‘Ran through the whole show 5 times today’, tweette Kypski zondag. Het is dan ook niet niks waarmee hij komende vrijdag komt: een jaar of twee geleden begon Thomas Elbers a.k.a. Kypski met het werken aan zijn allereerste solo-elpee. In tegenstelling tot de eclectische mix van C-Mon & Kypski is die plaat Wreck Fader een puur beats-album geworden. Een album waarop Kypski zich bovendien weer eens flex achter de decks toont - de Utrechter is zesvoudig Nederlands scratchkampioen.
“Het was niet per se de bedoeling om terug naar mijn roots te gaan, maar dat krijg je wel als je uit eigen initiatief met iets komt”, zegt Elbers. “Ik wilde iets maken waar ik trots op kan zijn, waarvan ik kan zeggen: dit ben ik. Dat was de insteek, al voordat ik bepaald had wat voor muziek het ging worden. Want voor mijn gevoel ontbrak dat in wat ik tot nu toe heb gedaan: allerlei samenwerkingen en stijlen, niets was te gek. Natuurlijk met C-Mon en Caro Emerald, maar ook hele experimentele dingen."
"Natuurlijk legde ik daar ook mijn ziel in", vervolgt Elbers. "Maar met een eigen plaat kan je veel meer een eigen statement kan maken dan met een plaat die je met zijn vieren maakt of als sessiemuzikant. Terugkijkend dacht ik dus wel eens: wat doe ik nu eigenlijk echt? Met deze plaat wilde ik tot de essentie komen van wat ik doe en tegelijk ook een nieuw beginpunt creëren. Hiermee een solo-carrière opbouwen zou heel mooi zijn, maar anders ben ik sowieso blij met de plaat.”
Scratch-capriolen en moderne beats
Elbers werkte op allerlei plekken aan Wreck Fader: op tour met Caro Emerald bijvoorbeeld. “In de kleedkamer in Engeland zat ik dan aan mijn eigen muziek te werken, later in mijn eigen studio. Op een gegeven moment werd het steeds serieuzer: toen ik drie à vier dingen af had begon ik aan een hele plaat te denken. Met veel tussenpozen heb ik die in ongeveer twee jaar gemaakt.”
Naast scratch-capriolen is Wreck Fader zeker ook een moderne beats-plaat. “Ik heb niet geprobeerd om dansvloerbangers of trap te maken, al zit het er wel in als invloed. Andere tracks zijn weer meer up-tempo. Maar met C-Mon & Kypski zat er nog veel meer in, van pop tot hiphop. Ik zal nu niet meer zo snel zeggen: hou je van een van die genres, kom dan naar de show.”
De muzikale inspiratie voor Wreck Fader kwam vooral van mensen om Elbers heen. “Artiesten van mijn boekingskantoor Alles Los zoals Julien Mier en Krampfhaft, die bij me om de hoek woont. Ik vind dat zij allebei iets heel eigens hebben.”