ADE14: Mental coach zoekt burn-out dj

Hulp bij kindersterretjes is urgenter dan ooit

Robbie van Zoggel ,

Nu hele jonge dj's in amper 12 maanden tot wereldster gebombardeerd worden, rukt de mental coach op in de dance scene. "Onzekerheid, drugs, vermoeidheid en liefdesverdriet kun je alleen met een manager niet de baas", aldus coach Esther van der Poel.

"It's All Gone Pete Tong", "Berlin Calling" en "Pandaogen": de films en boeken over de donkere kant van het sterrendom zijn legio en wellicht ook overbodig om ze te noemen. Toch doen we het vanmiddag bij het panel dat die donkere kant aan de kaak stelt. Michel de Hey gelooft in eerste instantie niet in een leger professionals die allemaal een strijkstokje steken voor de carrière van een rijzende ster. Hij is immers selfmade man in een tijd dat het lang duurde voordat een dj op enig aanzien kon rekenen. "Ik ben even snel bekend geworden als dance zelf, heel geleidelijk dus. Ik zou gek worden als ik in deze tijd zou doorbreken."

Pieter Ridder van agentschap We Are E heeft concrete tips voor alle bijna-artiesten. "Voordat de omslag komt en je opeens een wereldhit hebt, moet er een basis liggen om in elke storm te kunnen varen. Zorg dat je geen stress hebt en zorg voor structuur. Veel jonge producers hebben een neiging om 's nachts creatief te zijn. Probeer toch toe te werken naar een 9 tot 5 mentaliteit, hoe gek dat ook klinkt".

Ook probeert Ridder concrete oplossingen te bedenken als iemands carrière echt in het slop raakt. "We hadden vorig jaar iemand die een writers block had en definitief dreigde te stoppen. We wisten dat de artiest heel populair is in Zuid-Afrika dus hebben we een tour opgezet om weer schot in de zaak te brengen en zijn creativiteit terug te krijgen." 

Esther van der Poel werkte een aantal jaren voor dj-boeker Anna Agency en heeft zich nu toegelegd als mentaal coach. Kun je in korte tijd een ster worden en kun je dat lang volhouden?
"Avicii ligt niet zomaar voor de vierde keer door een burn-out in het ziekenhuis. Het structureel geen nee durven zeggen nekt iedereen. Je moet nog lang door als je denkt het net zo lang als de generatie Michel de Hey vol te willen houden".

Terugkerend thema is het taboe rondom onzekerheid. In de dance-industrie is het nog niet echt normaal om een mentaal coach in de arm te nemen. De Hey daagt van der Poel daarom telkens een beetje uit. "Ik zie er niet meer uit, maar innerlijk ben ik gezond. Het helpt veel als je eens een keer uitgebreid uit eten gaat met echte vrienden. Ik mail en app met honderden dj's, met echte vrienden ga ik uit eten." Van der Poel is het met hem eens. Het vlugge en oppervlakkige moet eruit. Een tiener kan dat patroon absoluut niet zomaar doorbreken."

Moderator Bjorn Schipper sluit af met een goede ultieme do's and dont's-bijbel voor bij het nachtkastje: All You Need To Know About The Music Business van Don Passman. Veel leesgenot en wijsheid.