Amsterdamse soulzanger Maydien verzorgt afterparty Jay-Z

“Door Hard Knock Life ben ik geïnteresseerd geraakt in hiphop”

Tim Schakel ,

Voor veel ambitieuze muzikanten in het hiphop- en soulgenre is het een grote droom: spelen in het naprogramma van rapper Jay-Z. Door een beetje slim netwerken en een goede reputatie is het Maydien gelukt. Morgen zal hij in Club Ziggo, na de show van Jay-Z in de Ziggo Dome, optreden met zijn band. Niet een compleet nieuwe ervaring, want eerder verzorgde hij al de aftershow van Frank Ocean. De muziek van Maydien is het beste te omschrijven als r&b met invloeden uit hiphop, soul, jazz en de elektronische hoek. In november komt hij met een nieuwe EP en dús is het de hoogste tijd om Maydien voor te stellen: “Vroeger had ik last van plankenkoorts. Nu doe ik niks liever dan optreden.”

 Maydien van Roessel, artiestennaam Maydien, uitgesproken May-D-En, besloot niet zo lang geleden om vol voor het muzikantschap te gaan. Jarenlang durfde hij niet op te treden, en in acht jaar tijd schreef hij slechts zestien songs en dit allemaal door plankenkoorts. Mede dankzij zijn vaste producer Mitchell LC Yard en een geslaagd optreden in de Bitterzoet, tijdens de EP-release van Listen Care Fully, is dit compleet veranderd: “Mitchell heeft mij geholpen met zijn slogan ‘Do you wanna be an asshole or a musician.’ Hierdoor dacht ik ‘je hebt gelijk, ik ga ervoor.’ Wat ook geholpen heeft is het optreden in Bitterzoet. Daar kwamen allemaal mensen speciaal voor mij. Dat was zo te gek en deed me beseffen dat ik niks anders meer wil doen.”

Maydien staat inmiddels als een zelfverzekerd man op het podium en is niet bang om het publiek te betrekken bij zijn energieke shows. “Ik wil een gevoel van warmte en intimiteit creëren bij mijn optredens. Maar aan de andere kant wil ik ook gewoon dat het publiek meeschreeuwt, wanneer daar de gelegenheid voor is.”

Het gaat dus goed met de Amsterdammer, met een aftershow van Frank Ocean en enkele buitenlandse optredens als bagage. En nu mag hij de mensen na het optreden van Jay-Z vermaken. “Het optreden na Frank Ocean ging goed en het was drukker dan verwacht. Ik kende zijn muziek eigenlijk niet zo goed, maar had hem graag willen ontmoeten. Hij had daar geen zin in en dat kan ik begrijpen, want niemand kent mij nog.”

 De kans is klein dat hij Jay-Z morgen wél zal ontmoeten, maar je weet het nooit. Maydien heeft in ieder geval meer affiniteit met hem. “Door hem ben ik hiphop gaan waarderen. Dit komt met name door de track Hard Knock Life. Ik had nooit verwacht dat ik nu al in zijn naprogramma zou staan.” Buiten de muzikale kwaliteiten van Jay-Z inspireert de rapper Maydien ook op een andere manier. “Hij zet zichzelf zó goed in de markt. Het draait tegenwoordig niet alleen om muziek. Je moet jezelf verkopen. In de toekomst hoop ik net zo business-minded te zijn als hij.” Dit is echter van later zorg, want hij wil zich eerst richten op het genereren van fans door middel van optredens, publiciteit en het uitbrengen van EP’s.

Een van die EP’s is Two Third, de tweede van de trilogie, die op 15 november wordt uitgebracht tijdens een showcase van Buma Rotterdam Beats. Waar de eerste EP te herkennen is aan uptempo, elektronische hiphopsongs, ligt de focus op de tweede meer op intieme soul, zoals de track Someone Else Someday. “Het brengt de boel in balans. Ik houd van energieke tracks, maar ook van echte soul. De laatste EP die in december uitkomt zal weer anders zijn. Het wordt een stuk grootser, maar daar kan ik nog niet zoveel over zeggen.”

De aftershow van Jay-Z in Club Ziggo van Maydien is rond 22.00 uur en de toegang is gratis.