkelend mengsel van elektronica, soul en hiphop dat hij levert.

“Ik zat op het kantoor van Top Notch en het concert van Jay-Z kwam ter sprake. Mijn manager pleegde een belletje, en had even later goed nieuws. Ik mocht zijn na-programma doen.” Maydiën van Roesel mag een laatbloeier heten. Na zijn middelbare school steekt hij de Stille Oceaan over en vestigt zich voor een jaar in Californië om te participeren in een High School Program, een populair uitwisselingsproject onder Europese (ex)scholieren die nog zoekende zijn. Maydiën vindt vooral zichzelf. “Het was een soort jongentjesdroom die uitkwam. Als basketbalfanaat wilde ik dolgraag naar de Verenigde Staten. Ik heb daar veel muziek leren kennen, Californië heeft een interessante undergroundcultuur. Dat jaar heeft me gevormd, daar ben ik van overtuigd.

In retroperspectief blijkt de kiem van zijn rapcarrière, die pas tien jaar later van de grond komt, onder de Californische zon te liggen. Terug in Nederland spreekt Maydiën een aardig woordje Amerikaans-Engels. Zijn vrienden jutten hem op zijn tweede moedertaal te combineren met zijn muzikaliteit. In de negen jaar die volgen wordt er sporadische een track opgenomen.

“Ik kies in mijn leven, soms onbewust, het moeilijkste pad. Dat is één van de redenen dat ik in het Engels ben gaan rappen. In het Engels kan ik me onderscheiden binnen de landelijke hiphopscene, die voornamelijk Nederlandstalig is. Ik wil het buitenbeentje zijn en durf inmiddels groter te denken. Als Engelstalige artiest ligt de wereld open.”
Tussen 2003 en 2013 is muziek maken niet meer dan een hobby, een muziekcarrière is lange tijd niet eens een fantasie. Als manager van een hippe, Amsterdamse kledingzaak komt van Roesel desalniettemin regelmatig in contact met muzikanten. Hij leert de juiste mensen kennen en bouwt een netwerk op. Via zijn functie weet hij een liveband bij elkaar te sprokkelen.
“Januari is een topmaand met veel gigs. En zeker zo tof; inmiddels is Three-Peat afgerond. Ik ben dit jaar bezig geweest een trilogie te releasen. Die drie EP’s geven een beeld waar ik nu sta als artiest. Met Three-Peat komen die EP’s samen. Dat materiaal is gebundeld tot een usb-release met bonustracks en ander exclusief materiaal. Alle producties staan op naam van Mitchell LC Yard, mijn vaste producer. Later dit jaar verwacht ik een EP met nieuwe nummers. Die gaan we op plaat uitbrengen.” Verder is Maydien een samenwerking aangegaan met Greenhouse Talent, een boekingskantoor dat zowel groot als klein programeert. Van Coely tot Beyonce.

Het is 2011 als Maydien met de release van zijn debuut-EP zijn eerste digitale voetafdruk achterlaat. Op Listen Care Fully openbaart Maydien zich als het eigenwijze neefje van Pete Philly. Luister de eerste track, gefundeerd op een jazzy pianoriedel, er maar op na. Die had zo op Philly’s Mindstate gekund. “Ja, die referentie heb ik heel vaak gehoord. Ik heb veel waardering voor Pete. Toch heb ik dat juk inmiddels wel van me afgeschud. Mijn muziek is een stuk breder nu, die vergelijking met Pete Philly krijg ik niet meer om m’n oren.”
Die groei is volgens Maydien de reden om naar hem te komen kijken tijdens Noorderslag. “Wat ik doe is op dit moment uniek in Nederland. We zoeken de verbreding op, durven een eighties dance-track te sampelen en dat live te vertalen met de band. Ja, we vissen gretig uit andere genres maar onze eigen smoel blijft behouden. Tijdens optredens is de sfeer fantastisch. Ik wil gewoon altijd verpletteren, of het in Klazinaveen is of de Amsterdam ArenA. ‘Have a lot of fun’, is het motto. Dat na-programma van Frank Ocean was tot nu toe mijn beste show, wie weet gaat die in Groningen getopt worden!”

Maydien is één van de 12van3voor12 van 2014. Eurosonic/Noorderslag is een 4-daags showcasefestival verspreid over verschillende locaties in Groningen. Op 18 januari host 3voor12 een eigen podium in de Oosterpoort. De usb-release van Three-Peat is in gelimiteerde oplage verkrijgbaar via zijn website.