#ESNS14: Waarom je White Slice moet zien op Noorderslag #ESNS14: Waarom je White Slice moet zien op Noorderslag

“Als je zaterdagnacht bij een bewegingloos kutbandje staat ben je op de verkeerde plek”

, Joost van Beek

#ESNS14: Waarom je White Slice moet zien op Noorderslag

“Als je zaterdagnacht bij een bewegingloos kutbandje staat ben je op de verkeerde plek”

Joost van Beek ,

Zes veelbelovende acts van eigen bodem geven op 18 januari hun visitekaartje af op het 3voor12-podium op Noorderslag. 3voor12 stelt ze allemaal voor. Vandaag is het de beurt aan het Amsterdamse White Slice. De band maakt korte, opzwepende, harde, grungy punksongs. Met energie gebrachte, aanstekelijke pokkeherrie die vraagt om een kolkende, zwetende mensenmassa. Toch? Frontman Hugo van Heijningen zat in de gelederen van Malkovich en is oprichter van Red Light Radio. Hij geeft toelichting over zijn jongste project.

Wie het weet, mag het zeggen; ‘vuige trashpunk, garagerock en hardcore’, ’klasserockband’..., zo luidt de aankondiging van een recent geplaatste live-video op de Facebookpagina van White Slice. De opsomming van ‘genreduidingen’ gaat nog even door. Een knipoog naar het, soms nietszeggende, stempelen van muziek? “We vinden het inderdaad wel leuk om daar een beetje mee te spelen. Wij maken harde, snelle en domme gitaarmuziek. Die goed gespeeld wordt, dat wel. Dat we punk maken durf ik toch te zeggen. Maar wat is punk? Er bestaat ook technopunk. Dat heeft niets te maken met hetgene wij doen.”

Hugo van Heijningen was eigenlijk klaar met zingen. Sinds zijn veertiende zat hij in diverse bands, waarvan Malkovich de meest succesvolle was. Toen White Slice geformeerd werd, sloeg de vonk schijnbaar toch weer over. “We kennen elkaar uit het Amsterdamse bandcircuit. Je loopt elkaar dus gewoon regelmatig tegen het lijf. We zijn vrijblijvend gaan repeteren. Malkovich was vrij bekend, we repeteerden veel. Ik was daar even klaar mee. Het eerste optreden met White Slice, dat was in Frankfurt, voelde heel goed. We kregen veel enthousiaste reacties, mensen vonden onze muziek vet. Daarna is het bestaan van White Slice wat serieuzer geworden. Maar we laten het nog een beetje op zijn beloop nu. We hebben onze muziek verspreid en zijn zo bij platenlabel Suburban terechtgekomen. Er is geen marketingmachine aangezwengeld. Als bands zich teveel pushen ga ik er bij voorbaat al vanuit dat het kut is. Dat hypen via social media is zo ‘in your face’."

Van Heijingen is inmiddels gepokt en gemazeld in het livecircuit. Dit geldt ook voor de rest van de band, die podiumervaring heeft opgedaan bij Brat Pack, Gewapend Beton en Bullerslug. “De bandnaam moet je niet al te serieus nemen. We hadden zo’n honderd namen bedacht. Het zijn gewoon twee woorden. Het klinkt niet heel kut, vind ik. De naam schept trouwens mogelijkheden. Voor ons debuutalbum Antartica gebruikten we een met Google gevonden plaatje van een ijsschots. Misschien staat er wel een albino op de volgende hoes. We kunnen dankzij de bandnaam nog even vooruit qua artwork in ieder geval. Bands als White Lies en The White Stripes hebben daarnaast vergelijkbare namen en zijn erg succesvol gebleken.”

“Volgend jaar willen we meer structuur binnen de band aanbrengen. We spelen op het moment niet vaak live, er staat weinig gepland na Noorderslag. Ik ben erg druk met Red Light Radio. Ons optreden in de Oosterpoort kan een kickstart zijn, zodat we weer lekker de hort op kunnen. We spelen de middag voor dat optreden op Back In The Saddle Day Party, een minifestival georganiseerd door Traumahelikopter. Het is gratis toegankelijk.”

Maar waarom moet nou juist White Slice rood omcirkeld worden in het programmaboekje van Noorderslag? “We sluiten die nacht het 3voor12-podium. Die laatste band is vaak een lekkere uitsmijter die veel mensen willen zien. Wie in de vroege nacht, na een lange dag Noorderslag, nog even opgeschud wil worden moet bij ons zijn. Er spelen maar weinig harde gitaarbands tijdens het festival. Als je om half één ’s nachts bij een of ander bewegingsloos kutbandje staat te kijken ben je op de verkeerde plek.” Reden genoeg om de nacht van zaterdag op zondag bij White Slice de pit in te duiken? Wie het weet mag het zeggen. Waarschijnlijk wel.

Eurosonic/Noorderslag is een 4-daags showcasefestival verspreid over verschillende locaties in Groningen. Op 18 januari host 3voor12 een eigen podium in de Oosterpoort.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12