#BKS14: RFID: okee of nee?

Reacties behoorlijk eensgezind

Bas van Duren ,

Eerder deze maand maakte Best Kept Secret bekend te gaan werken met RFID-chips in polsbandjes in plaats van muntjes als betaalmiddel. Het leverde in eerste instantie gemengde reacties op. Er werd getwijfeld aan de snelheid van het afrekenen, mogelijke technische problemen, rondjes geven (dat met een vriendenkaart kon worden opgelost) en het genoemde gemak van geen muntjes meer in de zak hebben zitten. Gegronde bezwaren? We gingen het terrein op om de meningen te polsen.

Gerard en Sander uit Maassluis zitten voorbij de entree op een heuvel even bij te komen. Sander is er sinds gisteren, Gerard besloot op het laatste moment te komen en hoorde pas op het terrein voor het eerst dat er met chips wordt gewerkt. Hij beschouwt het niet als hinderlijk: "Het gaat snel en je krijgt je saldo te zien als je afrekent." Over de statiegeld op bekers zijn beide ook te spreken. Sander: "Het valt meteen op hoe schoon het hier is. Wel verkijk je je op de eerste keer als je afrekent hoe weinig saldo dan overblijft, maar dat is natuurlijk eenmalig." Hebben beide heren dan echt niets aan te merken? Gerard: "Ik kreeg één keer een foutmelding bij het scannen, maar daarna werkte het weer."

Floor, Lotte, Anne en Jelle uit Delft zijn er alle dagen en hebben een paar kanttekeningen wat betreft de RFID-chip. Lotte: "Ik ben vaak lui en dat is onhandig als er rondjes worden gehaald, want mijn chip moet dan wel mee. Het zou handig zijn als ik dan mijn arm af kon hakken." Om de beurt een rondje halen, ziet de groep niet als een oplossing, want: "Na 9,5 biertjes ben je op een bepaald punt kwijt wie al wel heeft gehaald en wie niet", zegt Jelle. De vriendenpas die twee euro extra kost, zien ze ook niet als een oplossing. Wat wel? Anne: "De mogelijkheid om saldo op je chip te transferren naar de chip van een vriend."

Het grootste bezwaar heeft het viertal tegen de prijzen die worden gehanteerd voor het eten. Dat broodjes kroket vier euro kosten en sommige broodjes hamburger acht euro, dat gaat er bij de Delftenaren niet in, al beseffen ze goed dat de exploitanten wat moeten afdragen aan het festival zelf. Lotte: "Het is ook allemaal heel erg lekker, maar het is nét teveel. Daarnaast zegt Best Kept Secret dat het water bij de toiletten niet drinkbaar is, maar dan vind ik wel dat er gratis kraanwater moet zijn." (Red. Best Kept Secret laat weten dat er drinkwater te verkrijgen is bij een aantal toiletten op het terrein)

Complimenten hebben ze wel voor het statiegeld, waardoor niet alleen het terrein schoon blijft, maar ook er een sfeer ontstaat waarbij iedereen helpt met opruimen. Lotte: "Wij zagen een jongen een prop gooien naar een afvalbak, maar hij gooide mis. Toen deed hij de moeite om de prop op te rapen en alsnog erin te werpen. Daarvoor kreeg hij applaus."

Stijn, Dirk en Noel uit respectievelijk Amsterdam, Den Bosch en Utrecht zijn erg te spreken over de chip. Noel: "Bij een muntensysteem worden prijzen vaak afgerond naar boven. Het is wel eerst even wennen; ik greep eerst in mijn broekzak op zoek naar muntjes, en die heb je dan niet meer. Dat gebeurt ook maar één keer." Stijn: "Je moet wel opletten dat er niet dubbel wordt afgescheven. Dat zie je terug op het scherm en het terugstorten gaat gemakkelijk. Dat is ons ook maar één keer overkomen." Dirk: "De prijzen vallen ons wel tegen. Tien euro voor de rendang die we net allemaal op hadden, dat is prijzig ook al is het ontzettend lekker. Wat wij missen is een stand waar je heel simpel broodjes met kaas kan kopen voor 1,50."

Mag de chip van deze drie heren volgend jaar terugkomen? "Ja", zeggen ze in koor. Sterker nog: de chip koppelen aan persoonsgegevens zien ze in principe niet als en probleem, "Als het maar opt-in is en met de data het festival alleen maar beter wordt."

Niels Aalberts van Best Kept Secret vertelt dat er een enquete is gehouden met 120 respondenten. "De resultaten moeten nog worden verwerkt, maar de dames die de enquete afnamen, weten al te melden dat iedereen unaniem positief is over de chip." De technische problemen waren volgens Aalberts minimaal: twintig chips zijn omgewisseld omdat ze het niet deden. Op Twitter kwam een enkele melding voorbij van een storende saldochecker, maar voor de rest heeft Aalberts geen meldingen gekregen.

Hij vervolgt: "We wilden dit systeem eigenlijk al vorig jaar invoeren. Dat is uiteindelijk niet gebeurd omdat we niet de garantie hadden dat het probleemloos zou verlopen. Dit jaar waren we wel zeker van dat het probleemloos zou gaan en dat blijkt te kloppen. De aanvankelijke terughoudendheid zagen we vorig jaar ook toen we statiegeld op de bekers invoerden. Dan is het goed om dit soort veranderingen one step at a time te doen."